• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs

05.08.2018

11:33

ZASTAVA SA GRBOM SRBIJE ZABRANJENA JE ZA SVADBE I PROSLAVE: Kakve su kazne i kada srpska trobojka SME DA SE UPOTREBLJAVA!

Društvo

ZASTAVA SA GRBOM SRBIJE ZABRANJENA JE ZA SVADBE I PROSLAVE: Kakve su kazne i kada srpska trobojka SME DA SE UPOTREBLJAVA!

Podeli vest

Vijorile su se srpske trobojke na poslednjem dočeku priređenom našim zlatnim delfinima. Zastavama se ogrću navijači u euforiji pobede, ali i svatovi

Ovo obeležje neretko se nađe okačeno na konferencijama ili tribinama, pišu Večernje novosti. Ipak, čini se da ne shvatamo da zastava nije draperija ili dekoracija, već državni simbol. I baš zato su Zakonom o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne jasno propisana pravila kada, gde i na koji način se zastava postavlja.  

Mnogi ne znaju da zastava Republike Srbije postoji u dva oblika, kao državna zastava i kao narodna zastava i to u razmeri tri prema dva.

DRŽAVNU ZASTAVU SMEJU DA KORISTE SAMO DRŽAVNE INSTITUCIJE

- Građani ne razlikuju državnu od narodne zastave, pa nesvesno krše propise o njenom korišćenju i postavljanju - kaže heraldičar, đakon Hadži Nenad M. Jovanović, direktor Centra za istraživanje pravoslavnog monarhizma. - A zakon je jasan. Državnu zastavu sa grbom mogu da upotrebljavaju samo državne institucije. Nikako građani!

(FOTO) SLIKA KOJA ZAISTA GOVORI VIŠE OD 1.000 REČI! Najbolji dokaz da je VATERPOLO = SRBIJA!

U državi ne postoji nijedno telo koje bi se bavilo kontrolom i kažnjavanjem institucija koje ne poštuju zakon i državne simbole. Ipak, Zakon o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije jasno propisuje kazne. Novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara kazniće se pravno lice koje upotrebi zastavu u obliku koji nije utvrđen Ustavom i zakonom. Tako će se kaznom od 40.000 do 400.000 dinara kazniti pravno lice ako istakne oštećenu zastavu, a fizičko - kaznom od 5.000 do 20.000 dinara.

Tanjug

Državna zastava je horizontalna trobojka sa crvenim, plavim i belim poljem koja su iste visine, a preko svega se, centra pomerenog ka jarbolu za jednu sedminu ukupne dužine zastave, nalazi Mali grb.

NARODNA ZASTAVA

Narodna zastava jeste horizontalna trobojka, takođe dugačka tri i visoka dva metra, sa poljima istih visina.

- Ne može običan čovek na svojoj kući da drži zastavu sa grbom, jer to nije državna institucija. Ni privatne firme, na svojim objektima ne mogu da okače ovakvu trobojku. Zastava sa grbom se ne sme koristiti na svadbama, dočeku sportista i drugim proslavama. Za sve takve manifestacije građani bi trebalo da koriste narodnu zastavu. Jer, opštenarodna veselja nisu državne ceremonije! - ističe Jovanović.

PRE TAČNO 100 GODINA SRPSKA ZASTAVA VIJORILA SE IZNAD BELE KUĆE! U Americi se svečano obeležava "Srpski dan"!

facebook


U zakonu jasno stoji i da trobojka ne sme biti izložena tako da dodiruje tlo, da služi kao podmetač, prostirka, zavesa... Njome se ne smeju prikrivati vozila i drugi predmeti, ukrašavati konferencijski stolovi...

SVI GREŠE

- Zakon krše i državne institucije, pa su trobojke često spuštene duž jarbola poput okačenog peškira ili razapete između dve motke čime se ovaj državni simbol skrnavi. Mnoge institucije imaju jarbol "G" koji podseća na vešala kada se trobojke kače vertikalno. I još gore, tada se često iz neznanja naruši poredak boja. Kada se obeležje države kači vertikalno crvena boja mora da bude do koplja - kaže Jovanović.

VSS/Marcel ter Bals


Greši se i pri postavljanju, jer se često narušava poredak:

- Trobojka mora da bude sa desne heraldičke strane, odnosno sa gledaočeve leve. A sa leve heraldičke strane kače se opštinske zastave ili zastave nekih drugih organa. A najveća greška je neosnovana upotreba zastava drugih entiteta kojima mi ne pripadamo, poput zastave EU - ističe sagovornik.

Zabranjena je i upotreba oštećene i pocepane zastave, a mnogo je takvih slučajeva gde državni simbol liči na "dronju". Po pravilu i slovu zakona, trobojka se ističe dok traje obdanica, a o noći i za vreme loših vremenskih uslova se ne ističe.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ilija gromovnik

pre 5 godina

Pa da,zbog toga švajcarci propali,oni i na gaće prišivaju simbole svoje zastave,treba da se ugledaju na nas mi smo rešili sve probleme tako da nemoramo baš toliko da se obaziremo oko državnih simbola,čak možemo i da je izbacimo iz upotrebe,mnogo smo jaki..

Stojan

pre 5 godina

Samo kad nije kafanski stoljnjak kao njihove.

DEDA RAKA

pre 5 godina

Svi se prave mutavi i ne vide krunu na zastavi.

Bato

pre 5 godina

Mi iz RS smo vama iz Srbije podarili dvoglavog orla,trobojku i himnu Boze pravde.Vi ste tada nosili srpsku trobojku s petokrakom zvijezdom.A sada niko ne smije niti da pogleda u tu zastavu.Ta zastava se trba vojoriti na svakoj kuci,ulici trgu,svigdje.Ko to moze da zabrani.NIKO.

Box

pre 5 godina

A kako protumaciti grb americke vojske na klinici za kardiohirurgiju nis??? Niko ne sme ni da pomene....

Gluposti

pre 5 godina

Pitam se, kako je nekom palo na pamet da pravi dve zastave: državnu i narodsku ili narodnu. Izvinite, ko je u stvari država, ko čini državu? Zašto ih je neki pametnjaković razdvoji, a neki drugi, kojo primaju ne male playe, sedeći u skipštinskim klupama i glasanjem za ono što im šefovi serviraju. Neka svi oni primaju plate od te drzave a ne od naroda. Neka ta drzava pokrene drzavna preduzeva, a ne da ih rasprodaje, ta ista preduzeva koja je narod izgradio "dobrovoljnim" akcijama i nadnicama solidarnosti. Neka se tu drzava pokaze domacinski, neka tom narodu omoguci da radi i od svoga rada živi.

Aleksandar

pre 5 godina

Treba onda menjati zakon u tom delu.Drzavu po definiciji čine narod,jezik i teritorija. Logično je da zastava, grb i himna sve to objedinjuje. Imamo prelepu zastavu i grb, ne vidim zašto je ne bi promovisali po svetu. Naši gradjani su jako ponosni kada je javno pokazuju i na taj nacin promovišu Srbiju širom sveta.

nije ovo komunizam

pre 5 godina

Kada krenem u rat da branim Kosovo i Metohiju, koju zastavu da nosim, drzavni ili narodnu? Ili da nataknem heraldicara na 'jarbol' pa njega da 'nosam'? NAROD jeste INSTITUCIJA .. komunizma vise NEMA !!!

DIOGEN

pre 5 godina

Imaš glas od mene na sledeći izbori za to"natacinjanje"

SS

pre 5 godina

Ova naša država nije normalna.Svi građani drugih država nose svoje zastave svugde sa ponosom,i ne brane im i ako ih ima koji su dobili njihova državljanstva.Pa naš narod kao i drugi voli svoju zastavu,svoja obeležja,a sad nam i to zabranite.Pa nama ne trebaju drugi,sami će mo sebe uništiti.

dzo

pre 5 godina

tako je, zabranite gradjanima da koriste srpsku zastavu (bila drzavna ili "narodna"), ali neka se po pazaru mase turskim zastavama, u presevu albanskim. to nije problem. umesto da kao amerikanci kacimo svoju zastavu ispred kuca ili na automobilima, nama ce se jos pisati kazne ukoliko masemo pogresnom srpskom zastavom

Disident

pre 5 godina

ovaj Heraldicar trbeo je da obajsni nesto sto zna , a precutkuje , Znas li gopodine sta je Grb , a sta je zastava ? jesu lu to 2 stvari ,pa kad jesu kako onda moze da se Grb kaci na zastavu ? Recimo Amerika ima svoj grb ,ali ga nije ukacila na zastavu ,ali ovi domaci u Srbiji su se nasli pametni da to urade i jos je nazivaju ,,drzavnom zastavom ,, ## zasto se Bugarska niej napravila pametna da na zastavu akaci svoj grb ? ## zemlje sa skrnavljenom zastavom , tj zastavom koja nosi grb , osudjene su na propast . # ima li jos koja zemlja u svetu koja na zastavi ima svoj Grb ?

Ivan

pre 5 godina

Ja imam 39 godine, visoko obrazpvanje i vecu glupost u zivotu nisam cuo.

pop

pre 5 godina

Taman sam pomislio da sam procitao poslednju glupost, sad i ovo! Prijatelju, zakon ili ne, idi radi nesto drugo, umesto da prosipas gluposti ovde!

dusan

pre 5 godina

Ја сам је окачио на кућу и нек дође неко да је скине.Начекао сам се да могу да окачим моју заставу са БЕЛИМ ОРЛОМ И ЧЕТИРИ" С".

Svetlana

pre 5 godina

Ovaj "clanak" ne bi bio smesan ni da je pisan kao prvoaprilska sala. Ako vam je uopste bio cilj humor? A ako nije, sta vam je bio?

Miloš

pre 5 godina

Sećam se davno za vreme komunizma jedne naše serije, a tek je počela da se emituje. Bila je zastava bez petokrake. Ta se serija nikad više nije pojavila.

Taki

pre 5 godina

Cuvajmo i ponosimo se i istaknimo svakog dan obelezja i ponosimo se time da smo SRBI pozdrav

Sasa

pre 5 godina

Ovo samo budala moze da smisli.U hrvatskoj zastave kace gde i ko kad hoce a mi treba da trazimo dozvolu kao za pistolj da kupimo zastavu.svako u svetu se pozna po grbu i zastavi a nas bi kaznjavali.

DJramadanovski98

pre 5 godina

Тако је и треба да забране,јер ћемо сад из ината да је качимо да се виори,све са грбом. Правом србину тешко ко може шта забранит

Sava Ristic

pre 5 godina

Sav normalan svet zna sta je red i zakon,dizanje i spustanje zastave pranje i peglanje kada i u koje vreme.Ali to neznaju Titovi srbi sad navodno nisu Titovi,oni vole da ne dizu spustaju i peru i peglaju, ono vole kad je iscepano od vetra prljavo od kise,samo da oni nerade ,tako je lepse?

Draža

pre 5 godina

Odavmo nisam čuo takvu nebulozu...čuj da me kazne što sam stavio srpsku zastavu sa grbom u sred Srbije...nemate pametnija posla.

Saradžogla

pre 5 godina

Ја имам изузетно атрактивне саксије из којих расту цветне лозице у којима је забодена наша застава.Дај да видим који кретен би ми то забранио и написао пријаву?

cvele

pre 5 godina

Kako cete da kaznite ustase kad ih budu palili i gazili. A ocete da kaznite svoj narod sto je nosi sponosom.

Ivan

pre 5 godina

Koliko peripetija oko zastave, birokratija kao i za sve ostalo u Srbiji. Možda bi bilo jednostavnije da počnemo da koristimo albansku zastavu jer za nju zakoni Srbije ne važe, naročito u Preševu i Bujanovcu...

Dejan

pre 5 godina

JA sigurno ne sramotim svoju drzavu, nisam smeo srpsku zastavu da drzim u hrvatskoj sada mi i evropejski srbi brane da ju drzim na svadbi , krstenju ili ispracaju u vojsku Srbije?? Pa ima li ko normalan ovde kod nas? Pa ciju zastavu da nosim? Jesmo li svi prolupali??? Koji hrvat je pisao ovaj srpski zakon? Necu narodnu zastavu, NOSICU ZASTAVU REPUBLIKE SRBIJE DOK NE PRESTANE DA POSTOJI I SRBIJA A I JA SA NJOM!!!! POTPIS Krajišnik iz Šapca!!! Da vidim samo ko sme da mi ju zabrani . . . .. . . . .

sashahamlet

pre 5 godina

A oće li i šiptarsku zastavu da zabrane na teritoriji Srbije,baš me zanima

srdjanmargulan

pre 5 godina

Kad već branite upotrebu zastave Srbije i pretite kaznama pa izglasajte i počnite da naplaćujete kazne i za izgovorenu reč SRBIJA. Ne mogu da shvatim kakvi su debili mogli da donesu ovakav zakon. Umesto da se dičimo zastavom koju imamo mi ćemo da plaćamo kazne za njenu upotrebu. KAKVA BUDALAŠTINA.

Milenko Mihajlović

pre 5 godina

Kakve Gluposti. Srpska Zastava je Srpska bez obzira kako je razapeta i Srpska Zastava je narodna Zastava I svaki Građanin treba da ima prave da je razapne!

Uku

pre 5 godina

Većina država ima narodnu i državnu zastavu. Rusija, Nemačka, Austrija... Razlika je u tome što narodna zastava nema grb na sebi, a državna ima (Rusi nose samo narodne zastave, one sa grbom videćete samo na institucijama, isto je i u Nemačkoj). Koju zastavu da nosimo pitaju neki? PA NARODNU CRVENO, PLAVU i BELU bez grba. I bez nepotrebnog padanja u vatru, zastave i grbovi se menjaju kroz vreme i to niko ne može zaustaviti jednostavno je tako.

zoran

pre 5 godina

На општини Звездара стоји и застава ЕУ? Проверите.

Ante

pre 5 godina

Jučer vozim autom od Zadra do Knina. Neču lagati ako kažem, da je na 80% kuča izvješena zastava Hrvatske. Pa ovdje bi se država obogatila u 10 dana da krene to kažnjavati, hahahaha... Kakva je to glupost, bračo Srbi, šta radite vi od sebe??! Da sutra upoznam Srbina koji bi mi rekao da ne voli Srbiju, okrenuo bih mu leđa, bez pružene ruke. A Hrvatski sam branitelj. I više ću cijeniti Srbina koji voli svoje, nego onog ko bi je prodao, izdao. Dođite malo da pogledate kako se poštuju branitelji na dan pobjede i kraja rata u Hrvatskoj, kako se voli država i ponosno vijori zastava. Nemojte misliti da svi isto mislimo, i da ne kritiziramo politiku i ostalo. Ali oko glavnih stvari nema kompromisa. Kad je u pitanju država, ustaša ide s partizanom, partizan s ustašom, ako me razumijete.. kad prodje opasnost, opet ćemo da se svađamo, al kad treba zajedno, onda smo zajedno.

Skretnicar

pre 5 godina

Ovakve stvari sa zastavama mogu da naprave samo Srbi. Te ovakva te ovako i zakljucak je bolje nemati nikakvu nego stalno gledati koja sme a koja nesme. Sve drzave sveta imaju simbol i svi njeni gradjani ga zene i postuju, jedino kod nas je sve regulisano i iskomplikovano. Svaki grk ima zasatavu,a da ne govorimo o Albancima koji imaju praznik zastave a mi neznamo ni koju smemo da koristimo.

djape ja

pre 5 godina

Ako na svadbi nesmem da nosim Srpsku zastavu,onda cu nositi Četničku s ponosom.A kad gospodo prodajete dresove nase reprezentacije vi nemojte da stavljte Srpski grb

xxxl

pre 5 godina

zakon su doneli okupatori,nesmem da stavim na kucu zastavu za koju se borio moj pradeda i casno poginuo,donevsi nam tada slobodu i sacuvavsi zastavu i cast! sumadijo stidis se tvojih predaka,izgubili smo cast,nece nama trebati ni jedna sljiva.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!
Fudbal

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!

Večeras su na programu prva dva revanš meča četvrtfinala Lige šampiona. Derbi će biti odigran na stadionu "Monžuik" gde Barselona dočekuje Pariz Sen Žermen (Arena 1 premijum). Utakmica je imala "vatrenu" uvertiru, pošto su navijači katalonskog giganta noć uoči utakmice priredili vatromet ispred hotela u kojem su bili smešteni fudbaleri šampiona Francuske!

16.04.2024

10:52

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija