• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. P.

16.07.2018

19:30

OVO JOŠ NIJE BILO: Srednje škole ostale prazne POSLE PRIJEMNOG, ugasiće se više od 90 ODELENJA

Društvo

OVO JOŠ NIJE BILO: Srednje škole ostale prazne POSLE PRIJEMNOG, ugasiće se više od 90 ODELENJA

Podeli vest

Više od 90 odeljenja u srednjim školama širom Srbije biće ugašeno posle ovogodišnjeg upisnog roka zbog veoma malog interesovanja učenika, predviđaju prosvetni stručnjaci! Nakon objavljivanja konačnih lista, u čak 88 razreda prijavilo se petoro ili manje učenika, a od toga, u 32 odeljenja upisan je samo jedan ili nijedan đak! Slobodnih mesta ima još uvek u 696 škola širom Srbije, što se do sada nikad nije dogodilo

Ono što čudi jeste da je među odeljenjima u koja nije upisan nijedan učenik najviše specijalnih razreda za računarstvo i informatiku, za koja je među osnovcima vladalo najveće interesovanje. Stručnjaci kažu da su mnogi đaci odustali jer ih je uplašilo to što ne znaju mnogo o planu i programu, pa su se na kraju ipak odlučili za smerove koji postoje već dugi niz godina.

Spajanje odeljenja

Prazne klupe ostaće i u gimnazijama, za koje, kako kažu stručnjaci, vlada sve manje interesovanje. Među "nepopularnim" smerovima našla su se i odeljenja za prerađivače mleka, automehaničare, instalatere, tehničara modelara kože, građevinskog tehničara, armirača-betonirca, tesara, mašinskog tehničara, modnog krojača...

Informer

- Odeljenja u kojima ima svega pet ili šest učenika neće se sigurno formirati, već će morati da ih prebace na srodna zanimanja. Razreda sa malo upisanih učenika najviše ima u građevinskim i mašinskim školama, zato što ta zanimanja nisu popularna kod dece, pa će im biti ponuđeno da biraju između sličnih profesija - kaže Antić i dodaje:

BAŠ ŽESTOK UDAR NA DŽEP PUŠAČA! Cigarete u Srbiji ponovo poskupele, OD CENA PAKLICE NEĆE VAM BITI DOBRO!

- Iako je pre prijemnih ispita vladalo ogromno interesovanje dece za odeljenja za računarstvo i informatiku, kada je došlo vreme da se ona upišu, mnogi su odustali. Oni su se, na kraju, najčešće opredeljivali za smerove tehničara za informacione tehnologije ili prirodno-matematička odeljenja u gimnazijama. To se desilo zato što deca nisu dovoljno upoznata sa ovim novim odeljenjima i odlučuju se za ono što postoji već godinama unazad - napominje Antić.

Gimnazije u krizi

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković objašnjava da, kako koja školska godina prolazi, u manjim gradovima, poput Peći, Knjaževca i Kuršumlije, sve više jenjava interesovanje za gimnazije.

DOMAĆI SEKSOLOZI I PSIHOTERAPEUTI PROCENJUJU U Srbiji ima 300.000 zavisnika od seksa!

- Svake godine u junu iznova shvatamo da sve manje dece imamo, jer ostaje sve više slobodnih mesta u školama. Da u Srbiji ima 696 škola u kojima je ostalo slobodnih mesta, stvarno je šokantan podatak. Ono što je, takođe, primetno jeste da iz godine u godinu imamo sve manje đaka koji se odlučuju za gimnaziju. To je zato što su naša deca pametna i praktična i znaju da gimnazija pruža samo opšte znanje, pa je posle nje neophodan nastavak školovanja. Zato se oni odlučuju za srednje stručne škole nakon kojih imaju zanat "u prstima", a to stečeno znanje mogu unaprediti i na fakultetu. Takođe, ne mislim da će se u skorije vreme situacija promeniti u korist gimnazija, već će se deca i dalje pre odlučivati za zanate nego za opšte znanje koje nudi gimnazija - smatra Jankovićeva.

Informer

ZAVRŠEN UPIS U SREDNJE ŠKOLE: U prvom krugu se upisalo 65.690 učenika, a u drugom 1.137




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miloje

pre 5 godina

Jedan od prethodnih ministara je upozoravao da ce se ovo desiti u srednjim skolama a da slede i fakulteti. Vise mesta od kandidata. Uzalud je predlagao i resenje. U jedinstvenoj Evropi minimum upisanih srednjoskolaca su u Opstem obrazovnom sistemu GIMNAZIJE. A kod nas Dualno obrazovanje koje je jos davne 1929 godine u Nemackoj proglaseno stetnim.

Tanja

pre 5 godina

Oni koji imaju novac upisuju privatne skole, koje lako zavrsavaju. Potom odlaze na sega-mega fakultete i eto nama kadra za buducnost...

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija