• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: dnevno.rs

17.07.2018

18:57

(VIDEO) ČIČA JE STRELJAN NA DANAŠNJI DAN: Njegovo suđenje je misterija, nije želeo da se brani, ali POSLEDNJE REČI DRAŽE MIHAILOVIĆA GOVORE SVE!

Društvo

(VIDEO) ČIČA JE STRELJAN NA DANAŠNJI DAN: Njegovo suđenje je misterija, nije želeo da se brani, ali POSLEDNJE REČI DRAŽE MIHAILOVIĆA GOVORE SVE!

Podeli vest

Na današnji dan 1946. godine streljan je Dragoljub Draža Mihailović, komandant Jugoslovenske vojske u Otadžbini. Mnogi detalji o hapšenju, suđenju i smrti Dragoljuba Mihailovića i danas su obavijeni velom tajne, a njegov lik i delo izazivaju brojne polemike i kontroverze

Nešto od onoga što je general govorio u svoju odbranu ipak je sačuvano.

Zvaničan naziv postupka protiv komandanta Jugoslovenske vojske u Otadžbini bio je "Suđenje Dragoljubu-Draži Mihailoviću i ostalim kolaboracionistima za izdaju i ratne zločine počinjene na prostoru Jugoslavije za vreme rata (1941-1945)", ali je danas mnogo poznatiji kao Beogradski proces.

Ovo je rekao na kraju

Ostao sam vojnik ubeđen da narod treba da da reč na kraju. Ubeđen sam da sam bio na pravom putu. pozivao sam novinare celog sveta i tražio misiju crvene armije. sudbina je bila nemilosrdna prema meni kada me je bacila u najteže vihore. mnogo sam hteo, mnogo započeo, ali vihor, svetski vihor, odneo je mene i moj rad.

Suđenje je održano u Beogradu, od 10. juna do 15. jula 1946. godine, bilo je otvoreno za javnost i prisustvovalo mu je oko 60 stranih izveštača.

Dragoljubu Draži Mihailoviću je suđeno pred vojnim sudom čiji je predsednik bio pukovnik Mihailo Đorđević, a članovi su još bili potpukovnici Milija Laković i Mihailo Janković. Pomoćne sudije bili su Nikola Stanković, Radomir Ilić i Todor Popadić (sekretar). Tužilac je bio pukovnik Miloš Minić, a kome je pomagao Miloš Jovanović.

Mihailović je bio optužen po 47 tačaka i suđeno mu je za aktivnosti protiv partizana, za kolaboraciju sa Nemcima i ratne zločine nad civilima.
Sam tok suđenja i danas je predmet osporavanja i kontroverzi. Sud nije prihvatio nijedan predlog odbrane. Savezničkim vazduhoplovcima koji su spaseni i evakauisani uz pomoć četnika 1944. nije bilo dozvoljeno da svedoče u Mihailovićevu korist sa obrazloženjem da je njihovo svedočenje nerelavatno. Samo su dve žene svedočile u Mihailovićevu korist.

TITO I DRAŽA ZARATILI ZBOG NOVCA IZ UŽIČKOG TREZORA NARODNE BANKE JUGOSLAVIJE: Šokantno otkriće, koje će PROMENITI ISTORIJU!

Londonski list "Dejli telegraf" 14. juna 1946. godine objavio je tekst dopisnika sa suđenja u Beogradu u kojem je ovaj, između ostalog, pisao kako Draža deluje "umorno", kako svaka njegova reč biva propraćena zviždanjem publike i kako ga sudija često prekida i ne dozvoljava mu da govori.

Izveštač "Tajmsa" stvari je video malo drugačije.

PRONAĐENE NAOČARE ĐENERALA DRAŽE U JAMI CEROVA?! Otkriven predmet koji bi mogao da reši misteriju!

- Mihailovićeva odbrana je bila bez fraza, bez kivnosti na političke protivnike ili lične neprijatelje, jasno i podrobno. To je vojnik od zanata podnosio izveštaj, neodoljiv baš svojom jednostavnošću - objavio je izveštač.

Publc

Nešto od onoga što je Dragoljub Mihailović govorio u svoju odbranu ipak je sačuvano, a najčešće se citiraju reči koje je general izneo u samoj završnici:

Poslednje završne reči odbrane izgovorene su 30 minuta posle ponoći, 12. jula 1946. godine. Čitanje presuda počelo je u 8:15 izjutra 15. jula. Od 47 tačaka optužnice general Mihailović je osuđen po osam.

(VIDEO) ANDRIĆ JE DRAŽU MIHAJLOVIĆA SMATRAO NOVIM KARAĐORĐEM: Čiča je ratovao sam protiv svih, OVO SU TAJNE KOJE SU SE KRILE POD KLJUČEM!

Dragoljub Mihailović je osuđen na smrt streljanjem, trajan gubitak političkih i građanskih prava kao i oduzimanje celokupne imovine.

Najveći broj istoričara kao datum smrti Dragoljuba Mihailovića uzima 17. jul 1946. Mesto streljanja je nepoznato, mada je najverovanije u pitanju bila Ada Ciganlija. Ni danas se ne zna gde je tačno grob generala Mihailovića.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ljubo

pre 5 godina

Vecna Ti slava Djenerale ,Bog da te primi u Carstvo Nebesko .Izdali i pogubili su te isti oni koji i danas zele da satru sve srpsko pravoslavno ,a to su Jugosloveni i Anglosaksonci ,to jest Englezi . Ko imalo ima srpske pravoslavne krvi u sebi ,na danasnji dan se stidi kao ni na jedan drugi .Zivio nam vecno .

Nebojša Kaloperović

pre 5 godina

Svakog vaspitanog Srbina je sramota ovog ratnog zločinca.

zoki

pre 5 godina

Pradeda mi je pričao da je lično sa još dva čoveka Dražin leš bacio svinjama na ekonomiji u okolini Beograda...

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija