• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.06.2018

14:10

U SRBIJI SE SVAKI ČETVRTI BRAK ZAVRŠI RAZVODOM! Najkritičnija 13. godina

Društvo

U SRBIJI SE SVAKI ČETVRTI BRAK ZAVRŠI RAZVODOM! Najkritičnija 13. godina

Podeli vest

Prošle godine u Srbiji je zaključeno 0,4 odsto više brakova u odnosu na 2016. godinu, dok je broj razvedenih brakova u protekloj godini (9.262) što je porast za 2,4 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku

Prema njihovim podacima, u prošloj godini statistika brakova beleži blagi porast broja ukupno zaključenih brakova za 0,4 procenta u odnosu na 2016. godinu, odnosno porast sa 35.921 u 2016. godini na 36.047 registrovanih brakova u protekloj godini.
Prosek godina starosti prilikom stupanja u brak za žene je 31 godina, a za muškarce 34 godine, a broj zaključenih prvih brakova u Srbiji manji je za 0,4 odsto u odnosu na 2016. godinu i iznosi 28.919.

Prosek godina starosti pri zaključenju prvog braka za muškarce i dalje je 31 godina, odnosno za žene 28 godina, a u pitanju su najčešće etnički homogeni brakovi, odnosno brakovi zaključeni između supružnika iste nacionalnosti (88 odsto). 

Prosek trajanja razvedenog braka je oko 13 godinaShutterstock

Prosek trajanja razvedenog braka je oko 13 godina

- Najviše je zaključenih brakova u kojima su supružnici sa istom školskom spremom, i to 67 odsto, a kada posmatramo ekonomsku aktivnost supružnika, u 49 procenata zaključenih brakova oba supružnika su ekonomski aktivna lica koja obavljaju određeno zanimanje - kažu u RZS. 


Broj razvedenih brakova u 2017. godini iznosi 9.262 i pokazuje porast za 2,4 procenta u odnosu na 2016. godinu, a prosek godina starosti prilikom razvoda braka za žene je 40 godina, a za muškarce 44 godine.

Podaci pokazuju da prosečno trajanje razvedenog braka u 2017. godini iznosi 13,4 godine. 
Najveći broj razvedenih brakova u prošloj godini čine oni sa decom - 55 odsto (5.117 razvedenih brakova), a nakon razvoda, izdržavana deca su u 72 odsto slučajeva dodeljena ženi. 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
straja

pre 5 godina

Zato sam ja sacekao i dosao na red kao PETI.....ali nazalost nije dalo ocekivani rezultat!!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija