• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

03.08.2018

15:24

MIRKO JE MUČEN I UBIJEN U OLUJI, za njegovu smrt supruga je saznala na filmu, ALI NI POSLE 23 GODINE NE ZNA GDE JE POKOPAN!

Društvo

MIRKO JE MUČEN I UBIJEN U OLUJI, za njegovu smrt supruga je saznala na filmu, ALI NI POSLE 23 GODINE NE ZNA GDE JE POKOPAN!

Podeli vest

Još se ne zna sudbina 1.746 Srba nestalih tokom sukoba u Hrvatskoj, a porodice nestalih kažu uoči obeležavanja vojne akcije Oluja da za njih "Oluja još traje i trajaće sve dok ne pronađu i sahrane svoje najmilije"

Mira Devetak kaže da je njenog supruga tokom Oluje zarobila Vojska BiH, da su ga zajedno sa još tri saborca mučili i na kraju ubili.

BRITANCI SPREMAJU 'OLUJU' NA KOSOVU! London napravio strašnu grešku, NA POMOLU NOVI POGROM SRBA!

Njena borba za pronalaženje posmrtnih ostataka supruga traje pune 23 godine.

- Sve se zna ko ga je mučio, ko ga je ubio, samo se ne zna gde su tela pokopana. Naše žrtve zaslužuju bar malo poštovanja, da dobiju grobno mesto, da porodica ima gde sveću da im zapali, donese cveće - rekla je Devetak na skupu "Nekažnjeni zločini u Oluji - posledice 23 godine posle".

Kako je ubijen Mirko Devetak

Mira Devetak sa tri kćerke, od kojih je jednu rodila u izbegličkoj koloni u RS, na filmu je gledala zarobljavanje, mučenje i na kraju likvidaciju supruga Mirka, nestalog na Suvoj međi.

- Mirko se svih ovih godina vodi na spisku nestalih. Uvek sam devojčice tešila da će tata odnekud doći. Međutim, nakon što sam pogledala film i videla njegovo ubijanje, preživela sam šok. Predstoji mi da mu pronađem posmrtne ostatke i dostojno ga sahranim. Da li su ih pokopali na mestu likvidacije, ili u Cazinu, Bužimu, Bihaću ili odvezli u Potočare kod Srebrenice - ne znam - ispričala je svojevremeno Mira Devetak

Posle sukoba na teritoriji bivše SFRJ , prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta,10. 286 Srba vode se kao nestali, a od tog broja 1. 746 lica nestali su u Hrvatskoj.

Pitanje nestalih jedno je od najsloženijih pitanja kada je reč o saradnji Srbije i Hrvatske, kaže šefica Odseka za nestala lica Vlade Srbije Ljiljana Krstić.

Ona je naglasila da je nakon zastoja procesa rešavanja pitanja nestali u februaru mesecu ove godine ponovo iniciran zajednički rad dve države.

Srbija je dala predlog, kako kaže, radnih pravila i procedura po pitanju nestalih, ali je Hrvatska strana inicirala da se pre toga obavi izmena Sporazuma koji je potpisan 1995. godine, što će usporiti proces.

OlujaPublic

Oluja

Krstić je ukazala da je od 2001. do 2017. godine iz registrovanih grobnica u Hrvatskoj eshumirano 1.165 žrtava srpske nacionalnosti koji su stradali tokom akcija hrvatske vojske i policije "Oluja" i "Bljesak". Porodicama je predato 755 posmrtnih ostataka.

Predsednica Udruženja porodica nestalih i poginulih lica "Suza" Dragana Ðukić rekla je da u susretima zvaničnika Srbije i Hrvatske pitanje nestalih se ističe kao prioritet, ali da su konkretni rezultati izostali.

HRVATSKA NIJE SPREMNA DA SE SUOČI SA SVOJIM ZLOČINIMA! Niko normalan ne bi mogao da slavi proterivanje 220.000 ljudi, A ONI PLAĆAJU TOMPSONA DA IM PEVA!

Ona je rekla da u Hrvatskoj nema dobre volje da se pitanje nestalih Srba reši i da tako pokušavaju da prikriju zločin koji se desio.

- Kada nema posmrtnih ostataka, nema imena, onda nema ni zločina - zaključila je ona.

Tokom hrvatske akcije Oluja, koja je počela 4. avgusta 1995 godine, proterano je 220.000 Srba iz Krajine i ubijanje oko 2.000 ljudi, uglavnom civila.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Istina

pre 5 godina

Koliko Hrvata ima za koje se ne zna gdje su im smrtni ostaci, na tisuce!

Izbori 2024

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!
NBA

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!

Nedavno je Nikola Jokić odigrao fantastičan meč protiv Njujork Niksa, u kojem je predvodio svoj tim ka trijumfu rezultatom 113:100. Srpski centar je na toj utakmici ostvario svoj 22. tripl-dabl u sezoni postigavši 30 poena, uz 14 skokova i 11 asistencija.

29.03.2024

11:49

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija