• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. C. - J. M.

22.07.2018

18:28

MINISTARKA PRAVDE NELA KUBUROVIĆ UPOZORAVA:  Svakog dana 115 slučajeva porodičnog nasilja u Srbiji!

Društvo

MINISTARKA PRAVDE NELA KUBUROVIĆ UPOZORAVA: Svakog dana 115 slučajeva porodičnog nasilja u Srbiji!

Podeli vest

U poslednjih 13 meseci imali smo 44.728 prijava nasilja u porodici. Samo u poslednjih šest meseci 30 osoba, uglavnom žena, ubili su njihovi ukućani, kaže Kuburovićeva

U poslednjih 13 meseci u Srbiji je prijavljeno 44.728 slučajeva porodičnog nasilja, što znači da se dnevno prijavi oko 115 takvih incidenata, upozorava ministarka pravde Nela Kuburović, komentarišući prvu godinu primene novog Zakona o nasilju u porodici.

Samo u poslednjih šest meseci 30 osoba, uglavnom žena, stradalo je od ruke svojih ukućana, od čega je samo troje prijavilo da je prethodno zlostavljano.

Više prijava

Ministarka pravde Nela Kuburović smatra da je broj prijavljenih slučajeva izuzetno veliki, ali i da to pokazuje da su žrtve ohrabrene da nasilje prijavljuju, što znači da novi zakon ipak daje rezultate.
- U ovoj godini u Srbiji je bilo 30 smrtnih slučajeva u nasilju u porodici, od čega su 23 žene i sedam muškaraca. Uz to, od prvog juna prošle godine, kad je počeo da se primenjuje zakon, do 30. juna ove godine, ukupno je prijavljeno 44.728 slučajeva nasilja u porodici. Ono što nije dobro je da smo od 30 smrtnih slučajeva u 2018. godini samo u tri slučaja imali prijavu nasilja. To nije dobro jer nasilje nikako nije privatna stvar i kao pojedinci imamo obavezu da ga prijavimo. Mi smo spremni da i dorađujemo Zakon ako treba i sa ovim problemom ćemo se boriti i dalje - najavljuje Kuburovićeva.

ŠOKANTNO! Svaka treća ubijena žena u Srbiji je TRAŽILA POMOĆ! Ali, NIKO NIJE REAGOVAO!

Tanjug

Državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković kaže za Informer da je nasilje u porodici zapušten problem kojim se niko do sada nije bavio, ali da ga je ova vlada prepoznala.
- Od prvog januara do 15. jula ove godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova izreklo je 14.218 hitnih mera, 4.282 učionica nasilja udaljena su iz stana, dok je zabranu kontakta sa žrtvom nasilja i prilasku njoj dobilo 9.936 počinilaca. Međutim, imali smo i one koji pripadaju kategoriji povratnika, pa se njih 835, uprkos izrečenoj hitnoj meri, oglušilo o Zakon - naglašava Popović Ivković i dodaje:
- O ovome se godinama ćutalo, a nasilje u porodici se zataškavalo i gledalo kao privatna stvar. Zato smo mi prepoznali ovaj ogromni problem u našem društvu i automatski preduzeli sve neophodne mere. Prvo kako bi se smanjio broj žrtava, ali i kako bi se oni koji trpe nasilje osmelili da prijave napad - ističe naša sagovornica.

Psiholog Aleksandra Janković naglašava da su podaci Ministarstva pravde poražavajući i veoma dramatični, ali da su ujedno i ogledalo društva u kom živimo.
- Žene su kao i do sada u većini slučajeva žrtve jer je srpski mentalitet nametnuo da one moraju da ćute, trpe i da je sramota da se požale na muža, a kamoli da ga prijave policiji. Ali zahvaljujući novom zakonu koji se već neko vreme sprovodi, takva krivična dela su počela da isplivavaju, jer su se žene ohrabrile da o tome javno govore. Međutim, očigledno je da je to i dalje nedovoljno, jer baratamo zaista strašnim brojkama - objašnjava Jankovićeva i dodaje:
- Nasilnici, bilo muški ili ženski, uglavnom imaju psihičkih problema, problema sa alkoholom, drogom, prevarama u braku, ali i sa kompleksom niže vrednosti. Mada u nekim situacijama do napada na supružnika dođe i prilikom verbalne nemoći, što nikako nije opravdanje - ističe naša sagovornica.

Šamarom na uvredu

Psihijatar Jovan Marić istakao je za naš list da su žene verbalno superiorne u odnosu na muškarce, koji to onda nadomeštaju primenom fizičke sile.
- Problem je što se ne radi na prevenciji, već pričamo tek kad se problem dogodi, a uvek je bolje sprečiti nego lečiti. Što se tiče samog nasilja u porodici, nasilnik je uvek krivac i za to treba da odgovara. Međutim, žene su verbalno superiornije od muškaraca, i kada na tom polju izgubi, jači pol kreće da koristi mišiće. Desi se i da bude isprovociran, ali to naravno nije opravdanje za nasilje - smatra Marić.

Informer

TUKAO PESNICAMA ĆERKU U GLAVU! Uhapšen nasilnik iz Aranđelovca




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sale

pre 5 godina

Ne kaze se koliko je laznih prijava. Zene su stvarno u stanju da izgovore najodvratnije stvari i da isprovociraju muskarca na najprizemniji nacin. Kao sto Maric rece to nije opravdanje za nasilje, verovatno je on moralna gromada koja ce mirno da podnese sta god da mu se kaze a takvi valjda treba da budu i svi muskarci, da cutimo i trpimo svakakve gluposti od verbalno superiorne strane jer se verbalni agresija uopste ne sankcionise.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija