• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević/K. Paunović

21.06.2018

19:06

OSMACI NISU ZNALI DA PREPOZNAJU DOSITEJA! Završena mala matura, većina učenika saglasna KOMBINOVANI TEST BIO NAJLAKŠI!

Društvo

OSMACI NISU ZNALI DA PREPOZNAJU DOSITEJA! Završena mala matura, većina učenika saglasna KOMBINOVANI TEST BIO NAJLAKŠI!

Podeli vest

Đaci u Srbiji juče su rešavanjem kombinovanog testa završili polaganje male mature! Većina osmaka saglasna je da test nije bio težak, a odgovarali su na pitanja iz biologije, geografije, istorije, fizike i hemije

Najviše brige, kako kažu osmaci, izazvalo je pitanje iz istorije u kome je trebalo da na fotografiji prepoznaju Dositeja Obradovića!? Na papiru je bila fotografija velikog srpskog prosvetitelja i pisca dela "Život i priključenija", ali prema rečima đaka, većina nije bila sigurna ko je na slici.

Polaganje završnog ispita:
23. 6. - preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole
25. 6. - prijem i rešavanje žalbi učenika na rezultate
28. 6. - objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita
29. i 30. 6. - popunjavanje i predaja liste želja u osnovnoj školi
4. 7. - provera liste želja učenika u osnovnim školama
4. 7. - žalbe na želje
5. 7. - objavljivanje zvanične liste želja učenika

Najlakše do sada

Pored istorije, dosta učenika se žalilo na hemiju i geografiju, jer nisu znali o kom hemijskom procesu je reč u zadatku, kao ni odgovor na pitanje između koje dve planete se nalazi Zemlja (pogledajte zadatke i rešenja).

Prosvetni radnici tvrde da zadaci nisu bili teški, ali da su možda neka pitanja samo zbunjujuće napisana.

U subotu 23. juna u školama će biti istaknuti preliminarni rezultati testova, dok će 28. juna biti poznati konačni, a zatim sledi predaja lista želja za upis.

Miloš Tadić iz Osnovne škole "Skadarlija" u Beogradu kaže da je očekivao teži test i da je zadovoljan kako je uradio. Ipak, namučilo ga je pitanje da prepozna ko je poznata osoba sa slike.

- Ovaj test je bio najlakši do sada, a probni kombinovani test je bio mnogo teži. Svi smo očekivali da će hemija biti najteža, ali mene je ipak najviše namučilo pitanje o Dositeju Obradoviću. Dali su nam njegovu sliku i trebalo je da napišemo ko je na njoj. Kad smo izašli, svi uglas smo pričali o tom pitanju, jer većina nije sigurna koji je tačan odgovor. Trebalo mi je dosta vremena da razmislim, ali sam se setio ko je u pitanju - samouveren je Miloš.

(VIDEO) ĐUKIĆ DEJANOVIĆ: Trećina studenata želi da ode iz Srbije! Ministarka upozorava na važnost populacione politike

Na poslednjem testu na maloj maturi slično je prošao i Aleksandar Živanović iz Osnovne škole " Nikola Tesla" u Rakovici.

- Ovaj test je bio mnogo lakši i mislim da ću imati maksimalan broj poena, jer sam sve uradio. Mada, bilo je pitanja koja su me malo zbunila, kao što je bilo drugo pitanje iz istorije da prepoznamo ličnost sa slike, ali i ono iz hemije gde smo imali ponuđeno hemijsko jedinjenje i da prepoznamo proces. Ipak, rešio sam ih i zadovoljan sam - pohvalio nam se Aleksandar.

Osnovno znanje

Da je kombinovani test bio za nijansu lakši od prethodna dva, slažu se i nastavnici, ali i napominju da đaci nisu smeli da se zbune kod pitanja iz istorije. Istoričarka Branka Prpa smatra da je to što veliki broj maturanata nije prepoznao srpskog prosvetitelja zapravo poraz za naše obrazovanje, jer je Dositej Obradović jedan od najistaknutijih Srba ikada.

Informer

- Ne znam zašto su se đaci masovno mučili sa ovim pitanjem kad je reč o osnovnom znanju. Ako ništa drugo, lako ga je prepoznati jer je Dositej Obradović karakterističan po svom stilu i odevanju, poput Vuka S. Karadžića. Dositej je jedna od najznačajnijih ličnosti u našoj istoriji, bez koje srpska kultura ne bi bila to što jeste. Njegova slika nekada je visila u svakoj školi, a mnoge od njih nosile su i njegovo ime. Nisu deca kriva, očigledno da im nastavnici nisu na pravi način predavali o prosvetiteljstvu - napominje Prpa.

Informer

Nastavnica geografije Ljiljana Vujović kaže da se đaci obično zbune kod rešavanja prostih, ali i nejasno napisanih pitanja.

- Za pitanje između koje dve planete se nalazi Zemlja ne mogu da kažem da je teško, ali smatram da je dovoljno samo da znaju da nabroje planete. Verovatno bi tako znali gde je Zemlja, ali ovako postavljeno pitanje ih je možda zbunilo. Iako su ovo učili u školi, bilo je mnogo važnijih pitanja - smatra Vujovićeva.

UPISNA GROZNICA! Danas test iz matematike, juče osmake namučili Nušić i reč - KOMPROMITOVATI!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija