• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D - J. M.

09.07.2018

14:58

POTOP JOŠ DVA DANA, OD SREDE SE VRAĆA LETO! Nevreme i padavine i dalje ne zaobilaze Srbiju, VANREDNO U 10 OPŠTINA!

Društvo

POTOP JOŠ DVA DANA, OD SREDE SE VRAĆA LETO! Nevreme i padavine i dalje ne zaobilaze Srbiju, VANREDNO U 10 OPŠTINA!

Podeli vest

Danas i sutra se očekuje da padne velika količina kiše. Na udaru Banat, Pomoravlje, Podunavlje, Beograd i Šumadija

Danas i sutra cela Srbija i dalje će biti na udaru obilnih kiša! Prema najavama meteorologa, velike količine padavina praćenih grmljavinom zahvatiće Banat, Pomoravlje, Podunavlje, Beograd i Šumadiju, gde se očekuje da će pasti od 20 do 40 litara kiše po metru kvadratnom! Zbog ovolike količine vode može doći do ponovnog izlivanja manjih rečica i bujičnih vodotokova, upozoravaju meteorolozi!

Da je prognoza zabrinjavajuća, govori i činjenica da će za 24 sata pasti kiše koliko otprilike padne za ceo jul!

Ovakvo vreme nastaviće se do srede, kada nas konačno očekuju prestanak padavina, više temperature i povratak leta!

I danas pljuskovi

Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić kaže da su pred nama 24 sata "poplavnog talasa", a na udaru će biti Banat, Pomoravlje, Podunavlje, Beograd i Šumadija.
- Nakon vikenda, koji su obeležile obilne padavine i vremenske nepogode koje su za sobom ostavile prekinute puteve, odsečena sela i materijalnu štetu, danas nam stiže novi talas još veće kiše. Na najugroženijim delovima, poput Beograda, Šumadije, delova Banata, Pomoravlja i Podunavlja, sručiće se od 20 do 40 litara kiše po metru kvadratnom, a lokalno i do 50 litara. Ovo je previše, jer će za 24 sata pasti kiše koliko padne za ceo jul. Zbog obilnih padavina očekuje se da će doći do izlivanja manjih bujičnih tokova i rečica, ali velike reke nisu ugrožene. I temperatura će biti u padu, pa će se živa u termometru kretati od 18. do 22. podeoka - ističe Đurić i naglašava da nam se leto ponovo vraća već od srede:
- Na sreću, nakon kratke serije pljuskova sa grmljavinom i nepogoda koje su ostavile štetu u većini delova zemlje, prestanak padavina sledi nam već sutra uveče. Tada će se kišni ciklon skloniti sa teritorije Srbije i doći će do razvedravanja i porasta temperature. Od srede, pa sve do minimum prve polovine jula, uživaćemo u letnjim i sunčanim danima, a dnevna merenja kretaće se od 28 do 30 stepeni.

POTOP JOŠ DVA DANA, OD SREDE SE VRAĆA LETO! Nevreme i padavine i dalje ne zaobilaze Srbiju, VANREDNO U 10 OPŠTINA!

Vanredno u 10 opština

Proteklog vikenda obilne kiše i grad pojedina sela u Srbiji "odsekli su od sveta", a vanredna situacija je proglašena u čak 10 opština! Reka Kubršnica poplavila je stambene i poslovne objekte u Aranđelovcu, a na relaciji Kozelj-Ljig saobraćaj je bio u prekidu. Kritično je bilo i u gornjomilanovačkim selima Trudelj i Dragolj, gde je voda poplavila kuće, ali i voće i povrće.

U okolini Čačka stradala su naselja Kulinovci, Atenica, Trnava i Loznica, jer je voda prodrla u stotinak kuća, pa je dosta meštana moralo da se evakuiše. Pored kuća, grad i jaka kiša uništili su i poljoprivredne useve i šteta će se tek procenjivati.
I u Novom Pazaru jaka kiša je napravila potop u pojedinim delovima grada. Gradske ulice bile su pod vodom, pa su više ličile na reke. Najgore su prošla naselja pored "Gradskog stadiona" i Jošanice u starom delu grada.
- Voda je ušla u pojedina dvorišta, to nam se dešava godišnje po nekoliko puta. Komunalne službe su preduzele sve preventivne mere, ali one ne daju rezultate kada je ovako jaka kiša - kaže Sabahudin Mulić iz novopazarskog naselja Jošanica.
Grad veličine oraha uništio je letinu na jugu Srbije, a vetar je lomio drveće. Nevreme praćeno jakom kišom, vetrom i gradom veličine oraha pogodilo je širu okolinu Vranja, nanevši ogromnu štetu na usevima i voćnjacima, od kojih je većina skroz uništena.

Kiša ugrozila žitarice voće i povrće

Privatna arhiva

Profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu Miladin Ševarlić kaže za Informer da je kišan početak leta doveo u pitanje proizvodnju žitarica, povrća i voća, što će se odraziti na ponudu ovih proizvoda na tržištu.
- Kišno vreme moglo bi da uništi pšenicu, žitarice, ali i voće i povrće. Najugroženije su nektarine, breskve, kruške i jabuke, kao i krompir i luk! Ove godine je sve dobro rodilo, ali je velika vlaga već u dobroj meri uzela danak prinosima. Poseban problem je što će sa narednim sunčanijim i toplijim vremenom uslediti najezda štetočina, što bi ovogodišnjim usevima moglo dodatno da našteti - kaže Ševarlić.





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija