• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. P.

02.07.2018

23:00

GOTOVO JE S KIŠOM, STIŽE PRAVO LETO! Ceo jul će biti VREO I SUV

Društvo

GOTOVO JE S KIŠOM, STIŽE PRAVO LETO! Ceo jul će biti VREO I SUV

Podeli vest

Tokom ovog meseca čeka nas između 15 i 20 tropskih dana, sa temperaturama iznad 30 stepeni. Letnja kiša pašće tek nekoliko puta, a neće biti hladnijih talasa

Pred nama je paklen i suv jul, sa više od 15 tropskih dana tokom kojih se temperature neće spuštati ispod 30 stepeni, upozoravaju meteorolozi! Prema njihovim rečima, od druge polovine jula počinje toplotni talas, tokom koga ćemo imati ekstremno visoka merenja, čak i iznad 40 stepeni.

Na svu sreću, niz tropskih dana s vremena na vreme prekidaće kratkotrajni pljuskovi, koji će tek nakratko doneti osveženje. Ipak, u julu nas očekuje svega deset dana tokom kojih su moguće padavine.

Malo kiše

Za razliku od juna, koji je počeo letnjim temperaturama a

Živa ide na plus 40

Od 20. jula biće dana kada će temperature prelaziti 40 stepeni

Vladimir Bilak, klimatolog

završio se poplavama, ceo jul će biti sunčan i topao.

- U julu će u Srbiji konačno početi pravo leto, a veći deo meseca živa u termometru pokazivaće više od 30 stepeni! Srednja julska temperatura biće od 23 do 26 stepeni, na planinama od 16 do 20, što je za oko tri stepena više od proseka za ovo doba godine. Koliko će biti toplo, govori i to da ćemo samo tokom jula imati između 15 i 20 tropski vrelih dana, što znači da će tada temperatura prelaziti 30 stepeni - kažu u RHMZ-u i dodaju:

- Nakon junskih oluja i ogromnih količina kiše koja je pala, sledi nam dosta sušniji nastavak leta. Julske padavine biće ispod proseka. U nižim predelima, kiša je moguća tokom samo deset dana - prognoziraju u RHMZ-u.

Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić ističe da će prva nedelja jula biti idealna za uživanje zbog relativno prijatnih sunčanih dana. Ipak, nakon toga kreće tropski vrelo leto.

- U prvih nekoliko dana jula uživaćemo u normalnom letu, što je i očekivano posle ekstremnih padavina, kakve smo imali do juče. To znači da će se temperature kretati između toplih, ali ne i paklenih, 27 i 31 stepen. Ipak, druga polovina jula donosi vrele letnje dane i paklene temperature preko 30, pa i 35 stepeni, negde i do 40 - napominje Đurić i dodaje da u odnosu na jun, koji su obeležile česte i obilne kiše, to neće biti slučaj u julu:

Nevreme najveću štetu napravilo u Grockoj, Barajevu i Stepojevcu

Srbija je i juče sanirala štetu od nevremena koje je u petak po podne pogodilo sever zemlje. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je nevreme naročito pogodilo Grocku, Barajevo i Stepojevac.

- U Barajevo i Grocku upućene su ekipe koje obavljaju čišćenje vodovoda i kanalizacije, a da posle toga sledi deratizacija kuća jer je došlo do izlivanja fekalne kanalizacije. Potom krećemo u obnovu - naglasio je Vesić.

Navodeći da je u Grockoj voda odnela tri mosta, od kojih jedan vodi od centra mesta ka Smederevu, Vesić je rekao da će ta deonica biti privremeno osposobljena.

- I Ibarska magistrala je bila u prekidu, Stepojevac je dosta stradao, kao i Vrbovno, a poplavljen je bio i centar Barajeva - dodao je Vesić.

- Mogući su kratkotrajni popodnevni pljuskovi znatno slabijeg intenziteta, ni nalik onima koje smo imali prethodnog meseca. Nakon prestanka padavina disaćemo otežano jer će zbog visokih temperatura biti velika sparina.

Afrička vrelina

Sa njim je saglasan klimatolog i urednik portala "Meteologos" Vladimir Bilak, koji ističe da nas ekstremno visoke temperature očekuju od 20. jula.

- I ovaj jul biće paklen, ali sa kraćim tropskim talasima nego lani, pa ćemo se malo bolje osećati! Najviša merenja beležiće se od 20. jula, kada se očekuju temperature i iznad 35 stepeni. Gotovo sigurno, kada toplotni talas bude na vrhuncu, imaćemo i dane sa ekstremno visokim merenjima, kada će živa u termometru skakati i iznad 40 stepeni. Ipak, disaćemo lakše jer će nakon tih dana tropske talase prekidati kratkotrajni pad temperature i kiša - zaključuje Bilak.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija