• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.08.2018

09:53

(VIDEO) SAČUVAJMO ĆIRILICU! Vukosavljević: Izmene Zakona o jeziku i pismu nisu su akcija protiv latinice!

Društvo

(VIDEO) SAČUVAJMO ĆIRILICU! Vukosavljević: Izmene Zakona o jeziku i pismu nisu su akcija protiv latinice!

Podeli vest

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević kaže da predlog izmena i dopuna Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama nije akcija protiv latinice, već da se sačuva ćirilično pismo

Podseća da predložene izmene prvo idu na javnu raspravu pa tek onda u skupštinsku proceduru.

- Mi u Ministarstvu kulture i informisanja smatrali smo da je vreme za ovakve mere. Ovo nisu drakonske mere, ovo su mere razumne društvene korekcije. Ćirilica je sve manje u upotrebi i smatramo da treba postovati Ustav Srbije. Treba uskladiti upotrebu jezika i pisma - rekao je ministar za Tv Pink.

ЋИРИЛИЦА ЋЕ ИМАТИ ПРЕДНОСТ! Ко то не буде поштовао - КАЗНА И ДО МИЛИОН ДИНАРА!

On je naglasio da treba ukinuti lažnu podelu da postoji službena i javna upotreba pisma, jer Ustav kaže da je u upotrebi srpski jezik i ćiriličko pismo. 

- Ovo nije akcija protiv latinice, to je besmisleno i detinjasto govoriti, želimo da se sjedini službena i javna upotreba ćiriličnog pisma - pojasnio je ministar.
On je naglasio da je predloženo izmenama Zakona da ćirica bude u upotrebi tamo gde je država suvlasnik ili vlasnik preduzeća, zatim u medijima sa nacionalnom frekvenciji, da u privredi uputstva, fakture, deklaracije budu na ćirilici. 

Podseća da je nacionalna frekvencija jedna vrsta koncesija i da je logično da oni mediji koji imaju nacionalnu frekvenciju koriste ćirilicu.

- Pismo postoji u onoj meri u kojoj se koristi. Duh vremena i okolnosti su takve da latinica dominira. Ćirilici preti zanemarivanje, a pismo je jedan od osnova našeg kulturnog identiteta - naglasio je Vukosavljević.

Pogledajte gostovanje ministra Vukosavljevića:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zivan

pre 5 godina

I da jesu protiv latinice ne vidim problem, u susednoj drzavi razbijaju table sa cirilicnim natpisima a mi nesto stalno tolerantni i fini , ma ajde bre imamo mi nase pismo a latnicu treba da uce deca i da znaju i to pismo ali sluzbeno pismo treba da bude cirilica i iskljucivo cirilica.

SS

pre 5 godina

Sačuvaj te prvo naciju,narod,veru,korene,tradiciju,a ćirilica će sama da prati naciju

Pera

pre 5 godina

Tako to počinje u totalitarnom režimu: najpre drakonske novčane kazne, pa onda pretnje zatvorskim kaznama i na kraju etitekiranje kao državnih neprijatelja! Samo tamo gre je država osnivač ili većinski vlasnik može da primorava na upotrebu jednog od dva "ravnopravna" pisma, kod svih ostalih subjekata mora postojati sloboda izbora. Zašto bi recimo faktura koju Štark dostavlja trgovinskom lancu MAXI morala da bude na ćirilici, pa umesto "SWEET" mora da piše u opisu "СВЕЕТ"?

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija