• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.M.

30.07.2018

19:32

KOD LEKARA IDU KAD JE VEĆ KASNO!! Čak 90% Srpkinja ide kod ginekologa samo kad su trudne

Društvo

KOD LEKARA IDU KAD JE VEĆ KASNO!! Čak 90% Srpkinja ide kod ginekologa samo kad su trudne

Podeli vest

Tek svaka deseta žena u Srbiji ide na redovne ginekološke preglede, sve ostale to čine isključivo kada su u drugom stanju ili imaju zdravstvene probleme. To je jedan od razloga porasta broja obolelih od raka jajnika i grlića materice, kažu stručnjaci

Tek svaka deseta žena u Srbiji starija od 15 godina ide redovno na ginekološke preglede, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut"! Ostalih 90 odsto to čine tek kada zatrudne ili se suoče sa zdravstvenim problemima.

Na ove poražavajuće brojke upozoravaju i domaći stručnjaci, koji kažu da je neredovan odlazak kod ginekologa jedan od glavnih razloga za porast broja obolelih od opakih maligniteta poput karcinoma jajnika ili grlića materice, po kojima smo na neslavnom drugom mestu evropske liste.

Crne brojke

Prema poslednjim zvaničnim podacima "Batuta", koji su potvrđeni za Informer, u Srbiji je na godišnjem nivou preventivnim ginekološkim pregledima obuhvaćeno svega 10 odsto žena starijih od 15 godina.- U toku 2016. godine 309.682 žena u Srbiji bilo je na pregledu kod ginekologa. To znači da tek svaka deseta žena ima naviku da preventivno dolazi kod lekara. Napominjemo da pravo na preventivne ginekološke preglede jedanput godišnje imaju sve žene starije od 15 godina - navodi se u "Batutovoj" analizi planiranog i ostvarenog obima i sadržaja prava osiguranih lica na primarnu zdravstvenu zaštitu u 2016. godini.

Načelnica porodilišta GAK "Narodni front" dr Snežana Rakić ističe da je samo jedan odlazak godišnje kod ginekologa najbolja prevencija za sprečavanje opakih oboljenja.
- Nažalost, "Batutovi" podaci su tačni i veoma poražavajući. Kada imate situaciju da u 21. veku kod ginekologa odlazi tek svaka deseta žena, što znači da preostalih 90 odsto tu odlazi samo kada su trudne ili im se jave neke ozbiljne tegobe, shvatite da je situacija alarmantna i da svi zajedno treba da rešimo ovaj problem. Žene u Srbiji, nažalost, ne shvataju koliko znači taj jedan pregled. Zapravo on je neka vrsta terapije koja sprečava pojavu cisti, raznih promena, ali i malignih oboljenja poput karcionoma grlića materice i jajnika, po čijoj smo učestalosti na drugom mestu u Evropi - naglašava dr Rakić.

U SRBIJI SVAKA TREĆA ŽENA IMALA ABORTUS! Sve istine i zablude o kontracepciji: PREKID ODNOSA NAJČEŠĆA ZAŠTITA OD TRUDNOĆE?

Najbolja je prevencija

Da stanje kada je ovaj problem u pitanju nije n malo naivno i da žene, pogotovo mlade, moraju da shvate važnost preventivnih ginekoloških pregleda upozorava i direktor GAK "Višegradska" dr Aleksandar Stefanović.
- Ovo su zapanjujući podaci! Zato apelujemo na pripadnice lepšeg pola da barem jednom godišnje odu na sistematski ginekološki pregled. Tu uradite sve potrebne analize i briseve i nema boljeg leka od prevencije. Tako rešavate barem pola zdravlja. I zato ne mogu da shvatim da imamo ovakvu sliku, pogotovo imajući u vidu da je odlazak kod ginekologa dostupan svuda. Pregled može da se radi i u državnim i u privatnim ustanovama, ali i na preventivnim pregledima koje organizuje Ministarstvo zdravlja, čak i za one pacijente koji nemaju zdravstvene knjižice. Potrebna je samo volja i svest Srpkinja o sopstvenom zdravlju, pogotovo među onima koje tek treba da postanu majke - kaže dr Stefanović.

PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: U Srbiji se više od 400.000 parova bori sa problemom neplodnosti

Zakonski obavezni pregledi

Ginekolog dr Rastko Maglić kaže za Informer da bi preventivni ginekološki pregledi morali da postanu zakonski obavezni.
- Mnogo je lakše kada kontrolu uradite jednom u godinu dana nego da to ne radite uopšte, pa kada se pojave neke tegobe, tada shvatite da ste zakasnili i da kreće borba za zdravlje. Da ne bismo imali ogroman broj obolelih od ginekoloških oboljenja, a samim tim umrlih, smatram da je jedino rešenje da se uvede zakon po uzoru na Zapadnu Evropu, koji će obavezivati žene da svake godine idu na sistematske ginekološke preglede. U suprotnom bi platile kaznu ili će na neki način biti sankcionisane - ističe dr Maglić.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija