• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.M.

22.07.2018

18:05

UBIO GA URANIJUM IZ NATO BOMBI! Skoro dve decenije kasnije, bombardovanje Srbije ODNELO JOŠ JEDNU ŽRTVU!

Društvo

UBIO GA URANIJUM IZ NATO BOMBI! Skoro dve decenije kasnije, bombardovanje Srbije ODNELO JOŠ JEDNU ŽRTVU!

Podeli vest

Siniša Mitić, bivši direktor RTV Vranje, u sredu preminuo od raka pluća koji je dobio jer se 1999. na brdu Pljačkovica ozračio osiromašenim uranijumom posle NATO bombardovanja. Pre njega od istog karcinoma umrlo osam radnika vranjskog vodovoda koji su radili na ovom brdu

Siniša Mitić (65), bivši direktor RTV Vranje, umro je u sredu od raka pluća koji je dobio jer je 1999. godine boravio na brdu Pljačkovica, neposredno pošto je NATO na ovu lokaciju bacio bombe sa osiromašenim uranijumom.

Mitić je još jedna u nizu žrtava osiromašenog uranijuma u Vranju! Pre njega od istog oblika karcinoma preminulo je osam radnika vranjskog vodovoda koji su čistili teren od NATO bombi na Pljačkovici.

Bio zdrav i prav
Sinišina supruga Slađana kaže za Informer da je njen muž neposredno posle bombardovanja Pljačkovice u maju 1999. godine, kao direktor lokalne televizije, išao na ovo brdo da proveri u kakvom su stanju repetitori.
- Kada se saznalo da je Pljačkovica bombardovana osiromašenim uranijumom i da on izaziva rak, govorili su nam da je Siniša u opasnosti, da se ozračio dok je bio na Pljačkovici. Upoznati smo i sa činjenicom da je osam radnika vodovoda umrlo od karcinoma pluća, pošto su čistili teren na ovom brdu. Kao intelektualci, mislili smo da su to sve samo čaršijske priče... 

Sve do decembra prošle godine, kada je Siniši, posle nekoliko nedelja upornog kašljanja, dijagnostifikovan rak pluća, baš onaj koji se najčešće dobija kao posledica izloženosti osiromašenom uranijumu. Ja sam lekar opšte prakse, nisam onkolog, ali uverena sam da su za smrt moga supruga krive NATO bombe. 

Živeo je i hranio se zdravo, nije pio, ni pušio, nije imao ni genetske predispozicije, niko mu u porodici nije imao karcinom, nema šta drugo da bude... - kaže očajna Slađana i dodaje:

- Nadam se da će država sakupiti dovoljno dokaza za tužbu protiv NATO. Moj sin, ćerka i ja ćemo se sigurno pridružiti toj tužbi, spremni smo da damo sve potrebne izjave i podatke koji će potkrepiti tvrdnje da osiromašeni uranijum ubija ljude po Srbiji.

DELEGACIJA IZ RIMA STIGLA U BEOGRAD SA ISTRAŽIVANJIMA O OSIROMAŠENOM URANIJUMU! Italijani doneli dokaze da je NATO sejao rak po Srbiji!

Išao bez zaštitne opreme

Prema rečima jednog od Sinišinih kolega iz RTV Vranje, Mitić je na Pljačkovici posle bombardovanja bio nekoliko puta, svaki put bez ikakve zaštitne opreme.
- Hteo je da vidi da li je nešto ostalo od srušenog repetitora. Nije koristio nikakvu opremu, jer ga niko nije upozorio da bi nešto moglo da mu se dogodi. Kada su radnici vodovoda koji su boravili na Pljačkovici počeli da umiru od raka pluća, uplašio se, ali je verovao da to neće pogoditi i njega. Nažalost, nije bio u pravu, kaže Mitićev kolega koji je zamolio da mu ne pominjemo ime. 

Potvrda teorije
Onkolog i predsednik Društva za borbu protiv raka Slobodan Čikarić kaže za Informer da smrt Siniše Mitića i 19 godina posle izlaganja osiromašenom uranijumu samo govori koliko je ovaj kancerogeni agens opasan i da, kad jednom uđe u ljudsko telo, sigurno će ga u jednom trenutku i ubiti.
- Smrt ovog čoveka, koji je umro od raka pluća posle 19 godina od bombardovanja, može da predstavlja iznenađenje samo za laike. Naime, u radiobiologiji se zna da uvek postoji vreme između izlaganja tela kancerogenom agensu i manifestacije bolesti, odnosno, period kada zdrava ćelija oboleva i prerasta u kancerogenu. To se zove latentni period i kod sistemskih tumora, kakva je recimo leukemija, on traje od pet do deset godina. Kod solidnih tumora, kakav je rak bubrega, jetre, dojke ili pluća, ovaj period traje od 10 do 20 godina. Dakle, ako je osoba bila izložena osiromašenom uranijumu 1999. godine, rak će se ispoljiti tek posle 10 do 20 godina. Mitić je oboleo posle 18 godina od izlaganja, što se zaista uklapa u ove teorije kada je u pitanju karcinom pluća - objašnjava Čikarić.

NATO NAS JOŠ UBIJA! DR MILAN IVANOVIĆ: Srbi na Kosovu, pet puta više nego pre 1999. DOBIJAJU RAK!

Slučaj radnika vodovoda

Siniša Mitić nije jedina žrtva bombardovanja Pljačkovice. Naime, osmorica od devetorice radnika vranjskog vodovoda, koji su odmah posle bombardovanja radili na brdu Pljačkovica, gde je NATO bacao bombe sa osiromašenim uranijumom, umrli su od karcinoma pluća od 1999. do danas.
Nesrećni radnici su tokom leta 1999. proveli 25 dana na ovom četiri kilometra od Vranja udaljenom brdu kako bi ogradili teren na kojem je NATO bacio bombe. Po povratku sa zadatka počeli su da dobijaju plikove i mrlje po telu. Kada se nekoliko godina kasnije saznalo da je u bombama bilo osiromašenog uranijuma, saopšteno im je da su ozračeni i da će svi oboleti od raka, što se na kraju i dogodilo.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sale

pre 5 godina

Još su aktivne i smrtonosne čestice koje su ostale u vazduhu kad su SAD izvršile nuklearnu probu u pustinji tokom WW2 i te čestice se nalaze na površini aviona koji prođu tim prostorom i tokom jednog eksperimenta, samo jedna ta čestica je putem vazduha data eksperimentalnom mišu koji je potom obolio i umro od raka pluća.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija