• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.M.D.- J.M.

22.06.2018

20:30

ZA GIMNAZIJE I MEDICINSKE TREBA VIŠE OD 100 BODOVA: Osmaci širom srbije postigli dobr rezultate na maloj maturi!

Društvo

ZA GIMNAZIJE I MEDICINSKE TREBA VIŠE OD 100 BODOVA: Osmaci širom srbije postigli dobr rezultate na maloj maturi!

Podeli vest

 Osmaci ove godine bolje uradili maturu nego dve prethodne generacije. Srednje škole će zbog boljih rezultata podići granicu za upis, tvrde stručnjaci

Učenici osmih razreda ostvarili su ove godine bolje rezultate na ispitu iz male mature nego prethodne dve generacije osmaka, saznaje Informer!

Prema rečima prosvetara, pošto su đaci zaradili više bodova, srednje škole će podići granicu za upis. Tako će za školovanje u pojedinim gimnazijama i medicinskim školama, za koje vlada daleko najveće interesovanje, biti potrebno čak i više od 100 bodova!

Oprezno
Na spisku želja deca prvo treba da stave školu prema mogućnostima, a ne gde žele drugari
Milorad Antić

Kako saznajemo, za Medicinsku školu "Dr Izabel Emsli Haton" u Vranju umesto prošlogodišnjih 95,75, ove godine se očekuje da za upis treba 98,75 bodova, a za gimnaziju "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu za prirodno-matematički smer umesto 97,75 poena, sada treba preko 100, kao i u beogradskoj Trećoj gimnaziji.

Da bi đaci prikupili više od maksimalnih sto poena, koliko donosi uspeh iz škole i test, računaće im se svaka diploma sa takmičenja.

Važan svaki bod

Predsednik Foruma stručnih škola Milorad Antić tvrdi da čim su bolji rezultati ispita, očekuje se veća konkurencija za upis, pa će škole tražiti više bodova.

Polaganje završnog ispita:
* 22. 6. - preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole
* 23. 6. i 25. 6. - prijem i rešavanje žalbi učenika na rezultate
* 28. 6. - objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita
* 29. i 30. 6. - popunjavanje i predaja liste želja u osnovnoj školi
* 4. 7. - provera liste želja učenika u osnovnim školama
* 4. 7. - žalbe na želje
* 5. 7. - objavljivanje zvanične liste želja učenika

- Čim u jednoj generaciji imate dobru odrađenu malu maturu na sva tri testa, to samim tim znači da će se za upis u srednje škole tražiti više poena. Zato spisak želja škola koje žele da upišu treba da popune pažljivo. Na prvom mestu upisuju škole shodno uspehu i sopstvenim mogućnostima, a ne gde im idu drugari ili šta kažu u medijima. Dešava da se đaci sa lošim uspehom u prvih deset želja stave sve jake škole i, naravno, onda ne budu primljeni nigde. To je greška. Jasno je da na tom spisku treba da stave svoje želje, ali moraju biti i realni kako deca, tako i roditelji - ističe Antić.

Pohvala za đake

On dodaje da se ove godine očekuje manji odziv za prirodne smerove u gimnazijama jer će đaci pohrliti u informatička odeljenja, za koja su već polagali prijemni, ali da će medicinske škole, kao i ugostiteljske, biti visoko na lestvici.

Pravila popunjavanja liste želja
* Škole koje želite da pohađate uvek stavite na prva tri mesta, osim ako je potpuno očigledno da ne možete da se u njih upišete
* Ako ste rešeni da upišete tačno određenu školu, obavezno stavite na listu želja sve smerove koji postoje u njoj
* Uvek popunite svih 20 škola na listi želja, nikad se ne zna da li će vam neka zatrebati
* Škole za koje ste potpuno sigurni da ne možete da upišete ne stavljajte na listu
* Paziti na šifre iz konkursa

I Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika, kaže da je dobro što su osmaci bolje nego prethodnih godina uradili testove, ali će biti teže upisati neke od traženijih škola.

- Ove godine je mnogo bolje urađena mala matura nego u prethodne dve generacije, i kada izađu i zvanični rezultati, javno moramo da pohvalimo đake, ali i njihove nastavnike. Međutim, ovo će ujedno biti i problem budućim srednjoškolcima, jer kada se dobro uradi mala matura, sve srednje škole automatski podižu granicu za upis od jedan do tri boda. Pogotovo one koje su najtraženije među đacima poput gimnazija, medicinskih i elektrotehničkih škola. Tako da će ove godine biti ozbiljna konkurencija prilikom upisa, gde će bukvalno odlučivati nijanse - naglašava naša sagovornica.

OSMACI NISU ZNALI DA PREPOZNAJU DOSITEJA! Završena mala matura, većina učenika saglasna KOMBINOVANI TEST BIO NAJLAKŠI!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija