• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.08.2018

08:22

OBEZBEDITI BOLJE USLOVE ZA RAD I VEĆE PLATE! Rudari danas slave svoj praznik i podsećaju da je njihov posao jedan od NAJTEŽIH!

Društvo

OBEZBEDITI BOLJE USLOVE ZA RAD I VEĆE PLATE! Rudari danas slave svoj praznik i podsećaju da je njihov posao jedan od NAJTEŽIH!

Podeli vest

Oko 22.000 rudara u Srbiji će danas obeležiti svoj praznik Dan rudara, a njihovi glavni zahtevi su i ove godine veća bezbednost na radu i bolji materijalni položaj

Prosečna mesečna plata rudara u Srbiji je između 40.000 i 80.000 dinara, u zavisnosti od radnog mesta, a sindikati kažu da bi njihove plate trebalo da budu i iznad 1.000 evra, ako se uzme u obzir značaj te profesije i uslova u kojima rade.

Država je započela tenderski postupak za pronalaženje strateškog partnera RTB-u Bor i podizanje tog giganta, najavila otvaranje novih rudnika i oživaljvanje celog rudarskog sektora, kao i povećanje njegovog učešća u BDP-u zemlje sa oko 1,5 na 3,5 do pet odsto.

Dan rudara se, inače, obeležava u znak sećanja na 6. avgust 1903. godine, kada je u Senjskom rudniku, prvoj i najstarijoj jami u zemlji, koja je sada u sastavu Rembasa, počeo štrajk zbog loših finansijskih i radnih uslova rudara. Štrajkači su se tada izborili za bolji položaj i skraćenje radnog vremena.

Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović je rekao Tanjugu da je taj štrajk u stvari pokazao da su rudari jedinstvena organizacija i da svojom snagom mogu da se izbore za boljitak.

Sindikati se danas bore, kako je rekao, pre svega za veću bezbednost i zdravlje na radu, s obzirom da rudari rade u veoma teškim i opasnim uslovima.

Ističe da je najvažnije da se rudarima obezbedi sigurna atmofsfera, da uvek mogu živi i zdravi da se vrate kući svojim porodicama.

Broj smrtnih i teških povreda na radu se ne smanjuje u rudarskom sektoru, iako su doneti kvalitetni preduslovi odnosno zakoni. Važno je, takođe, da rudari zbog teškog rada imaju dobru zaradu, koje bi morale da idu preko 1.000 evra. Oni kopaju rudu i da nema rude, kao baznog elementa od kojeg se pravi sve drugo, ne bi bilo ni sveta - kaže Vujović.

Rudari u Srbiji imaju beneficirani radni staž i na godinu dana dobijaju beneficiju šest meseci zbog teških uslova rada.

Srbija ima rudarske aktivnosti na oko 250 eksploatacionih polja, a istraživanja se obavljaju na oko 130 eksploatacionih polja.

Kako je najavljivano, u Srbiji bi do 2020. godine trebalo da bude otvoreno sedam rudnika, sa otvaranjem nekoliko hiljada radnih mesta.

Reč je o rudnicima bakra i zlata u okolini Bora, zatim rudnika litijuma kod Loznice, Majdani kod Krupnja i Ljubovije, zatim rudnika kamenog uglja Jerma kod Pirota, kao i rudnik olova i cinka kod Bosilegrada i rudniku bornih minerala u Baljevcu kod Raške, ali i otvaranju površinskih kopova.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17