• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs

30.07.2018

11:46

TITO USTAŠAMA OMOGUĆIO DA SA SOVJETIMA OSLOBAĐAJU SRBIJU! Evo kako je Broz PONIZIO SRBE i pustio NAJGORE HRVATSKE KOLJAČE da se izvuku nekažnjeni!

Društvo

TITO USTAŠAMA OMOGUĆIO DA SA SOVJETIMA OSLOBAĐAJU SRBIJU! Evo kako je Broz PONIZIO SRBE i pustio NAJGORE HRVATSKE KOLJAČE da se izvuku nekažnjeni!

Podeli vest

Kako su Pavelićevi sledbenici dobili priliku da se "operu" 1944. godine; Moskva im ponudila da učestvuju u borbama protiv Nemaca u zamenu za život

U smiraj svog života, Ivo Andrić zapisaće da samo neuki i nerazumni ljudi mogu da smatraju da je prošlost mrtva i neprolaznim zidom zauvek odvojena od sadašnjice. Istina je, dodaće naš jedini nobelovac, naprotiv, da je sve ono što je čovek nekad mislio, osećao i radio, neraskidivo utkano u ono što mi danas mislimo, osećamo i radimo. Unositi svetlost naučne istine u događaje prošlosti, znači služiti sadašnjosti.

Na našu veliku žalost, gotovo pola veka ta svetlost nije obasjavala jedan popriličan deo prošlosti u vezi sa Srbijom i srpskim narodom. Logikom našeg nobelovca, ti događaji nisu pomagali i služili razumevanju naše sadašnjosti. Ali zato su bili i ostali u funkciji hrvatskih političara i istoričara, od Vladimira Bakarića, preko Franje Tuđmana, pa sve do Kolinde Grabar Kitarović, i služili u ostvarenju "tisućvjekovnog sna"...

OVO NISTE ZNALI: 21 neobjavljena činjenica o Drugom svetskom ratu!

Vratimo se u 1944. godinu, tačno pre 74 godine. Crvena armije kreće u pohod kroz Srbiju, da je oslobodi "od nje same". U ešalonima crvenoarmejaca su i dojučerašnje Pavelićeve ustaše, pripadnici 369. "vražje" ustaške pukovnije, koji su godinu dana ranije bili poraženi i zarobljeni u bici kod Staljingrada. Staljinovi stratezi smislili su zanimljiv plan. U zamenu za život, ponudili su im da se pokaju što su sa Nemcima jurišali na njihovu zemlju tako što će da učestvuju u završnim operacijama u Jugoslaviji.

U znaku "velikog elana"

Agenti sedme uprave sovjetske vojne obaveštajne službe iz Kolarčeve zadužbine su svoje pretpostavljene u Moskvi obavestili da je Skupština prošla u znaku velikog elana. Na učesnike ASNOS, saopštavaju, loš utisak ostavile su reči generala Sretena Žujovića, da su Srbi za vreme rata podneli manje žrtava od drugih naroda Jugoslavije, jer je u tom ratu Srba poginulo više nego pripadnika svih drugih jugoslovenskih naroda i etničkih grupa zajedno.

Definitivan dogovor o ovom "sovjetsko-ustaškom" aranžmanu pao je u Moskvi na prvom susretu Staljina i Josipa Broza Tita između 21. i 28. septembra 1944. godine. Tito tih dana naređuje Veljku Vlahoviću, koji je, inače, rat proveo u Moskvi pri Kominterni, da novoformiranoj jedinici preda ratnu zastavu, kojom će "uveličati slavu Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije". Istovremeno, iz Jugoslavije u Sovjetski Savez dolazi partizanski komandant Đuro Lončarević, koji će biti postavljen za političkog komesara.

I u nemačkom pohodu na Staljingrad i u Staljinovom i Titovom oslobađanju i osvajanju Srbije ovom jedinicom komandovao je isti čovek, vitez Marko Mesić, oficir predratne jugoslovenske vojske, koji se 1941. priključio Pavelićevim ustašama. Ponudio se Nemcima da za njihov račun ratuje na Istočnom frontu, pa je posle završene obuke već krajem te 1941. učestvovao u borbama za Besarabiju i Ukrajinu. Od oktobra 1942. borio se za Staljingrad, a nepuna tri meseca kasnije, 14. januara 1943, postavljen je za komandanta 369. pukovnije, ali su ga Sovjeti zarobili već posle dve nedelje.

USTAŠE, ŠTA ĆETE SAD! ŠPANCI PAVELIĆA I LUBURIĆA IZBACUJU IZ GROBOVA: Možete ih prebaciti u Zagreb, u Madridu i Valensiji IH NE ŽELE!

- U vas su uprte oči naše domovine, budite svjesni da ovde izgrađujemo temelje svoje domovine. Ako dođe čas da ovdje moramo pasti, padnimo hrabro, kao junaci - kao Hrvati - uvijek za poglavnika i za dom spremni - govorio je ustašama kod Staljingrada.

printscreen


Godinu dana pre nego što ga je Tito promovisao u oslobodioca Srbije, Mesića je Hitler odlikovao dvaput, a Pavelić tri puta. Hitler Železnim krstom drugog stepena i Železnim krstom prvog stepena, a Pavelić Vojničkim redom željeznog trolista četvrtog stepena, Vojničkim redom željeznog trolista drugog stepena, s pravom na naziv vitez i veliki vitez hrvatskog željeznog krsta, čime je automatski stekao pravo da titula vitez postane sastavni deo njegovog imena i prezimena.

Po povratku iz Moskve u Rumuniju, Tito je Mesiću u Krajovi priredio i ručak, a samo tri meseca kasnije, 1. decembra 1944, Odeljenje zaštite naroda, Ozna, pripremilo je strogo poverljivi dosije, u kome se pominje "ustaški faktor" u ovoj jedinici i citira zagrebački "Hrvatski narod" od 27. juna 1943, gde su objavljeni najvažniji biografski podaci o "Mesić vitez Marku".

(VIDEO) ISPLIVAO SNIMAK KOJI LEDI KRV U VENAMA: PAVELIĆ I HITLER 1944. dogovaraju POGROM SRBA I JEVREJA?!

O Mesićevom ustašluku i Pavelićevim ordenima kojima ga je okitio, sasvim sigurno je, bar preko "Hrvatskog naroda", bio dobro upoznat i Ivan Krajačić, glavni Titov i Staljinov obaveštajac u Zagrebu.

O dejstvu ove jedinice kolale su razne priče, od toga da su većinom izginuli u borbama s Nemcima, da su ih partizani, kada su saznali za njihovu prošlost, pohapsili ili streljali. Tvrdilo se da su se preživeli pripadnici ove "vražje" pukovnije, posle odlaska iz Srbije, priključili Nemcima, s kojima su krajem januara 1945. učestvovali u zauzimanju Metkovića, Čapljine i Gabele.

I dok je ova ustaška formacija "prala obraz" Hrvata za sve istorijske promašaje, "ratujući" u okolini Čačka i Gornjeg Milanovca, Tito je konačno dozvolio da se u Srbiji, poslednjoj u Jugoslaviji, održi Antifašistička skupština narodnog oslobođenja Srbije - ASNOS, posle dva meseca odlaganja i "prepiske" sa Blagojem Neškovićem, sekretarom Pokrajinskog komiteta KPJ za Srbiju.

Odmah po oslobođenju Beograda, kada je otvoren Sremski front, na koji je poslata srpska mladež, početkom novembra 1944. godine, u Kolarčevoj zadužbini je počeo skup koji je trebalo da uspostavi vlast u Srbiji. Za razliku, recimo, od Hrvata, gde su učestvovali predstavnici Hrvatske seljačke stranke i drugih političkih partija, na ovom četvorodnevnom zasedanju bili su prisutni samo "politički probrani i obrađeni delegati".

ŠAMARČINA HRVATIMA OD BRITANSKOG ISTORIČARA: 'U Jugoslaviji su bila dva pokreta otpora - četnički i partizanski, a USTAŠE SU NAJVEĆE ZLO U ISTORIJI!

Deset minuta pošto su delegati zauzeli svoja mesta, u Kolarčevu zadužbinu ušao je Broz sa svojom svitom. Dvorana se prolama od ovacija, pokliča i tapšanja. On se uputio ka velikoj kožnoj fotelji u prvom redu, koja se i izgledom i veličinom upadljivo izdvajala od običnih tapaciranih stolica s metalnim naslonom za ruke, u koje su se smestili svi drugi gosti i delegati ASNOS. Sa njegove desne strane seda predsednik AVNOJ dr Ivan Ribar, a sa leve predsednik jugoslovenske kraljevske vlade dr Ivan Šubašić. 

Titovo izlaganje, koje je trajalo samo pet minuta, dvanaest puta je prekidano klicanjem i burnim i dugotrajnim aplauzima. Hrvatsku je na ovom skupu u "Kolarcu" predstavljao Andrija Hebrang. On je zamaglio istinu o pokolju nad Srbima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

- Spriječili smo ustaške planove o pokolju Srba!

Mesec dana pre dolaska na ASNOS, Tito je, na Kardeljev predlog, Andriju Hebranga smenio sa funkcije sekretara CK KP Hrvatske zbog "nacionalističkog zastranjivanja prema Srbima".

printscreen

Delegati obećavaju komunistima Hrvatske da će Srbija uložiti sve svoje snage za oslobođenje svih hrvatskih krajeva. I Slovencima ASNOS poručuje da će se srpski narod, rame uz rame sa svojom slovenačkom braćom, boriti za konačno oslobođenje čitave slovenačke zemlje, za slovenačko primorje, za Korušku.

Crnogorac Mitar Bakić rekao je da su Srbi i Crnogorci dva rođena brata, ali da Crnogorci sada postaju poseban narod, a Vojvođanin Jovan Veselinov saopštio je da se narod u Vojvodini izjasnio za autonomiju u okviru jedne federalne jedinice, a da njen slovenski narod želi da bude "u što boljim odnosima sa braćom Srbijancima, sa slobodnom demokratskom Srbijom".

Predstavu kojom je reciklirana celokupna novija istorija Srbije overio je jedan profesor Beogradskog univerziteta. Preporučujući se novim vlastima, rekao je:

- Srbija je glavni stub reakcije na Balkanu i u čitavoj Evropi!

Zlatiborski prota Milan Smiljanić je rekao da nema nikakve opreke između crvene zvezde petokrake i njegovog crkvenog krsta, već, naprotiv, da ta zvezda petokraka sa zemlje na nebo diže njegov krst, diže ga od srpskog svetosavlja do jevanđelskog svehrišćanstva.

(VIDEO) ŠOK OTKRIĆE! TITO STEPINCU NUDIO DA BUDE PARTIZANSKI VIKAR: Maršal znao da Vatikan sprema spasavanje ustaša!

Govorio je i jedan nesvršeni student Medicinskog fakulteta, Dobrivoje Vidić iz Čačka, koji će pred kraj Titovog života biti i predsednik Srbije. On je rekao:

- Šest stotina pedeset hiljada streljanih Srba u Bosni i Hercegovini, to je dug koji je srpski narod platio za zločinačku politiku beogradskih vlastodržaca!

Pečat ovom skupu dao je jedan od najbližih Titovih saradnika, Sreten Žujović:

- Mi prvi put u istoriji stvaramo svoju rođenu, voljenu zemlju!

- Nikad Srbija nije bila Srbija srpskog naroda kao što je danas!

- Srbija je došla na vlast tek kad je i Srbin posumnjao u srpsko ime!

Skupština je posebno zahvalila i Staljinu i Titu. Staljinu za "srećnu budućnost", a Titu je u njegovom prisustvu poslat telegram u kome je rečeno da je postao najbolji sin našeg naroda.

Na ovom skupu, na kome je ustašama oprošten genocid nad Srbima, na kome je Srbija prvi put postala "rođena, voljena zemlja" srpskog naroda, na kome su srpski komunisti "posumnjali u srpsko ime", Kosovo i Metohija i Sandžak nisu ni pomenuti.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Zagor

pre 5 godina

Sto ponizio sebe???Pa on oduvek radio skot protiv Srba!!!

Net

pre 5 godina

Josip Broz Tito, Karadjordjevo 1971g: Prije će Sava poteći uzvodno nego što će hrvati dobiti državu!

Branko

pre 5 godina

Hrvati treba Tita da ljube u s*pak, "DAO IM JE TERITORIJE I OSLOBODIO ZLOCINA"!!!!??????

Mirko

pre 5 godina

Niko ih od zlocina ne moze osloboditi, vec treba pokrenuti proces na sudu...

Branko

pre 5 godina

Da, ali je cinjenica da su se ustase izvukle od kazne, kao i ovi njihovi zlocinci iz ovog poslednjeg rata!!!!????? Sve je to upereno od strane zapada a protiv" SRBA i SRBIJE"!!!!??????

Sosa

pre 5 godina

Medju nama Srbima stvarno ima glupsona kao nigde na svetu. Tito je Srbe "izradio" samo tako, uz pomoć tih glupsona. Oslobodili su zemlju u dva rata, a da pri tome nisu za svoj narod obezbedili život i budućnost "pod jednim krovom". Odmah posle rata Srbi su zaboravili na svoje žrtve u ndh, proglasili svoje ubice braćom, najviše stradali zbog infobiroa,dozvolili pljačku,tj.preseljenje fabrika u zapadne delove SFRJ, dozvolili formiranje još dve gotovo republike na svojoj teritoriji .Isti ti srpski glupsoni nisu trazili pokrajinu u Hrvatsoj, za Srpsku Krajinu- Liku,Baniju i Kordun, što je bilo sasvim logicno,ako su autonomiju dobili Vojv.i KiMet.Činjenica je da ne bi bilo lako suprotstaviti se Brozu i srpskim udvoricama, ali,sigurno je trebalo.

grundfos

pre 5 godina

Dalmacija,Lika,Kordun,Banija,SLAVONIJA,BARANJA I ZAPADNI SREM! To je KRAJINA!!!

veca

pre 5 godina

Ništa novo.Tito nas je s j....ao.Pa zar Tito nije tražio da se bombarduje Beograd,a ne fašistički Zagreb.Zar Tito ne zabrani 45 - pete da se izbegli sa Kosova zbog balista,vrate u svoje domove.Te domove podeliše šiptarima.Zar Tito sa istomišljenicima ne nacrta granice Republika,a Srbiju dobi dve pokrajine,a ostale ne.Zar Tito sve one koji su ukazivali na dešavanjima u južnoj pokrajini proglašavao izdajnicima koji narušavaju bratstvo i jedinstvo i punio Goli otok.Zar Tito noije boi kum svakom 9- tom šiptaru,a da li ste se pitali zaštooo?..Žalosno je što je srpski političarima bila važnija funkcija a ne interes Srbije.Tada su komuniisti krst zamenili petokrakom.Vera je vera,a političko ubedjenje nema veze sa verom.Eeee tu leži srpski problem.Samo kod nas Srba je bilo bratstvo i jedinstvo,a ostsli su se pripremali i borili za ovo što se sada desilo.Slovenije i Hrvatske ne bi bilo da nas naš kralj nije načisto uj....bao.Hteo je da bude veliki kralj,umesto da je mislio na Srbiju.Sada plaćamo greške koje su počinili kralj i naši političari na lelu sa Titom

predragm

pre 5 godina

Sedi evo ti kec pa ides na popravni. Jel si ti cuo kako je nastala kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca. ?

Marcco

pre 5 godina

Deo bežao za Englesku a deo pljačkao i klao po srpskim selima

zanimljivo

pre 5 godina

Verovatno u titovom dupetu jer je on one mudre i pametne patriote likvidirao ili kompromitovao a Srbe koji su bili uvlakuse i njegovi dupelisci on postavljao kao fol predstavnici srpskog naroda.

danilovic

pre 5 godina

nama srbima je uvek neko drugi kriv sto smo mi ovce .

Ljubo

pre 5 godina

Pa jeli to sada na dan 30 .juli , 2018 godine nesto drugacije ,...ili mi jos spavamo .Kako biti optimista ,kada je istina sasvim drugacija.Jer pesimista je u stvari optimista sa iskustvom.

Jure

pre 5 godina

Po fašistima ( ustašama i četnicima ), Tito je i jedne i druge terorisao, a svi su opstali i prenelu fašizam koji se izrodio u šovinizam 1990-ih te i dan danas traje. Slične tekstove čitamo i u Hrvatskoj samo obrnuto. Nikome stari nije valjao, a svi su imali boračka primanja. I jedni i drugi koljači. Naši harali Bosnom po Podrinju, ustaše krajinom.

Stojan

pre 5 godina

Ne mogu da poverujem da su oni bili u Srbiji. Kako su uopste mogli da dodju do Rusa. Nebih ja verovao u te glupe price. Tito im je pomogao time sto nije dao da se Ustase ubiju, toboze treba da ih ispituju a dok je naredjenje bilo da ubijaju Cetnike cim ih vide, da ih ne zarobe zive.

ima dosta da se piše

pre 5 godina

zašto evocirate takve teme iz istorije samo na temu hrvata pišite malo i o mađarima, nemcima, talijanima, bugarima, turcima....

Esad

pre 5 godina

Pitajte 9 Dalmatimsku,6 Licku i ostale kako im je Tito Oprostio.

Milutin Vranjski

pre 5 godina

Ovo je samo potvrda onoga što sam uvek ovde pisao: komunisti i ustaše (uključujući crnogorske i balijske ustaše), su bili i ostali braća po (vatikanskoj) materi. Majka svih majci bio im je i ostao Dresdenski kongres (kominterne) iz 1928. godine, gde su komunci i ustaše ustanovili isti pravac delovanja protiv - Srba. njihov savez je ojačan u Lepoglavi, gde su zajedno sa ustaškom dremali i komunjarski robijaši. I za kraj da jednom zauvek shvatimo da je pravo ime tzv. Josipa Broza bilo Valter Vajs (jevrejin poljskog porekla) čiji su roditelji bili emigranti u USA. Obrni-okreni, made in USA je naše proklestvo. Engleza mi ako lažem...

Jure

pre 5 godina

Tito je bio dobar samo makedoncima i šiptarima. Tako ispade.

Stevo Kuridža

pre 5 godina

Članak nije vredan komentara. Mržnju prema Brozu i NOV autor članka iznosi najblesavije falsifikate koje sam do sada pročitao kao što je da je Tito organizovao ručak za Mesića u Krajovi u vreme kada se on nalazio u sovjetskim logorima kao ratni zarobljenik I to nije bio sovjetsko-ustaški aranžman. Tačno je da je od zarobljenika sa prostora jugoslavije od pripadnika 369. pukovnije, SS divizija «Handžar», «Kama» i «Skenderbeg», deportovanihanih Srba iz Bačke i Banata, te jugoslavenskih ekonomskih emigranata iz Irana fformirana Prva jugoslovenska brigada. Kao što se vidi u toj jedinici je bilo i srba. Marko Mesić je imao najviši čin, kao artiljerijski potpkovnik, te je postavljen za komadanta ovog bašibozuka. Njihov motiv prijavljivanja bio je da izbegnu sigurnu smrt u sovjetskim logorima kao ratni zarobljenici. Ta brigada ušla je u sastav 23 divizije NOV i nije pokazala u borbama. Mesić nikada nije ratovao u Besarabiji i Ukrajini već je radio na regrutovanju i obuci dobrovoljaca za istočni front. Po formiranju upućeni su u 100 diviziju vermahta i ratovali su u njenom sastavu do zarobljavanja januara 1943 kod staljingrada. Pošto se vodio da je poginuo Pavelić ga je odlikovao ali nije proglasio Vitezom, a Hitler ga je odlikovao medaljom. Nije dobio gvozdeni krst. Nekoliko dana pred zarobljavanje postavljen je za komadanta 369 puka. Nikada nije ratovao u sastavu ustaških formacija u jugoslaviji već protiv sovjeta. I on su ti koji su ga abolirali jer je jedinca u čijem sastavu je bio pravila zločine nad sovjetskim narodom. A dokazi iz izvora PRIČA SE ne zavredjuju komentar.

Mileva

pre 5 godina

Kažu stariji, oni koji pamte to doba, da je i Tito smanjivao penzije, čak i više od 20%.

Ljubo

pre 5 godina

A zasto gospodine Stevo Koriza prije ne izadje bilo gde sa tim podacima ,ako ti toliko znas ,pa zasto ne verovati i dodatnim podacima .Naprotiv ,ja mislim i da se jos ovoliko prikrilo o ovome i da nece mozda nikada ugledati svetlost dana .

Aca

pre 5 godina

Tito je najvece djubre koje je boravilo na ovim prostorima a pogotovo za Srpski narod.

Loki

pre 4 godine

Napisano vrlo zlonamerno, navijacki, istrgnuto iz konteksta, cetnicki zlocini nisu ni spomenuti, Nediceva j Drazina saradnja sa Nemcima I Pavelicem zaobidena, baca se ljaga na herojsku borbu sovjetske armije I nasih partizana. Strasno.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Rani radovi Melanije Tramp! Nikad viđene fotke i snimci - optužuju je da je pravi primer sponzoruše, evo ko je bila pre udaje (FOTO/VIDEO)
Ljubav

Rani radovi Melanije Tramp! Nikad viđene fotke i snimci - optužuju je da je pravi primer sponzoruše, evo ko je bila pre udaje (FOTO/VIDEO)

Melanija Tramp proslaviće 26. aprila 54. rođendan. Kada bi se njen život pretočio u filmsku priču, bila bi to veoma uzbudljiva drama, sa primesama komedije, a nekada i tragedije. Neki bi rekli da tu ima i horor elemenata. Jedni smatraju da se odlično udala, drugi da nije mogla gore da izabere i da je nesrećna u braku u kojem ostaje samo zbog novca.

25.04.2024

15:30

Džet set

Srbija