• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug.rs/ informer.rs

17.08.2018

12:35

(FOTO) JAPAN DONIRAO SEKTORU ZA VANREDNE SITUACIIJE spasilačku opremu vrednu 1,5 miliona evra!

Društvo

(FOTO) JAPAN DONIRAO SEKTORU ZA VANREDNE SITUACIIJE spasilačku opremu vrednu 1,5 miliona evra!

Podeli vest

 Vlada Japana donirala je Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije spasilačku opremu, vrednu oko 1,5 miliona evra

Deo opreme već je raspodeljen pojedinim vatrogasno-spasilačkim jedinicama, a svečanoj primopredaji ispred Palate Srbija danas su prusustvovali potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ambasador Japana u Srbiji Ðunići Marujama.

Tanjug


Reč je o ukupno 24 čamca - 12 rafting i 12 spasilačkih, 12 prikolica za čamce, sedam plutajućih spasilačkih platformi, 29 led reflektora sa agregatima za noći rad, ronilačka odela, kompresora za vazduh...


Tanjug

Uz zahvalnost Japanu na donaciji i višegodišnjoj saradnji i pomoći, Stefanović je istakao da će oprema biti raspoređena u jedinice u celoj Srbiji i doprineti u formiranju interventnih spasilačkih timova koji će pomoći da građani budu još bezbedniji, prilikom vanrednih situacija i najsloženijih operacija koje vatrogasci spasioci izvršavaju.

Tanjug

On je napomenuo da je Vlada Japana do sada Srbiji pružila pomoć za unapređenje delovanja u vanrednim situacijama veću od 8,7 miliona evra, a da je 2014. godine u vreme velikih poplava koje su zadesile Srbiju, vlada te zemlje uputila pet miliona evra pomoći, a građani Japana više od dva miliona evra.

Tanjug

Stefanović je dodao da i Srbija uvek razmišlja o tome da pomogne drugim zemljama, pa i onim koje su tehnološki razvijenije od nas i da je Vlada Srbije, kada su Japan pogodile velike poplave, koje su odnele žrtve, našim prijateljima uputila pomoć.


Tanjug

- Posao kolega u Sektoru za vanredne situacije je da spašavaju živote građana u poplavama, požarima, zemljotresima i drugim prirodnim katastrofama, koje nije lako predvideti i zato je od životnog značaja da oni koji su prvi u zaštiti stanovništva budu dobro obučeni i kvalitetno opremljeni. Time štitimo njihove i živote svih građana - rekao je Stefanović.


On je istakao je značaj prevecnije i podsetio da se u školama odvija obuka najmlađih kako da se snalaze u vanrednim situcaijama.

Izrazio je nadu da će japanski eksperti doći u Srbiju, kako bi naši vatrogasci spasioci mogli da uče od onih koji su među najboljima na svetu u reagovanju u vanrednim situacijama.

Tanjug

Ambasador Japana Ðunići Marujama izrazio je zadovoljstvo što Japan može da doprinese sigurnosti građana Srbije i zahvalio Sektoru za vanredne situacije na uspešnom korišćenjun doniranih sredstava.


- Nadam se da ova oprema doprinosi povećanju kapaciteta ministarstva da odgovori na izazove prirodnih nepogoda u celoj Srbiji - rekao je Marujama.

Podsetio je na japansku poslovicu koja kaže da se prirodna nepogoda dešava kada ljudi zaborave na prethodnu, te da zato moramo biti spremni za sledeće potencijalne katastrofe.

Podvukao je da se pomoć Japana od 8,7 miliona evra vidi kroz obnovu rečnih nasipa u šest opština i obnovu škola i vrtića u pogođenim oblastima.

Istakao je da pomoć nije jednosmerna i podsetio da su nedavno, kada su Japan pogodine obilne kiše i poplava, predsednik i premijer Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić uputili saučešće, a Vlada Srbije donirala 500.000 evra.


Podsetio je i na zemljotres 2011. u Japanu, ističući da je Srbija nesebično pružila veliku materijalnu i moralnu podršku japanskom narodu.
- Gradjani Japana i Srbije mogu da izgrade odnos u duhu uzajamne pomoći - rekao je Marujana.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
baki

pre 5 godina

samo gradjani japana prikupili 2 miuliona a nasi gradjani nista to je bruka zasto se nije napravila organizacija neka kao za grcku sto je bilo .

deda Raša

pre 5 godina

Pa zar nije dosta sto doniramo drzavu? Svakog meseca nam uzmu u proseku 5.000 dinara. Pa neka ta sredstva pametno rasporede. Znaju oni da narod vise nema i da se bori za golu egzistenciju, inace bi trazili i od njih.

Zlata

pre 5 godina

Kod nas se zato skupljaju pare za bolesnu decu i omladinu od carcinoma ! Narod nema para....Neka se smanje troskovi ishrane u Skupstini --pa će biti.A mozda ,ti imas para,pa doniraj !!!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija