• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - M. M. D.

08.08.2018

17:48

CARINA ZAPLENILA VELIKU KOLIČINU NEISPRAVNIH MEDIKAMENATA: Otkriveno 200.000 kutija falš lekova opasnih po život!

Društvo

CARINA ZAPLENILA VELIKU KOLIČINU NEISPRAVNIH MEDIKAMENATA: Otkriveno 200.000 kutija falš lekova opasnih po život!

Podeli vest

Ogroman kontingent neoriginalnih lekova za srce i pritisak, vijagre i citostatika povučen sa tržišta od početka godine do danas jer su sadržali supstance koje mogu ozbiljno da ugroze zdravlje

Oko 200.000 pakovanja falsifikovanih lekova koji sadrže supstance opasne po život zaplenjeno je u prvih šest meseci ove godine, pokazuju podaci Uprave carine. Među problematičnim medikamentima, najviše ima lekova za srce, cirkulaciju i pritisak, ali i vijagre i pojedinih vrsta citostatika.

Ovi lekovi bili su namenjeni prodaji preko interneta i na crnom tržištu, a postojala je bojazan da bi mogli da se nađu i u nekim privatnim apotekama. Stoga stručnjaci upozoravaju građane da paze gde i kako kupuju lekove.

Rekordna zaplena

Radmila Jovanić iz Sektora za kontrolu primene carinskih propisa Uprave carina ističe da je od početka 2018. godine do 22. jula izvršena rekordna zaplena nelegalnih lekova.

- Uglavnom je reč o lekovima za cirkulaciju, srčane tegobe, erektilnu disfunkciju... Zaplenjeno je oko 200.000 kutija za nešto više od šest meseci, što je zaista veliki broj. Najveći problem je što pravu prirodu proizvoda ne možete znati dok se ne izvrše detaljne i skupe laboratorijske analize. Da bi se utvrdilo da je deo nekog nelegalnog tovara istovremeno i falsifikovan preduslov je da se farmaceutske kompanije aktivnije uključe u zaštitu svojih originalnih brendova - kaže Jovanić.

Informer


Prema njenim rečima, primeri iz svetske prakse pokazuju da se u falš lekove stavljaju čak i neke veoma otrovne supstance.

- Zabeleženi su slučajevi da su u falsifikovanim lekovima pronalažene materije poput cementa, krede, borne kiseline, arsena, kreme za poliranje obuće, što predstavlja veliki rizik za zdravlje onoga ko koristi taj lek. Zato je neophodno raditi na podizanju svesti građana o štetnosti falsifikovanih lekova koji se kupuju na neovlašćenim mestima, poput pijaca ili putem interneta jer se upotreba takvih lekova nekada može završiti i smrtnim ishodom -naglašava naša sagovornica.

Da upotreba ovakvih lekova nekada može biti i smrtonosna, potvrdio je i Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS).

Stroge kontrole

- Agencija je vrhunski opremljena sredstvima za kontrolu kvaliteta lekova i za otkrivanje svih vrsta falsifikata. Pored toga, imamo i odličnu saradnju sa svim medicinskim i zdravstvenim ustanovama i udruženjima pacijenata, kao i sa MUP-om, Upravom carina i drugima koji se bore protiv falsifikata. Moram da apelujem na građane da radi sopstvene bezbednosti izbegavaju kupovinu lekova za koje nemaju dokaz da su originalni i da koriste samo one koji poseduju markice sa hologramima koje se štampaju u Zavodu za izradu novčanica. Jer prilikom konzumiranja ovih problematičnih medikamenata u organizam se unose štetne, ponekad i otrovne materije, koje mogu biti kobne po zdravlje, pa i po sam život - naglašava Zelić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ljube

pre 5 godina

Ne mogu da shvatim da ljudi na crno kupuju i koriste lekove i pored svih upozorenja i objavljenih slučajeva prevare? Gde je tim ljudima mozak i razum?

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija