• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.07.2018

13:41

MINISTARSTVO FINANSIJA: Suficit budžeta u maju 8,8 milijardi dinara!

Društvo

MINISTARSTVO FINANSIJA: Suficit budžeta u maju 8,8 milijardi dinara!

Podeli vest

Srbija je u maju ostvarila suficit budžeta u iznosu 8,8 odsto, pokazali su najnoviji podaci Ministarstva finansija prema kojima naplaćeni prihodi iznose 445,7, a rashodi 436,9 milijardi dinara

Iz tog resora je saopšteno da su naplaćeni prihodi iznosili 87,9, od čega su poreski prihodi iznosili 76,3 milijardi dinara.

Najveći deo poreskih prihoda, kako se navodi, odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 38,7 mlrd. dinara i akciza u iznosu od 20,5 mlrd. dinara.

"Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 11,2 milijardi dinara, od čega se 1,8 odnosi na prihod po osnovu premije za emitovanje hartija od vrednosti", navodi iz ministartva.

Dodaju da je priliv donacija iznosio 0,4 milijardi dinara.

Podaci pokazuju da su rashodi izvršeni u iznosu 85,6 mlrd. dinara, a rashodi za zaposlene iznosili su 21,5 milijardi dok su transferi OOSO (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) iznosili 16,1 mlrd. dinara.

Veće poljoprivredne subvencije i isplata podsticajnih sredstava za reciklažnu industriju doprineli su visokom iznosu subvencija, kaže se u saopštenju.

Na nivou opšte države u prvih pet meseci zabeležen je fiskalni suficit u iznosu od 9,3 mlrd. dinara i primarni fiskalni suficit u iznosu od 66 milijardi.

Zbirni suficit lokalnih samouprava (opština i gradova) iznosi 8,1 mlrd. dinara, a AP Vojvodina je ostvarila suficit od 2,7 mlrd.dinara.

Međutim, fondovi obaveznog socijalnog osiguranja su na kraju maja u deficitu od 9,2 mlrd. dinara pa tako PIO fond trenutno beleži deficit od 7,9 mlrd. dinara, a RFZO deficit u iznosu od 2,2 milijarde koji je finansiran prenetim sredstvima iz prethodne godine.

S druge strane, Nacionalna služba za zapošljavanje je u suficitu od 0,9 milijardi dinara, dok je budžet Fonda SOVO u balansu.

Podaci ministartva pokazuju da su državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, Putevi Srbije i Koridori Srbije u deficitu od 1,1 milijardi dinara.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mina

pre 5 godina

Nije iznenadjenje vest da se u budzetu stvorio suficit, jer sa novim investicijama raste BDP.

deyan

pre 5 godina

Veće plate u najavi. Samo tako nastavite. Narod ima poverenja u vas.

tk

pre 5 godina

Ovo je odlicna vest! Odgovorna politika i naporan rad uvek daju dobre rezultate!

loki

pre 5 godina

Vlada beleži suficit u budžetu. Kako je to lepo čuti, jer su reči na koje smo navikli za vreme žutih, deficit i rebalans buidžeta.

Miloš

pre 5 godina

SNS i Mali na pravi način vode javne finansije, suficit je plod kvalitetnog rada!

Pohvala

pre 5 godina

Sjajna vest. Bice to jos bolje. Samo nastavite istim tempom!

Filip

pre 5 godina

Odlican rezultat napornog i marljivog rada proslog ministra finansija Vujovica kao i Malog koji nastavlja sa dobrim rezultatima i nadam se i jos boljim za dobrobit svih gradjane Srbije.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet
Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet

Novi amandman kontroverznog Zakona o nadzoru stranih obaveštajnih službi dramatično proširuje spisak entiteta koji su u obavezi da pomaže Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji (NSA) u njenim špijunskim praksama, ali o tome jedva da ima reči u medijima

16.04.2024

22:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija