• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

28.06.2018

21:37

ALARMANTNO UPOZORENJE PSIHIJATRA DR IVICE MLADENOVIĆA: Od droge zavisna i deca od 12 godina, OPIJATE KUPUJU OD DŽEPARCA!

Društvo

ALARMANTNO UPOZORENJE PSIHIJATRA DR IVICE MLADENOVIĆA: Od droge zavisna i deca od 12 godina, OPIJATE KUPUJU OD DŽEPARCA!

Podeli vest

Mnogi osnovci od džeparca kupuju marihuanu, ekstazi i spid, potom zapadaju u teške psihoze i dolaze kod nas na lečenje, kaže dr Mladenović, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje

Deca u Srbiji već sa 12 godina postaju zavisnici od droge i traže pomoć u specijalizovanim ustanovama, kaže dr Ivica Mladenović, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje!

Prema njegovim rečima, mnogi osnovci novcem od svog džeparca, za svega 1.000 dinara lako dolaze do marihuane, ekstazija ili spida, nakon čega se predoziraju ili zapadaju u teške psihoze. Upravo na ovaj način je tokom

Problematični

Deca narkomani uglavnom potiču iz problematičnih porodica i često izostaju iz škole

dr Ivica Mladenović

prošle nedelje čak troje tinejdžera u Srbiji izgubilo život.

Loši idoli

Psihijatar dr Ivica Mladenović upozorava da najmlađi pacijenti u njihovoj ustanovi idu u šesti razred osnovne škole.

- Imali smo slučajeve dece od samo 12 godina, koji su postali zavisnici od droga. Najčešće koriste marihuanu, ekstazi i spid, koji se mogu nabaviti lako i veoma jeftino. To su deca željna novog iskustva, ona se identifikuju sa svojim idolima, vrlo često ljudima koji i sami konzumiraju psihoaktivne supstance. Potiču iz problematičnih porodica, zapuštena su i vrlo brzo počinju da izostaju iz škole. Kada postanu zavisnici, predoziraju se ili zapadaju u teške psihoze - kaže dr Mladenović.
On napominje da je u Srbiji sve više sintetičkih droga, koje služe za "dizanje raspoloženja".

Popularne i droge za silovanje

Kao opasne nove sintetičke droge dr Ivica Mladenović navodi i takozvane droge za silovanje.

- Ne volim da koristim taj termin, jer to su zapravo lekovi za spavanje. Dovoljno je da ga stavite nekome u piće i desiće se pad svih barijera i potpuno opuštanje mišićnog tonusa. Te osobe neće se sećati ničega u sledećih sat ili dva. Zato ovaj problem moramo da rešimo svi zajedno, država, policija, stručnjaci, ali pre svih porodica - ističe dr Mladenović.

- Postoji više od 1.000 sintetičkih droga, a u Srbiji su najzastupljeniji amfetamini, ekstazi i spid. Koriste su uglavnom na žurkama, gde se mladi najviše dokazuju. U slučaju veće konzumacije, dokazi do ubrzanog rada srca, hipertenzije, često i smrtnog ishoda, kaže Mladenović i dodaje da u slučaju da dete

Šta sve izaziva droga kod mladih:

* halucinacije
* gušenje
* bolove
* povraćanje
* gubitak svesti
* poremećaj nervnog sistema
* poremećaj krvnog pritiska
* smrt

koristi narkotike potrebno je da se leči cela porodica:

- Uvek se logično nameće pitanje kako je došlo do toga da dobro dete koristi narkotike. I obično dođemo do zaključka da se to dešava zbog lošeg stanja u porodici. Zato se uvek trudimo da problem rešavamo iz korena.

Opasno po život

Da su amfetamini kao droge "podizači" veoma rasprostranjeni u Srbiji upozorava i psihoterapeut iz savetovališta "Entera" Marko Braković.

- Konzumiranje psihoaktivnih supstanci među mladima dobija sve veće razmere. Naročito to važi kod tinejdžera, jer su ove supstance pogodne za osećaj empatije, pojačanih emocija ka prijateljima, i to uglavnom važi za ekstazi. Sa druge strane, spid mladima služi da mogu duže da izdrže nespavanje i provod i imaju nerealnu sliku stvarnosti. Te droge mnogo su jeftinije od kokaina i efekat im je duži. Opasne su zbog dehidracije i iscrpljivanja, a mogu da budu opasne po život - objašnjava Braković.

RODITELJI, PAŽNJA!!! OPASNA "MODA" DROGIRANJA ŠIRI SE PO SRBIJI! Tinejdžeri prave drogu po receptu sa interneta, TROJE VEĆ UMRLO!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija