• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. I.

11.07.2018

22:03

(FOTO) ŠTETA OD POPLAVA 35.000.000 EVRA: Skupo će nas koštati, opštine popisuju ŠTA JE SVE OPUSTOŠILO NEVREME!

Društvo

(FOTO) ŠTETA OD POPLAVA 35.000.000 EVRA: Skupo će nas koštati, opštine popisuju ŠTA JE SVE OPUSTOŠILO NEVREME!

Podeli vest

Šteta koju su napravile poplave širom Srbije u poslednjih dvadesetak dana prema prvim procenama iznosi više od 35 miliona evra! Bujice nastale posle obilnih kiša odnele su mostove, uništile puteve, upropastile njive i voćnjake, a čak 4.000 domaćinstava je potopljeno

Najgore su prošle opštine Topola, gde je voda u dva navrata napravila štetu od čak 17 miliona evra, i Petrovac na Mlavi, gde će biti potrebno oko 12,8 miliona evra da se saniraju posledice poplava. Tek nešto bolja situacija je u Čačku, Ivanjici, Aranđelovcu, Ljigu, Kosjeriću... Vanredna situacija i juče je bila na snazi u 11 gradova i opština.

Opštine koje su
pretrpele najveću štetu*

TOPOLA - 17 miliona evra
PETROVAC NA MLAVI - 12,8 miliona evra
ČAČAK - 4 miliona evra
LJIG - 1,7 miliona evra
IVANJICA - 1,2 miliona evra
ARANĐELOVAC - 420.000 evra
*Prve procene, minimalna šteta

Sve potopljeno

Zamenik predsednika opštine Petrovac na Mlavi Goran Ristić kaže da se stanovnici ovog kraja nisu još ni oporavili od nevremena koje ih je pogodilo sredinom juna, da bi ih krajem protekle nedelje stigle nove poplave.

- Od početka leta nevreme nas je u dva maha opustošilo i pričinilo nam štetu od minimum 1,5 milijardi dinara, odnosno 12,8 miliona evra. Srušena su nam tri mosta, lokalni putevi toliko su nam uništeni da je voda i asfalt odvukla. Štetu na poljoprivredi još sabiramo, a meštani kojima je voda ušla u kuću i dalje prijavljuju štetu - rekao je Ristić za Informer.

U opštini Topola kažu da nemaju načina da se oporave od nevremena koje im je napravilo štetu veću od 17 miliona evra.

STEFANOVIĆ NA BATROVCIMA: Policajci neumorno rade kako bi obezbedili što efikasniji prolaz granice, ali i bezbednost!

- Najveće posledice pretrpeli su nam usevi, voće i povrće. Mi imamo na teritoriji opštine oko 3.500 domaćinstava koja se bave poljoprivredom, a 3.000 njih je prijavilo oštećenja od 60 do 100 odsto. Samo na voću šteta je 16 miliona evra, na putnoj infrastrukturi 1,5 miliona... A šta ćemo sa 257 potopljenih kuća, 52 uništena automobila? - kaže predsednik opštine Topola Dragan Jovanović.

Veliko nevreme bilo je i u Čačku, gde prve procene pokazuje da je šteta blizu četiri miliona evra.

- Nas su poplave zadesile i krajem juna i sada, početkom jula, ponovo. Za saniranje će biti potrebno oko 470 miliona dinara, i to je minimum. Najviše oštećenja imamo na putevima... - rekao je za Informer načelnik Sektora za vanredne situacije grada Čačka Bratislav Zečević.

SRBIJA NEĆE U EU AKO NE PREDA KOSOVO: Bodo Veber otkrio šta Brisel očekuje od Beograda!

U Ljigu je pod vodom završilo 500 hektara poljoprivrednog zemljišta, oko 620 hektara pod usevima, dok je voda oštetila 30 domaćinstava.

- Voda nam je odnela četiri mosta i samo tu imamo štetu od 1,7 miliona evra. Ostalo još sabiramo... - rekao je Dragan Lazarević, predsednik opštine Ljig.

Zamenik gradonačelnika Ivanjice Momčilo Mitrović kaže da se još radi na proceni štete koju je napravila kiša u poslednjih sedam dana, ali smatra da je ona možda i veća od 1,2 miliona evra, koliko je napravilo nevreme u maju.

- U poslednjih pet do šest dana kiša je izazvala poplave i klizišta. Oštećeno je više stotina kilometara seoskih puteva, a pojedina mesta su potpuno odsečena. Aktivirala su se stara klizišta i pojavila nova. Najteža je situacija u selima Luke, Ostatija, Devići, Brusnik i ostalim mesnim zajednicama na Goliji. Bujice su bile toliko jake da su meštani u Ostatiji morali da probiju zid da im voda ne bi odnela celu kuću - rekao je Mitrović.

Već se sanira

Zamenik predsednika opštine Aranđelovac Miladin Jakovljević rekao je da su oni prethodnih dana već uložili 50 miliona dinara u obnovu puteva koje su bujice uništile.

- U donjim delovima grada pričinjena je ogromna šteta i na privrednim i na stambenim objektima. Bar 100 domaćinstava je poplavljeno. Kameni putevi i mostovi u selima Banja, Bosuta, Jelovik više ne postoje... - rekao je on.

Đurić: Nema više obilnijih padavina

Meteorolog "Weather2umbrella" Đorđe Đurić kaže da će narednih dana vreme biti lepše, tako da će poplavljene opštine imati priliku da saniraju posledice nepogoda.
- Biće sunčano i toplo. Kiše će biti u noći između srede i četvrtka jedino u Vojvodini, ali u petak po podne mogući su lokalni pljuskovi na zapadu i jugozapadu države. Međutim, oni će biti kratkog daha i ne bi trebalo da remete sanaciju - kaže on.





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija