• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs

06.08.2018

12:23

OTKRIVENA NAJVEĆA BROZOVA TAJNA! Grob Draže Mihajlovića  je kod Belog Dvora!

Društvo

OTKRIVENA NAJVEĆA BROZOVA TAJNA! Grob Draže Mihajlovića je kod Belog Dvora!

Podeli vest

Inicijativa američkog kongresmena Teda Poa, predata premijerki Ani Brnabić prilikom posete Vašingtonu, da se obelodane detalji u vezi sa smrću komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Mihailovića, ima smisla, tvrdi Miloslav Samardžić, direktor kragujevačkih "Pogleda"

Komisija za istraživanje okolnosti pod kojima je Mihailović umro nikada nije završila posao, iako joj je, osim Ade, kao mogućeg grobnog mesta, prema rečima Samardžića, predočena još jedna lokacija - kompleks Belog dvora.

OBJAVLJIVANJE DETALJA O SMRTI DRAŽE MIHAILOVIĆA AMERIKANCI NISU TRAŽILI ZVANIČNIM DOKUMENTIM! Ipak ćemo im odgovoriti, kaže premijerka Ana Brnabić!

- Informaciju da je Draža sahranjen blizu crkve u okviru kompleksa Belog dvora dobili smo iz više izvora, i ja sam je preneo pokojnom Draganu Vlahoviću, u to vreme članu Komisije - priča Samardžić. - Dao sam mu i originalnu fotografiju mrtvog Draže, za koju je lično Ranković naložio da se uništi negativ. Svedočenje Petra Mićića, cimera s Pravnog fakulteta i prijatelja sudije Mihajla Đorđevića, o Mihailovićevoj egzekuciji i ukopu, emitovaćemo na jesen, u dokumentarnom filmu "Draža Mihailović".

Tanjug

Petar Mićić, koji više nije među živima, početkom dvehiljaditih snimio je za RTS Vlada Momčilović, ali emisija "Ravnogorska čitanka 2" nikada nije emitovana. "Pogledi" su do snimaka došli preko preduzeća "Vajat", koje je bilo producent.

ČIČA JE U SMRT OTIŠAO UZ ROMAN O IZGUBLJENIM ILUZIJAMA I LJUBAVI: Nije se odvajao od Stendalovog "Parmskog kartuzijanskog manastira"!

REZULTATI KOMISIJE

Dragoljub Draža Mihailović osuđen je na smrt 15. juna 1946, sa još devet osoba, među kojima je bio i ozloglašeni šef Specijalne policije i upravnik Grada Beograda Dragomir Dragi Jovanović. Komisija za istraživanje njegove smrti došla je do saznanja da je streljan u noći između 16. i 17. juna, kako su tvrdili, pored severnog zida zatvora na Adi Ciganliji.

Cela priča poklapa se sa onim što je Samardžiću još 1993. godine ispričala Zagorka Vasić, sekretarica pre rata u kabinetu premijera Dragiše Cvetkovića, a tokom rata Dražin obaveštajac i četnički ilegalac u Beogradu.

- Zagorka je krajem 1945, odnosno početkom 1946. godine, kao obaveštajac generala Miodraga Damjanovića, komandanta četnika u logoru Eboli, u Italiji, dobila zadatak da se ubaci u Jugoslaviju, nađe Dražu i ubedi ga da emigrira. Uspela je da ga nađe, međutim, general Mihailović nije hteo da beži iz zemlje - kaže Samardžić.

Pošto je u međuvremenu uhapšen, četnički ilegalci, kojih je još bilo u Beogradu, pokušali su da organizuju akciju spasavanja. Prema rečima Samardžića, u poslednjem momentu su osujećeni.

- Da bi sprečili bilo kakvu akciju, nove vlasti su "aktivirale" lažnog Dražu, maskiranog, s bradom i naočarima, i svake večeri ga vodili u Đušinu, u zatvor Ozne, a odatle ujutro na suđenje. Za to vreme pravi Draža je sve vreme držan na 30 metara od Doma garde na Topčideru, gde je održavano suđenje u podzemnom skloništu. Tu je i ubijen, a telo je preneto na gornju stranu dvorskog kompleksa i sahranjeno blizu crkve - tvrdi Samardžić na osnovu iskaza Petra Mićića, ali i nekih drugih svedoka, svojevremeno bliskih tužiocu Milošu Miniću.

(FOTO/VIDEO) OVAKO SU IZGLEDALI POSLEDNJI SATI DRAŽE MIHAILOVIĆA: Na današnji dan streljan je Čiča!

Kako kaže, podzemni grad je sazidan za potrebe vojske još pre Drugog rata, a oštećen je tek u vreme NATO bombardovanja 1999. Do danas je zatvoren za javnost.

- Ubeđivao sam članove Komisije da se istraži i ta lokacija, ali mi je rečeno da je pritisak veliki da se prekopava Ada. Jedino dostignuće Komisije bilo je to što je raskrinkala udbašku podmetačinu da je Draža sahranjen na Adi, ali nije smogla snage da ide do kraja. Zato ima smisla inicijativa kongresmena Poa. Treba istražiti dvorski kompleks i uraditi ekshumaciju i DNK analizu - zaključuje Samardžić.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
vlah alija

pre 5 godina

kakve gluposti svi znaju da je telo tog krvnika unisteno tako da nije ostalo nista najverovatnije baceno krmcima

Djoka Vatreni

pre 5 godina

Slushaj ti Balijo docice vreme da ce ti njega vise voliti nego tvog muhameda i alaha zajedno. A sad kleci i zavezhi tvoju jezicinu.

Kosmajac

pre 5 godina

Ne mogu da verujem da postoje jos uvek budale koje verunu komunistickim lazima o ovom coveku.Dragoljub Mihajilovic je solunski ratnik,odlikovan za hrabrost i vojnicko drzanje sa CETIRI ordena kraljevine Srbije,castan i posten oficir,koga je oljagao jedan obican sloser,bravar bez skole.Mogao je kao i mnogi da podvije rep i da se preda svabama,ali on je ucen da zemlja mora da se brani svim raspolozovim sredstvima,pa i sopstvenim zovotom.Ovaj covek je tri puta ranjen u prvom svetskom ratu!

Sasa

pre 5 godina

Ja sam cuo da je telo prevezeno i baceno sa ratnog ostrva !

Marcco

pre 5 godina

Ja sam čuo da je Draža još uvek živ i da je skriven na jednom pustom ostrvu u Pacifiku gde ceo dan igra preferans sa Brus Lijem i Bob Marlijem!

Marcco

pre 5 godina

Gluposti... sahraniti Dražu unutar kompleksa Belog dvora i to u blizini crkve. Da mu nisu još i opelo održali sa sve počasnom paljbom?

straja

pre 5 godina

Ko je od njih dvojce veci krvnik...pitanje je za objektivne...meni se cini JB zvani tita!!!!

ML

pre 5 godina

Nevalja sta cinimo. Revizija nije dobra. Sta mislite zasto ovo ameri rade - pa naravno da bi se nastavio razdor u Srbiji. A ova rehabilitacija i sirenje upravo to radi. Smrt fasizmu, sloboda narodu. Politika cejanja nije bas najbolje resenje.

slaven

pre 5 godina

nije njegov grob tamo , tu nema nikakve logike , to su samo strateske namestaljke iz bele kuce kojom upravljaju jevrejska i jezuitska oligarhija , na kraju krajeva Draza je bio samo naivni radnik , kraljev rob i sluga koji je radio prljave poslove za kralja , Draza je radio za kralja kojeg je postavila anglosaksonska-vatikansko jevrejska zapadna nacisticka sluzba da upravlja kao robovlasnik i zaradjuje na seljacima . Tog istog kralja kojeg je postavio Nato posle bombardovanja dece Srbije i citave Jugoslavije . Zapad ima samo jedan cilj da na bilo kakav nacin velica robovlasnicki klasni kapitalizam monarhizam i bilo kakvim lazima unisti komunisticku ideju Jugoslavije jer je ustvari komunizam bio pokret protiv zapadnog robovlasnistva i monarhizma . Drazi treba podignuti spomenik kao gradjaninu Srbije , nemam nista protiv , ali krunu i beli dvor treba srusiti kao stranu agenturu koja radi protiv drzave Srbije .

Ljube

pre 5 godina

Nema dana da svi mediji i političari ne napadaju Hrvatsku zbog ustaša a šta smo mi bolji od njih? Javno se veliča Draža, traži se rehabilitacija Nedića i gomile drugih koji su bili kolaboracionisti fašističke Nemačke ...

Ljubo

pre 5 godina

Bog da primi u Carstvo Nebesko ,naseg Generala Drazu ....platicemo i placamo grehe za ne postovanje nasih najboljih .Za ponizenje i vredjanje nasih mrtvih ,kako od tudjinca tako i od nas samih , cija se srpska pravoslavna krv meri u desetinama ,stotinama vagona ,stradalih u prvom ,drugom ratu ,i gradjanskom ratu devedesetih .Boze smiluj se....

Mihailo

pre 5 godina

Treba obeleziti njegov grob i grobove svih umrlih i poginulih u svim ratovima.Samo da nikad ne bude onih i onakvih cetnika kakve su upoznali moji roditelji i komsije i mnogi dobri i posteni ljudi obicni seljaci koji su ziveli od motike i korice hleba,koju su im cetnici iz usta otimali a uz to samarali,tukli i ne samo pretili nozevima i puskama.Nista lepo i posteni nisam cuo o njlma.

SS

pre 5 godina

Šta ima američki kongresmen pa još Ted,sa time,to mi Srbi treba da razrešimo.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija