• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.07.2018

14:55

(FOTO) 40 STANOVA ZA IZBEGLICE IZ HRVATSKE I BIH: Dačić uručio ključeve porodicama i poželeo bolji život

Društvo

(FOTO) 40 STANOVA ZA IZBEGLICE IZ HRVATSKE I BIH: Dačić uručio ključeve porodicama i poželeo bolji život

Podeli vest

U Sremskoj Mitrovici danas su svečano uručeni ključevi 40 stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje im je uručio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i poželeo bolji život u novom domu

Stanovi su izgrađeni u okviru Regionalnog stambenog programa, koji se osim u Srbiji, sprovodi u Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj, a čiji je cilj zbrinjavanje izbeglica.
Dačić je istakao da je veliki uspeh što su stanovi izgrađeni za godinu i po i što će krov nad glavom konačno dobiti socijalno najugroženiji izbegli sunarodnici.

On je ukazao da su za projekat stambenog zbrinjavanja najveći donatori EU i SAD, ali se zahvalio i lokalnoj samoupravi u Sremskoj Mitrovici koja je izdvojila 14,5 miliona dinara.

IVICA DAČIĆTanjug

IVICA DAČIĆ

Dačić je podsetio da je u toku izgradnja još 200 stanova na devet lokacija i da očekuje da će uskoro biti podeljeni i ključevi tih stanova.

- Naši izbegli sunarodnici zaslužuju izvesnost i povratak dostojanstva posle više od 20 godina - naglasio je Dačić.

Tanjug

Kroz projekat je do sada izdato 2.000 rešenja, a stambeno pitanje rešeno je kroz gradnju stanova, kupovinu seoskih kuća i dobijanja građevinskog materijala.Ministar je najavio da će do kraja godine biti izdato još oko 1.000 rešenja za izbegličke porodice.

Za izbeglice iz BiH i Hrvatske kupljeno je 250 seoskih kuća, sagrađeno 120 montažnih kuća i uručeno 330 paketa građevinskog materijala.Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić zahvalio je na strpljenju korisnicima koji više od 20 godina čekaju krov nad glavom.

Tanjug

- Hvala što ste verovali i nadam se da nismo izneverili vaša očekivanja - rekao je Cucić.
Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Ingve Engstrom istakao je da je Regionalni stambeni program veliki, složen projekat i da mu je drago što se u Sremskoj Mitrovici vide konkretni rezultati. On je stanarima novih stanova poželeo sreću, jer, kako kaže, zna da su dugo čekali na trajno stambeno rešenje.

Šef predstavništva UNHCR-a u Srbiji Hans Šoder podsetio je da projekat zbrinjavanja izbeglica u četiri države traje već 11 godina i da je počeo u jesen 2007. godine.

- Mnogo toga je urađeno do sada i zadovoljni smo što vidimo napredak. Naravno, ima još mnogo toga da se uradi - rekao je Šoder.

Tanjug

U ime izbeglica iz BiH i Hrvatske donatorima se zahvalio Milivoje Milaković koji je iz Slavonije izbegao 1991. godine. On je rekao da će, posle 27 godina izbegličkog života, stanovanja u izbegličkom kampu i iznajmljenim stanovima, od danas konačno imati krov nad glavom.

Ključeve od stana danas je dobila i Jovana Vujko koja je sa roditeljima izbegla iz Knina, iz Hrvatske, i u Sremsku Mitrovicu došla kada joj je bilo 12 godina.

- Ovo je poseban dan za mene i mog sina. Srećni smo i zadovoljni što nam je konačno rešeno stambeno pitanje - rekla je Vujko za Tanjug i dodala da se sin posebno raduje što će imati svoju sobu.

Ona je dobila stan od 42 kvadrata, a prethodno je živela u iznajmljenoj garsonjeri.Uručenju ključeva prisustvovali su i gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader i predstavnik Razvojne banke Saveta Evrope Stefan Selen.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miki

pre 5 godina

Sta ste poklonili nasim ljudima i deci koji su ovde rodeni?

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija