• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D. - N. S.

03.07.2018

18:18

SRBIJA PUNA AGENCIJA KOJE VARAJU TURISTE! Stručnjaci upozoravaju građane na oprez, ovo su NAJVEĆE TURISTIČKE PREVARE 2018.!

Društvo

SRBIJA PUNA AGENCIJA KOJE VARAJU TURISTE! Stručnjaci upozoravaju građane na oprez, ovo su NAJVEĆE TURISTIČKE PREVARE 2018.!

Podeli vest

Širom zemlje radi veliki broj tur-operatera spremnih da prevare klijente, a najgore je što ih je gotovo nemoguće prepoznati jer neki posluju decenijama, kaže Aleksandar Seničić, direktor Jute. Ljajić: Imamo više agencija nego Nemačka, novi zakon će uvesti red u turizam

Srbija je puna prevarantskih turističkih agencija koje bi mogle da opljačkaju klijente i ostave ih i bez odmora i bez novca, tvrde stručnjaci! Međutim, prema njihovim rečima, ovakve agencije je gotovo nemoguće prepoznati jer su neke od njih veoma ugledne i rade decenijama.

O ovom problemu govore i tri velike prevare tur-operatera od početka leta. Upravo zbog toga, u pripremi je novi zakon o turizmu, koji će značajno pooštriti uslove za osnivanje turističkih agencija i uvesti red u ovaj sektor.

Rizičan posao

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta), kaže za Informer da to što agencija ima licencu za rad apsolutno ne znači da putnici na kraju neće biti prevareni.
- Turizam je rizičan posao, što znači da ne postoji garancija za putnike. Zbog toga ne možemo da damo konkretan savet turistima jer ni dugogodišnje poslovanje na tržištu nije znak sigurnosti. U Srbiji postoji dosta malih agencija koje nemaju osnovne uslove za rad i za koje može da se nasluti da će kad-tad da bankrotiraju ili prevare turiste. Međutim, ni veličina i ugled nisu presudni, o čemu najbolje govori primer agencije SAB. Ona je godinama na srpskom tržištu, nikada nije imala skandal, a čak 50 odsto putnika koji su uplatili letovanje preko nje su dugogodišnji klijenti. Međutim, eto, desilo se da oni oštete čak 4.000 turista - upozorava Seničić i dodaje da neki detalji ipak govore o potencijalnoj prevarantskoj agenciji:
- Organizator putovanja ne može da bude neko ko ima jednog zaposlenog i nema odgovarajući poslovni prostor, a imamo takvih puno.

Tražite obeštećenje, tužba je skupa

Advokat Dragoljub Đorđević kaže da ukoliko se desi problem sa turističkom agencijom, naplata naknade štete zavisiće od visine imovine kojom ona raspolaže.
- Ukoliko agencija nema ništa od imovine i nije osigurana za ovakve slučajeve, građani ostaju bez ikakve mogućnosti da naplate štetu. Važno je napomenuti da su sudski troškovi i angažovanje advokata veoma skupi i presuda lako može da ostane samo mrtvo slovo na papiru, čak iako je doneta u korist putnika. Savet turistima je da agencija preko koje uplaćuju letovanje bude članica Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta) - kaže Đorđević.

OTKRIVENA BRUTALNA PLJAČKA U SUBOTICI! Vlasnik agencije ojadio turiste za više od 50.000 evra!

Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić kaže da je u pripremi novi zakon o turizmu, koji će značajno pooštriti uslove za osnivanje turističkih agencija.
- Na našem tržištu posluje čak 560 turističkih agencija i isto toliko subagenata. To je stvarno previše! Razgovaramo sa turističkim agencijama i nacionalnom asocijacijom Jutom kako bi se što pre pronašlo rešenje. Sadašnji zakon propisuje da svaka turistička agencija, da bi radila, mora da ima obaveznu polisu osiguranja u iznosu od 300.000 evra. Mi sada razmatramo ili da povećamo taj iznos na 500.000 evra ili da ostavimo stari iznos za obaveznu polisu osiguranja, a da uvedemo depozit koji će agencija morati da položi kada se osniva. Na taj način očekujemo da će ubuduće agencije otvarati samo oni ozbiljniji, koji dugoročno  hoće da se bave ovim poslom - kaže Ljajić. 

Veća sigurnost

On navodi da Srbija ima više turističkih agencija u odnosu na mnogo razvijeniju Nemačku.
- Mi ne možemo da zabranimo nikome da osnuje agenciju i da radi, ali možemo da pooštrimo uslove za rad. Radimo na tome da uvedemo red u rad agencija i pronađemo što bolji način da zaštitimo putnike od prevara. Naravno da nigde ne postoji apsolutna zaštita od lopova i prevaranata, ali mora da postoji bolji zakon, koji može da uvede jasnu proceduru i pravila u tu oblast. Veoma je važno da putnici u ovakvim situacijama ne čekaju dugo, već odmah dobiju novac nazad - naglašava Ljajić.

STEVAN BUĐIĆ, VLASNIK TURISTIČKE AGENCIJE SAB OBEĆAVA: Prodaću autobuse da vratim turistima novac, MI SMO OZBILJNA FIRMA!

Turističke prevare u Srbiji 2018.

Informer

* Turistička agencija "Flaj-flaj travel" iz Beograda oštetila je na hiljade svojih putnika, ali i druge tur-operatere za čak dva miliona evra. Ova agencija je nedeljama bila u blokadi jer je radila kao subagent drugim agencijama, ali im nije isplatila novac. Što je najgore, ova agencija je posle blokade računa počela da radi pod nazivom "Kofer turs" i nastavila da vara svoje klijente.

* Turistička agencija SAB travel otkazala je sva ugovorena putovanja, a vlasnik je turističkoj inspekciji kao razlog propadanja naveo finansijsku poteškoću koju ima sa inostranim partnerima. Obeštećenje čeka 4.000 prevarenih putnika.

* Vlasnik subotičke agencije "Sun&Sea" Miroslav Despi ostavio je sve koji su preko njega uplatili odmor bez letovanja i sa njihovim novcem pobegao u Mađarsku.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ljubo

pre 5 godina

Koja ciganija u toj propacenoj Srbiji ,ono sto je valjalo pobijeno ,proterano ,prebeglo ,ostalo samo trulo....

voja

pre 5 godina

kazu neke agencije decenijama rade pa ih tesko otkriti,,,hahahahah pa naravno da ih nemogu otkriti jer su strucno i skolovano nesposobni

Slavka

pre 5 godina

Sve tur.org. pljackaju sepske turiste!los smestaj placanje polovine bus karte ako se ide kolima spajanje smena duplomse placa prevoz najvisi prodajni kurs evra!sbe je to uz dozvolu jute i ministarstba na celu sa min ljajicem!toliko prevara a nikako da donesu dobar zakon koji stoti putnika a ne da agencije zarade!jer one vrlo jeftino zakupljuju apart!ane!SRAMOTA MINISTARSTVA ZA TRGOVINU!

Slobo

pre 5 godina

Ja sam Iz Prokuplja 2016 G imao sam ist Problem Ali bez tuzbe dobio sam 100 Euro nazad, gospodja ceca preko Puta Doma Vojske je ta Agencija.gospodja je na moje pitanje Rekta da je Plaza 50 m Daleko od hotel Kai navodno Hotel a toi sto Laza neke kasarine i tako Plaza od 50 m bilo je samo 1000 m i tako ja uzmem nazad 100 evrica

ZN

pre 5 godina

Kakva smo mi zemlja. I kakav narod. Ne može čovek da se dovoljno napazi od lopova i prevaranata. Na svakom koraku i u svemu. Je li nam to već u genetski kod upisano?

iiii

pre 5 godina

kako ti senicicu Primas u YUTU te sa po Jednim zaposlenim......

Marija

pre 5 godina

MENE SU PREVARILI U AGENCIJI SVET KRSTARENJA KOJA SE SAD ZOVE PAKTRAVEL,CUVAJTE SE OVIH PREVARANATA.POSTO JE ZAKON TAKAV DA NAS NE STITI,ZASTITIMO SAMI SEBE!!!!!

Vlada

pre 5 godina

Agencija Oktopod je veoma losa agencija. Sve je usminkano i ulickano, ali su nekorektni. Koristio sam njihove usluge i ne preporucujem ih nikome. :-(

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija