• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.J.

31.07.2018

20:20

DO 2020. PRVI DOKAZI O ZLOČINIMA NATO! Pri kraju istraživanje o posledicama bombardovanja

Društvo

DO 2020. PRVI DOKAZI O ZLOČINIMA NATO! Pri kraju istraživanje o posledicama bombardovanja

Podeli vest

Država će do 2020. godine imati prve izveštaje koji bi mogli da dokažu uticaj osiromašenog uranijuma na zdravlje građana Srbije posle NATO bombardovanja 1999. godine, kaže dr Darko Laketić, predsednik Komisije za ispitivanje posledica NATO bombardovanja

On je najavio da će krajem avgusta ova komisija obaviti prva istraživanja na terenu oko Vranja, gde je NATO masovno sejao bombe sa osiromašenim uranijumom.

- Preliminarni izveštaj najavljen je za 2020. godinu, ali on neće biti konačan jer ćemo nastaviti sa radom. Italijanima je bilo potrebno 13 godina da dokažu vezu između osiromašenog uranijuma i karcinoma kod njihovih vojnika, a mi imamo njihovo iskustvo, koje će nam značajno pomoći. Krajem avgusta prvi put izlazimo na teren, ispitivaćemo mesto gde je NATO bacao bombe u okolini Vranja. Nakon toga, ja ću na svakih šest meseci izveštavati Skupštinu o rezultatima naših istraživanja - kaže Laketić.

Prema njegovim rečima, Srbija će imati međunarodnu pomoć u nameri da dobije odštetu od NATO pakta.
- Što se pravnog aspekta tiče, predsednik italijanske komisije mi je doneo izvršne presude njihovog suda. I to će biti polazna osnova za naš pravni put. Uz to imamo na raspolaganju njihove tužilačke timove. Ja imam nameru da na jesen tražimo da nam Evropska unija i NATO urade kompletnu analizu životne sredine i asanaciju terena tamo gde treba, kao i lečenje obolelih od karcinoma ukoliko naša zemlja ne može da ga pruži. Naravno, sve o njihovom trošku. I u tome će me podržati Đanpjero Skanu, poslednji predsednik italijanske komisije - naglasio je Laketić.

Prema njegovim rečima, osiromašeni uranijum nije jedina materija koja je uticala na zdravlje stanovništva Srbije, već i mnogi drugi agensi koji su se oslobodili nakon bombardovanja.
- Što se zdravstvenog aspekta tiče, u fazi smo statističkih prikupljanja podataka. Kod nekih malignih oboljenja imamo značajan rast, kod nekih smo u rangu Evrope. Trenutno radimo studiju i nakon toga imaćemo konkretnije podatke. Tek kada budemo imali tačne podatke, preciznu statistiku i temeljne izveštaje, moći ćemo da govorimo o tužbi protiv NATO - dodaje dr Laketić.

TUŽBA SRBIJE PROTIV NATO, IZRAEL NUDI POMOĆ: Ameri se ovom nisu nadali, MORAĆE DA PLATE ZA ZLOČINE!

Gornji Milanovac: Bacali sumnjivi žuti prah

Informer

U izveštaju Štaba civilne zaštite za Moravički okrug navodi se da je tokom NATO bombardovanja na čitavu opštinu Gornji Milanovac iz aviona bacan žuti prah i kristali čiji sastav nikada nije utvrđen. Zna se samo da je kod ljudi izazivao alergije, suzenje, svrab i pečate po koži. Uzorci kristala i praha analizirani su na VMA, ali nikada nije utvrđeno o čemu se radi, zna se samo da materija ne spada u bojne otrove i da se radi o "ugljovodoničnom polimeru nepoznatog spektra".




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija