• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Sekulić - K. Paunović

23.07.2018

19:36

MIŠKO HOĆE DA KUPI "HAJAT"? Gazda 'Delte' BACIO OKO NA jedan od NAJLUKSUZNIJIH HOTELA U BEOGRADU!

Društvo

MIŠKO HOĆE DA KUPI "HAJAT"? Gazda 'Delte' BACIO OKO NA jedan od NAJLUKSUZNIJIH HOTELA U BEOGRADU!

Podeli vest

Ponudio Grcima 25 miliona evra, a oni mu traže 35. Vlasnik "Delta holdinga" Miroslav Mišković ozbiljno razmatra da kupi poznati prestonički hotel. Dosadašnji vlasnici "Hajata", grčka kompanija "Lampsa", hoće da ga prodaju jer je hotelu potrebno veliko ulaganje, a oni taj novac nemaju

Vlasnik "Delte", biznismen Miroslav Mišković, ozbiljno razmatra da od grčkih vlasnika kupi hotel "Hajat" na Novom Beogradu, saznaje Informer! 

Ovaj poznati prestonički hotel je u vlasništvu kompanije "Lampsa", a Grci za njega od Miškovića traže između 30 i 35 miliona evra.

Širi se
Na Novom Beogradu Mišković već ima dva hotela, pa postoji šansa da počne da diktira cene noćenja Ljubodrag Madžar, ekonomista

Međutim, u ovom trenutku problem u njihovim pregovorima pravi i cena koju traže Grci jer je Mišković spreman da hotel plati maksimalno 25 miliona evra!

Kako kaže dobro upućeni Informerov izvor, predstavnici "Lampse" već su imali sastanak sa Miškovićevim timom u Beogradu prvi put pre oko mesec dana. 

Prema rečima našeg sagovornika, Grci hoće da prodaju "Hajat" zato što je hotelu potrebno detaljno renoviranje i obnova, za šta je neophodan veliki novac koji Grci sada nemaju, dok je vlasnik "Delte" zainteresovan da svoje poslove u hotelijerstvu dodatno proširi.

MIŠKOVIĆEVI HOTELI
BEOGRAD
* "Kraun plaza"
* "Holidej in"
* "Park"
* "Nacional"
LJUBLJANA
"Interkontinental"

Izgubio stari sjaj

Vlasnici "Lampse" pokušavaju da za "Hajat" dobiju dosta više novca nego što su dali kada su ga kupovali 2008. godine (pogledajte antrfile). Nadaju se da će u pregovorima sa Miškovićem, ipak, postići željenu cenu.

Kupili ga 2008. za 11 miliona evra

Informer

Hotel "Hajat" kupila je grčka kompanija "Lampsa" 2008. godine. Ona je tada za 51% vlasništva u hotelu dala 11 miliona evra. U narednih nekoliko godina "Lampsa" je otkupila i preostali udeo u "Hajatu" i sada poseduje 94,3 odsto vlasništva u hotelu, ali cena po kojoj su taj posao završili nikada nije saopštena. "Lampsa" je vlasnik i hotel "Ekscelsior" u centru Beograda, za koji je odrešila kesu za oko sedam miliona evra.
Ova kompanija bavi se prometom nekretnina, hotelijerstvom, a vlasnik je i oko 100 brodova. U Atini ima dva ekskluzivna hotela i jedan na Rodosu.

- "Hajat" je jedan od najboljih hotela u Beogradu i Grci su godinama bili zadovoljni kako radi. Popunjenost hotela uvek je bila dobra i u hotelu su se nekada svakodnevno održavale razne manifestacije, kongresi i seminari. "Hajat" je bio ključno mesto poslovnog sveta i mnogi veliki poslovi dogovarani su upravo u ovom hotelu. Ali ta situacija se dosta promenila, naročito u poslednjih nekoliko godina. U "Hajatu" dugi niz godina nije urađeno temeljno i dubinsko renoviranje i obnova i hotel je vremenom zapravo počeo polako da gubi stari sjaj i propada. Hotel je s vremena na vreme samo "šminkan", što nije moglo da promeni značajno situaciju - kaže naš sagovornik.

On navodi da su Grci do sada dosta zaradili od "Hajata" i da je njihova procena da je sada najbolje vreme da ga prodaju.

- Grčka "Lampsa" nema sada novac da ulažu dalje u "Hajat". Hotelu je preko potrebna nova investicija, kako bi povratio dominantnu poziciju. Pritom se i situacija na tržištu dosta promenila jer svake godine se otvori po nekoliko ekskluzivnih hotela u Beogradu. Procena Grka je da bi za "Hajat" u ovom trenutku mogli da dobiju između 30 i 35 miliona evra, čime bi rešili probleme i elegantno izašli iz priče. Međutim, Mišković je u ovom trenutku spreman da "Hajat" plati najviše 25 milion evra, jer je svestan da će morati u hotel da uloži dodatan novac. On već ima hotele u Beogradu i logično je da želi da se proširi u tom biznisu. Ubrzo se očekuje njihov novi sastanak i tu će se znati da li će posao definitivno biti sklopljen ili će Grci morati da potraže neko drugo rešenje - dodaje naš izvor.

Još pregovaraju oko "Sava centra"

Mišković već izvesno vreme ne krije da bi rado kupio i "Sava centar", najveći kongresni centar u zemlji. Međutim, Komisija za sprovođenje postupka za izbor partnera za rekonstrukciju i upravljanje "Sava centrom" donela je u petak odluku da se ponuda "Delta holding" odbije kao nepotpuna. Ipak, pošto je "Delta" jedini ponuđač, Grad Beograd će nastaviti pregovore sa "Deltom".

Ćute u "Delti"

Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da, ukoliko Mišković kupi hotel "Hajat", postoji rizik da počne da diktira cene noćenja u hotelima na Novom Beogradu.

- S obzirom na to da ovaj biznismen već u svom vlasništvu u tom delu grada poseduje dva velika luksuzna hotela, kao i "Ekspo-centar", koji se prostire na 2.500 kvadrata i veliku poslovnu zgradu "Delte", postoji pretnja da on to zloupotrebi! Mogao bi da, ukoliko kupi i treći hotel, počne da diktira cene noćenja u hotelima na Novom Beogradu. To bi trebalo da ispita Komisija za zaštitu konkurencije i utvrdi da li postoji opasnost da on to uredi. Pretnja će postati veća ukoliko se udruži sa još nekim vlasnicima hotela i na taj način zajedno počnu da dogovaraju cene, ali turisti će uvek imati alternativu da se prilikom posete našoj prestonici smeste i u hotele van Novog Beograda - smatra Madžar.

HOTEL 'HAJAT'
* 37.500 kvadrata
* 300 soba i apartmana
* 1 Diplomatski apartman
* 1 Predsednički apartman
* kristalna dvorana
* 4 sale za sastanke
* unutrašnji bazen
* džakuzi
* parna kupatila
* sauna

Iz kompanije "Delta" nisu odgovorili na Informerova pitanja o kupovini "Hajata", a ni iz hotela "Hajat" nisu poslali odgovore na naša pitanja.

ODBRANITI MIŠKOVIĆA PO SVAKU CENU! Đilasove novine i Jeremićev advokat napadaju Vučića zbog tajkuna!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17