• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. I.

10.08.2018

19:32

VUK DRAŠKOVIĆ: KRALJ ALEKSANDAR HTEO JUGOSLAVIJU PO SVAKU CENU, a Musolini ga ubio jer je odbio da PODELI JADRAN I OTERA HRVATE!

Društvo

VUK DRAŠKOVIĆ: KRALJ ALEKSANDAR HTEO JUGOSLAVIJU PO SVAKU CENU, a Musolini ga ubio jer je odbio da PODELI JADRAN I OTERA HRVATE!

Podeli vest

Lider SPO i književnik Vuk Drašković tvrdi da niko nije naterao kralja Aleksandra da posle veličanstvene pobede srpske vojske u Prvom svetskom ratu krene u stvaranje Kraljevine SHS, pa kasnije i Jugoslavije

Brojni istorijski dokumenti do kojih je došao Drašković radeći na novom romanu pokazuju, kaže, da je Aleksandar po svaku cenu želeo da stvori zajedničku državu sa Hrvatima i Slovencima, što je na kraju platio i životom 

Prenosimo vam najzanimljivije delove Draškovićeve ispovesti 'Nedeljniku':

* Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, pa Jugoslavija. To je bilo Aleksandrovo kockanje, u glavu države, a i u svoju glavu. Hteo je da pokaže da Hrvati i Slovenci nisu naši ratni neprijatelji, nego pripadnici jednog te istog jugoslovenskog naroda.

Pušio je čak 120
cigareta dnevno

* Nekoliko puta se trovao nikotinom. Pušio je po 120 i više cigareta dnevno. Odbio je da na prilazu Marselju obuče 'čeličnu košulju', kako se tada zvao pancir. 'Zeko, kako te nije sramota? Zar ja da se plašim šačice razbojnika? ', rekao je svom ordonansu.

* Kad je 1918. srpska vojska ušla u Split, ceo grad se izlio na ulice. Dobrodošlicu srpskoj vojsci poželeo je gradonačelnik Josip Smodlaka. Rekao je: "Braćo najrođenija, blagoslovene neka su majke koje su vas rodile". Na Markovom trgu u Zagrebu o Srbiji kao Pijemontu i spasu govorili su vodeći hrvatski intelektualci, među kojima i Ivan Meštrović.

* Musolini je kralju Aleksandru sve vreme radio o glavi, on je bio organizator i finansijer Aleksandrovog smaknuća. Nije Musolini njega ubijao zbog Jugoslavije, već Dalmacije. Čak je pokušavao da se nekako sporazume s Aleksandrom. Predlagao je da se podeli Dalmacija i da se 'prokleti Hrvati odbace od Jadrana'. Aleksandar je to odbijao.

* Aleksandra je progonila jedna rečenica američkog predsednika Vudroa Vilsona, kad je odlučio da prizna tu državu: "Srećna ti Jugoslavija, Aleksandre, ali moraš da stvoriš i Jugoslovene. Kao što smo u Americi, iako sa svih krajeva sveta, svi mi Amerikanci".

MILOŠEVIĆ JE ZNAO DA GA TRUJU! Advokat Zdenko Tomanović: Dan pre smrti dao mi je PISMO ZA SERGEJA LAVROVA!

* Hrvati su uporno insistirali na hrvatskoj federalnoj članici. Aleksandar je to odbijao i obrazlagao da će od zemlje praviti balkansku Ameriku, ali da je neće federalizovati po nacionalnim i plemenskim granicama. Ključ su bile banovine, njih devet i deseti Beograd, opet po istom uzoru kao Vašington u SAD.

TOP SIKRET! PACOLI TAJNO U PODGORICI priprema razgraničenje sa Srbijom, ali i sa Crnom Gorom!

* Sve vreme su Hrvati tražili da ceo Srem i Zemun uđu u sastav njihove federalne članice. Maček mu je 1929. rekao da nikakve rasprave oko Zemuna ne može biti i da je on istorijski hrvatski grad. Aleksandar mu je odgovorio: 'Obojica smo bili na Ceru 1914, ja dobrovoljno, a vi verujem prinudno. Zaboravljate da sam isti onaj komandant sa Cera i Solunskog fronta, pa mi u Beogradu uručujete ultimatum da sa Kalemegdana posmatram hrvatsku zastavu'.

Tanjug

* Kad je ubijen 1934. u Marseju, lansirana je neistina da su mu poslednje reči bile 'Čuvajte mi Jugoslaviju'. Tri kuršuma su mu raznela grudi i on nije mogao ništa da kaže. On je, doduše, nešto slično rekao 1921. u Parizu, uoči komplikovane operacije za koju su se plašili da će biti fatalna. Tada je napisao testament i rekao knezu Pavlu: 'Sve i da nismo morali da stvorimo Jugoslaviju, sada smo dužni da je sačuvamo. Jer ako bi se raspala, oči bismo jedni drugima vadili'. Mi živimo to njegovo proročanstvo.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nikola Savić

pre 5 godina

Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević i Vuk Drašković, su vizionari i državnici, čiju važnost i istorijsku misiju, Srbi nažalost, nisu prepoznali!

Laki

pre 5 godina

šta ti draškoviću dres. ti sve znaš, najgori plodu i produktu komunističkog sistema.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17