• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

30.07.2018

09:46

NEMA VIŠE MOJE, TVOJE, IMOVINA OD SADA ZAJEDNIČKA: Šta donosi novi Zakon o upisu nekretnina

Društvo

NEMA VIŠE MOJE, TVOJE, IMOVINA OD SADA ZAJEDNIČKA: Šta donosi novi Zakon o upisu nekretnina

Podeli vest

Tek svaka četvrta nekretnina u Srbiji je u stopostotnom vlasništvu žena, a još 11 odsto je u mešovitom posedu, što je veliki problem za žene, posebno prilikom pokretanja biznisa i upisa hipoteke za podizanje kredita, ukazala je danas direktorka za regulatornu reformu NALEDA Jelena Bojović

Bojović je za RTS napomenula da bi stupanjem na snagu Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti to trebalo da se promeni.

Kako je objasnila, do sada je najčešća praksa bila da npr. suprug uzima kredit za stan, i da se on upisuje u katastar kao vlasnik, a imovina se stiče momentom upisivanja u Katastar.

UPIS U KATASTAR SA PAPIRNIM DOKUMENTIMA SVE DO KRAJA 2020. GODINE

Ona je navela da su ljudi obično u ljubavi u trenutku kada se kupuju stanovi ali, kad dođe do spora, onda nisu i često dolazi do problema.

Bojović je istkla da će sada javni beležnik biti u obavezi da, kada neko dođe da upiše stan, sazna da li je taj neko u braku, i onda se imovina automatski upisuje u katastar kao zajedička.

Bojović navodi da će to biti značajno, jer će supruga, za početak, imati nepokretnost da založi kao kolateral kod hipoteke.

Ona je naglasila da će sama cinjenica da nešto poseduju biti dodatna sigurnost za žene, i dodala da veruje da će to doprineti i većoj stabilnosti u porodici.

Bojović je istakla i da novi zakon predviđa da se ceo postupak upisa imovine završava na jednom mestu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 5 godina

Ok. Znaci sada, ako kupujem nekretninu SVOJIM parama, moram da je upisem na roditelje.... bolje da mi sestra otme pola nego "zasticeno bice" zvano supruga.

Dusan

pre 5 godina

Ala je naivan i glupo promišljen taj zakon! Kada se posvadjaju i moraju da dele imovinu : onda jedno digne Kredit na svoju polovinu i NE vraća kredit a onda Banka Lepo prodaje Stan i namiri svoje dugove ! A ovaj drugi neka gleda Gde će. !!! Bolje osvete nema a mi smo jako osvetoljubiv narod !!

SS

pre 5 godina

Vrlo,vrlo,pametno od ove državice koja ne rešava veće probleme.Zakon po kojem kad se budu rastavljali,ručice će normalno trljati,advokati,notari i država.Sve se svodi na uzimanje para,zaradu,a šta je sa brakovima i ljudima u državici inače,nije bitno.Svaka čast,zakon za zakonom....

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija