• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.07.2018

15:13

DEJANOVIĆ: Za mere populacione politike 500 miliona dinara iz budžeta!

Društvo

DEJANOVIĆ: Za mere populacione politike 500 miliona dinara iz budžeta!

Podeli vest

Ove godine će za sufinansiranje mera populacione politike biti izdvojeno 500 miliona dinara bespovratnih sredstava koje će koristiti 61 opština u Srbiji

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović potpisala je danas ugovore o dodeli sredstava i istakla da je izdvojena suma četiri puta veća u odnosu na prošlu godinu, a da je najviše novca, gotovo 306 miliona dinara, namenjeno za adaptaciju i sanaciju objekata predškolskih ustanova i igrališta.

Za nabavku mehanizacije i opreme za započinjanje sopstvenog posla za mlade bračne parove opredeljeno je 79 miliona dinara, a za poboljšanje uslova na ginekološkim odeljenjima biće nabavljeno sedam ultrazvučnih aparata, kao i 13 vozila za potrebe patronažnih službi u vrednosti od 60 miliona dinara.

Takođe, u 14 lokalnih samouprava sufinansiraće se osnivanje ili osnaživanje savetovališta za trudnice i za reproduktivno zdravlje, škole roditeljstva i savetovališta za mlade u visini od 25 miliona dinara, a 16 miliona dinara namenjeno je izgradnji kuća i stanova za mlade bračne parove.

Upitana za odredbu Zakona o finansijskoj podršci porodicima sa decom koja predviđa da porodilja mesečno može od države da dobije nadoknadu u visini od najviše tri prosečne mesečne plate, što znači da one žene čija zarada prelazi taj iznos neće dobijati razliku, Ðukić Dejanović je rekla da zakon predviđa mere na nacionalnom nivou koje lokalne samouprave mogu da modifikuju.

- Lokalne samouprave uvek imaju mogućnot da set mera koje smo predložili na nacionalnom nivou dopune sopstvenim sredstvima - rekla je ministarka i apelovala na čelnike lokalnih samouprava da "nagrade" žene koje imaju visoke zarade, a žele i da osnuju porodicu.

Kako kaže, dobar primer su sredstva za biomedicinsku potpomognutu oplodnju gde država izdvaja novac za tri pokušaja do 42. godine, dok su mnoge jedinice lokalne samouprave uvele svoje programe podrške i finansiraju četvrti pokušaj iz svojih sredstava.

Javni poziv za dodelu sredstava raspisan je 25. maja ove godine, a prošle godine je za sufinansiranje mera populacione politike bilo izdvojeno 130 milona dinara koje je koristilo 15 opština.

Ðukić Dejanović je navela da je broj živorođene dece u 2017. godini bio 64.897, što je za nekoliko stotina više u odnosu na 2016. godinu "koja je bila najlošija od kada se vrše merenja".

Broj umrlih u prošloj godini u Srbiji je 103.722, a prirodni priraštaj iznosi 38.828 i najniži je ikada.

Kako kaže, prosečna starost u Srbiji je 43 godine što nas čini sedmom najstarijom nacijom u Evropi.

Ministarka je dodala da je zbog svih navedenih činjenica, usvojena nova strategija za podsticanje rađanja koja ima dva nova elementa, unutrašnju politiku migracija i brigu o starima.

Ona je podsetila na mere finansijske podrške države, koja za svako treće i četvrto dete obezbeđuje mesečno 12.000 odnosno 18.000 dinara do 10 godine života, kao i na meru usklađivanja rada i roditeljstva u saradnji sa Privrednom komorom Srbije u okviru koje će od septembra kompanijama koje izlaze u susret roditeljima biti dodeljeni sertifikati "Najbolji prijatelj porodice".

Na javni poziv za dodelu sredstava stigla je 71 prijava koju je je podnelo 119 opština, budući da su se neke prijavljivale pojedinačno, a neke udruženo.

Za sufinansiranje izabrana je 61 lokalna samouprava, a predsednica opštine Odžaci Latinka Vasiljković rekla je da će dobijena sredstva uložiti u školu za trudnice, podršku materinstvu, dnevni boravak kao kutak za međugeneracijsku saradnju, edukacije, predstave u požorištu na srpskom i mađarskom jeziku...

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić rekao je da će jedan deo novca potrošiti na izgradnju novog vrtića koji će primati gotovo 100 dece, a drugi deo na izgradnju paviljona za decu na planini Goč, što je investicija vredna 65 milona dinara.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić rekao je da taj grad izdvaja više od 60 miliona dinara iz gradskog budžeta za podsticanje rađanja, a da će novac dobijen od države iskoristiti za proširenje najvećeg gradskog vrtića čiji će kapacitet tako biti povećan sa 300 na 420 dece, te više neće biti liste čekanja.

Među 61 lokalnom samoupravom koje će biti sufinansirane, 14 je u Vojvodini, 21 u regionu Šumadije i Zapadne Srbije i 26 u Južnoj i Istočnoj Srbiji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija