• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.06.2018

08:08

UPISNA GROZNICA! Danas test iz matematike, juče osmake namučili Nušić i reč - KOMPROMITOVATI!

Društvo

UPISNA GROZNICA! Danas test iz matematike, juče osmake namučili Nušić i reč - KOMPROMITOVATI!

Podeli vest

Oko 72.000 učenika osmog razreda juče polagalo ispit iz srpskog jezika. Zapelo im je najviše kod tumačenja Nušićevog dela "Sumnjivo lice", a nisu znali ni da objasne šta znači reč kompromitovati

Osmaci širom Srbije, njih oko 72.000, polagalo je juče test iz srpskog jezika i književnosti, prvi od ukupno tri završna ispita na maloj maturi! Prema rečima đaka, zadaci koje su rešavali bili su teži nego što su očekivali, a najviše ih je namučio Nušić i reč kompromitovati.

Budući srednjoškolci već danas će raditi test iz matematike, dok će sutra polagati kombinovani test, koji sadrži pitanja iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije. 

Nemaju strpljenja
Svaka interpretacija književnog dela đacima je teška jer nemaju strpljenja da pročitaju šta se od njih tražiKata Simić Mišić, savetnik za srpski jezik i književnost

Polaganje završnog ispita:

* 19. 6. - polaganje testa iz matematike
* 20. 6 - polaganje kombinovanog testa
* 28. 6 - konačni rezultati ispita
* 9. i 10.7 - upis učenika u srednje škole

Kako kažu đaci, u spornom pitanju učenici su morali da pročitaju odlomak iz Nušićevog dela "Sumnjivo lice", a zatim da odgovore šta je gazda Miladin želeo da poruči Žiki udarivši malim prstom o kantar. Osmaci se žale da im je bilo dosta komplikovano da svoje tumačenje prepričaju.

Lenka iz beogradske OŠ "Miroslav Antić" kaže za Informer da im je to pitanje bilo posebno važno, zato što je od njega zavisilo i bodovanje još dva pitanja. 

- Da stvar bude gora, i sledeća dva pitanja nam se boduju na osnovu našeg tumačenja Nušića, jer nam nastavnici kroz taj odgovor ocenjuju i da li nam je dobar pravopis i gramatika. Sve me je to vrlo zbunilo, a kada sam završila test i pričala sa drugarima, ispalo je da smo svi odgovorili drugačije. Pitaću se da li sam dobro uradila sve dok ne izađu rezultati. Od ostalih zadataka nisam znala da rešim šta znači reč kompromitovati. Bili su ponuđeni odgovori: hrabriti, obrukati i nametati, ali ja nisam mogla da se setim da smo to uopšte učili u školi - kaže Lenka.

OVO SU REZULTATI TESTA IZ SRPSKOG JEZIKA! Mali maturanti tvrde na nije bilo teško!

Osmak Marko iz OŠ "Drinka Pavlović" iz Beograda dodaje da mu je jedno od pitanja koje ga je takođe zbunilo bilo i da li iz Dučićeve pesme "Selo" prepoznaju tačne tvrdnje.

- Sam test nije bio toliko težak. Međutim, svi smo 'kiksnuli' kod Nušića, jer nismo baš sigurni šta se od nas tražilo, a mene je konkretno zbunilo i to pitanje vezano za Dučićevu pesmu. Napisao sam šta sam napisao, sada je ionako gotovo - kaže ovaj učenik.

Šarčević: Ako bude nepravilnosti, smenićemo direktore

Tanjug

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je juče da će biti sprovedene rigorozne kontrole prilikom polaganja testova i pregledanja.- U onim školskim upravama gde su prethodnih godina otkrivene nepravilnosti, pojačali smo kontrolu. Gde budemo naišli na nepravilnosti, preduzimaćemo zaista rigorozne mere, od smenjivanja direktora, pa nadalje - istakao je Šarčević.

Stručnjaci tvrde da su đake mučila pitanja koja su autori testa zapravo i smatrali za teža. Kata Simić Mišić, savetnik-koordinator za srpski jezik i književnost, tvrdi da su učenici grešili jer nisu bili koncentrisani i zato što nisu pažljivo čitali pitanja.

- Pitanja pravimo na osnovu standarda obrazovnih dostignuća i svaki zadatak je napravljen u skladu sa određenim zahtevima koji se na tom nivou postavljaju učenicima. Dakle, odgovor na pitanje "šta znači reč kompromitovati" očekujemo da bude tačan kod najmanje 40 odsto učenika u celoj Srbiji - kaže Kata Simić Mišić.

Ona dodaje da je rečenica iz koje su izvukli spornu reč iz dela "Mrtvo more" Radoja Domanovića i da se to učilo u školi.

- Svaka interpretacija književnog dela đacima je teška jer nemaju strpljenja da pročitaju šta se od njih traži. U "Sumnjivom licu" od đaka se očekivalo da protumače tekst. Očekujemo da deca umeju da objasne svoja tumačenja, ali književnost zahteva strpljivog čitaoca - objašnjava Mišić.

ANKETA

Vanja Janković, učenik OŠ "Sreten Mladenović Mika" Niš- Uradio sam test za manje od sat vremena. Samo jedno pitanje nisam rešio, odnosilo se na glasovne promene, sve ostalo je bilo baš prosto.
Marko Manić, učenik OŠ "Sreten Mladenović Mika" Niš- Najteža su mi bila sedamnaesto, osamnaesto i devetnaesto pitanje, odnosno razumevanje teksta iz "Sumnjivog lica". Nisam siguran da li sam tačno odgovorio jer mi ni pitanja nisu sasvim jasna. 
Anđela Stamatović, OŠ "Stari Grad" Užice- Test iz srpskog jezika nije bio lak, onako, osrednje. Mnogi kažu da je bio težak, naročito ovih poslednjih tri do četiri pitanja. Ne znam, videćemo rezultate na kraju.
Branko Šabanović, OŠ "Drinka Pavlović", Beograd- Nisam znao šta znači reč kompromitovati, a teško mi je bilo i pitanje da pronađem tačne tvrdnje u pesmi "Selo" Jovana Dučića. Ipak, test je bio lakši nego probni.
Jana Novaković, OŠ "Drinka Pavlović", Beograd- Nušićevo delo me je baš namučilo, jer mi je bilo teško da u tom haosu sastavljam smislene rečenice. Lakše mi je bilo da zaokružujem i mislim da sam ipak mogla bolje da uradim test.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija