• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

28.06.2018

15:56

DIVNE VESTI! SRPKINJA SA PRESAĐENOM SESTRINOM MATERICOM RODILA SINA!

Društvo

DIVNE VESTI! SRPKINJA SA PRESAĐENOM SESTRINOM MATERICOM RODILA SINA!

Podeli vest

Tridesetosmogodišnja Srpkinja prva je na svetu koja je rodila bebu zahvaljujući tome što joj je sestra jednojajcana bliznakinja darovala svoju matericu

Dečak težak 2.970 grama došao je na svet u Univerzitetskoj bolnici u italijanskom gradu Bolonji. Porođaj je urađen carskim rezom, a mama i beba se dobro osećaju.
Budući da je intervencija obavljena u spinalnoj anesteziji, žena je sve vreme dok je porođaj trajao bila svesna. 

U timu lekara, između ostalih, našli su se i naši stručnjaci dr Milan Milenković, iz švedskog tima za transplantaciju materice, i profesor dr Miroslav Ðordević, sa Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, prenosi "Politika".

SRBIJA PRVA U SVETU: Naši i švedski hirurzi izveli transplantaciju materice kod jednojajčanih bliznakinja!

Porodilja potiče iz jednog malog mesta u Srbiji, a ostala je u drugom stanju zahvaljujući postupku vantelesne oplodnje, koji je obavljen posle presađivanja materice u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj ulici u Beogradu, jedinstvenog postupka o kome je ceo svet brujao u martu prošle godine. 
Budući da se nalazila u Italiji zbog poslovnih obaveza, odlučila je i da se porodi u Bolonji, ali uz asistenciju tima lekara koji su učestvovali u transplantaciji.

Planirano je da žena zadrži presađenu matericu jer u slučaju kod jednojajčanih bliznakinja ne mora da prima tešku imunosupresivnu terapiju protiv odbacivanja organa. 
To znači da bi mogla da planira još jednu ili dve trudnoće, jer u klinici u Stokholmu ona i suprug imaju još 11 zamrznutih embriona koji se mogu iskoristiti za nove postupke vantelesne oplodnje.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija