• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. Duduković

21.06.2018

19:22

LOPOVI U GRČKOJ MASOVNO OBIJAJU SRPSKA KOLA: Dobro se čuvajte letovališta na Egejskom moru PUNA KRADLJIVACA!

Društvo

LOPOVI U GRČKOJ MASOVNO OBIJAJU SRPSKA KOLA: Dobro se čuvajte letovališta na Egejskom moru PUNA KRADLJIVACA!

Podeli vest

Turisti iz Srbije koji odu na odmor u Grčku vrlo lako mogu se naći na meti lopova koji pljačkaju po plažama i usred dana obijaju kola sa srpskim tablicama, saznaje Informer

Samo u poslednjih desetak dana zabeleženo je više ovakvih incidenata na potezu od Soluna do Halkidikija, a na meti pljačkaša su najčešće turisti koji borave na Kasandri i Sitoniji. 

Gde se najviše krade!
KASANDRA
* Polihrono
* Hanioti
* Pefkohori
SITONIJA
* Sarti (plaža Portokali)
* Vurvuru (plaža Karidi)
* OKOLINA SOLUNA (Perea)

Kritični parkinzi

Grčki lopovi imaju običaj da vrebaju naše turiste na parkinzima pored plaža, sačekaju ih da zaključaju kola i odu, a onda pomoću pajsera i šrafcigera obijaju automobile. To rade koristeći dekoder za obijanje centralne brave, pa čim otvore auto, odnose sve iz njega.

Ana Nikolić, koja živi u Grčkoj desetak godina i ima turističku agenciju "Nikana travel", kaže za Informer da su na ovakav način mnogi Srbi ostali bez novca i ličnih stvari.

- U subotu nam se javila porodica koja je boravila u mestu Perea, u blizini Soluna. Šokirani i uplašeni ljudi kažu da su im na plaži obili auto i odneli sve od stvari što se zateklo u kolima, kameru, naočare za sunce, kutiju sa alatom, pa čak i prvu pomoć. Odmah smo pozvali policiju, a oni još ne mogu da se opasulje šta im se dogodilo - kaže Nikolićeva.

OSMACI NISU ZNALI DA PREPOZNAJU DOSITEJA! Završena mala matura, đaci polagali kombinovani test!

Ona dodaje da se krađe najčešće dešavaju na prvom i drugom prstenu Halkidikija.

Public

- U popularnim grčkim letovalištima Polihrono, Hanioti i Pefkohori krađe se dešavaju tako što lopovi noću ulaze u apartmane u prizemlju kojima nisu zatvorena vrata, dok se na Sitoniji uglavnom obijaju automobili, i to na najpopularnijim plažama, Portokali i Karidi, gde su velike gužve i parkinzi krcati - ističe ona.

Kako da se zaštitite
* zaključavajte apartmane
* ne nosite previše novca na plažu
* kola parkirajte na parkinzima koji se čuvaju i plaćaju
* ne ostavljati u automobilima kamere, telefone, novac i dokumenta
* dragocene stvari čuvati u hotelskim sefovima

Prema njenim rečima, savet za sve putnike jeste da obavezno zaključavaju vrata od apartmana tokom noći i da ništa vredno ne ostavljaju u kolima.

(VIDEO) ĐUKIĆ DEJANOVIĆ: Trećina studenata želi da ode iz Srbije! Ministarka upozorava na važnost populacione politike

- U većim gradovima poput Soluna automobile turisti treba da ostavljaju u garažama, a ne na javnim parkinzima. Čak se dešava da auto bude obijen i na nekim parkinzima koji se plaćaju. Jedan od rizičnih parkinga jeste onaj kod "Ikee" u Solunu, jer nema ni rampu ni čuvare - objašnjava Nikolić.

Predsednik JUTA Aleksandar Seničić kaže da turisti treba da izbegavaju skrivena mesta za parkiranje jer su ona dobro poznata lopovima.

Reuters

- Turisti treba da vode računa koliko novca i koja dokumenta nose sa sobom, a najsigurnije je da svoje dragocene stvari ostave u hotelu koji nudi sefove. Ukoliko se dogodi neka neprijatnost, a turisti ne znaju dobro jezik, najbolje je pozvati predstavnika turističke agencije koji će pozvati policiju, a u slučaju da je ukraden pasoš, onda i konzularno predstavništvo. Agencija neće platiti troškove obijenog automobila, jer su za to zadužene osiguravajuće kuće - priča Seničić.

Pljačkaši iz Makedonije i Albanije

Kriminolog Zlatko Nikolić podseća da su srpski turisti i ranijih godina bili na meti opasnih lopova u Grčkoj.
- To nisu obični lopovi, već veoma dobro organizovane kriminalne grupe iz Albanije i Makedonije. Oni odlično znaju gde, kada i koga mogu da pljačkaju. Opremljeni su svim mogućim alatima! Srbi su najviše na meti, jer u ogromnom broju letuju u Grčkoj, a iz kola lopovi nose sve što im se nađe pri ruci, uključujući nekad i sam auto - objašnjava Nikolić.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija