• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. I.

17.08.2018

22:40

SRPSKA TRI PRSTA NA 200 FRANAKA! Šiptari skroz odlepili zbog izgeda nove švajcarske novčanice!

Društvo

SRPSKA TRI PRSTA NA 200 FRANAKA! Šiptari skroz odlepili zbog izgeda nove švajcarske novčanice!

Podeli vest

Švajcarska banka izdaje novu novčanicu od 200 franaka na kojoj je kao motiv prikazan tradicionalni srpski pozdrav. Albanska i bošnjačka udruženja u Švajcarskoj protestuju, kažu da ih "sporna" novčanica vređa i traže da se ona povuče

Šiptarska i bošnjačka udruženja u Švajcarskoj žestoko su se pobunila zato što je Centralna banka ove zemlje izdala novu novčanicu od 200 franaka na kojoj su kao motiv prikazana tri prsta, tradicionalni srpski pozdrav!

Najnovija banknota treba da se pojavi u opticaju 22. avgusta, a Šiptari i Bošnjaci u Švajcarskoj na sve načine pokušavaju da zaustave njeno puštanje u promet, uz objašnjenje da ih srpski motivi na novčanici duboko vređaju. Zbog njihovog protesta morala je da se oglasi i Centralna banka Švajcarske, koja je obrazložila da tri prsta označavaju tri geometrijske ose, a ne srpski tradicionalni pozdrav.

Prete bojkotom

Švajcarski mediji pišu da su na novu novčanicu od 200 evra najžešće reagovali Albanci, koji ovo smatraju nekom vrstom osvete za to što su fudbaleri Granit Džaka i Đerdan Šaćiri, igrajući na Svetskom prvenstvu u švajcarskom dresu, promovisali šiptarske simbole.
- Udruženja Albanaca u Švajcarskoj pobunila su se zato što je Centralna banka izdala novčanicu na kojoj su prikazana tri prsta, koja nedvosmisleno podsećaju na tradicionalni srpski pozdrav. Kažu da je to "srpska novčanica", traže da se ne pušta u opticaj i prete da će je bojkotovati ako ipak bude izdata. Njima su se pridružile i neke lokalne bošnjačke organizacije. Oni smatraju da im se država Švajcarska na taj način sveti zato što su fudbaleri albanskog porekla na Svetskom prvenstvu ponizili državu za koju igraju, pokazujući rukama simbol dvoglavog orla na utakmici protiv Srbije. Na kraju je morala da reaguje i Centralna banka, koja je objasnila da ta tri prsta predstavljaju tri geometrijske ose, a ne srpski pozdrav, ali Albanci smatraju da je to samo slab izgovor za dobro smišljenu provokaciju - pišu švajcarski mediji.

Instagram

GRANIT DŽAKA


Aleksandar Čotrić, narodni poslanik i funkcioner Srpskog pokreta obnove (SPO), stranke koja je prva na svojim mitinzima koristila pozdrav sa tri prsta, objasnio je za Informer koju simboliku on nosi.

- Ovaj pozdrav nosi pravoslavnu simboliku Oca, Sina i Svetog duha ali predstavlja i tri najveća i najčuvenija Srbina, Svetog Savu, Petra Petrovića Njegoša i Karađorđa. Samim tim, on je jako brzo postao zaštitni znak srpstva. A to što Albancima i Bošnjacima tri prsta smetaju i na novčanici od 200 franaka, jeste čista patologija. Njima se očigledno svuda priviđaju Srbi i ugrožava ih sve što asocira na srpstvo - kaže Čotrić.

Patološka mržnja
Novinar i bivši glavni urednik "Večernjih Novosti" Ratko Dmitrović smatra da je švajcarska novčanica sa "tri prsta" koja podseća na srpski pozdrav samo traženje razloga da se negoduje protiv Srbije i svega onoga što se vezuje ili podseća na nju i njen narod.
- Ovo samo izgleda kao protest sa dnevno-političkim predznakom, a suštinski je podsvesna reakcija koja dolazi iz dubokih slojeva mržnje ovih naroda prema Srbima. To objašnjava i njih same i ono što su Srbima radili i rade poslednjih 150 godina - poručio je Dmitrović.

SRPSKI POLICAJCI NEKAŽNJENO SLAVE "VELIKU ALBANIJU"! Pojedini pripadnici MUP-a brukaju uniformu i ponižavaju zemlju

Komentari besnih Šiptara i Bošnjaka

"Očekujem oštru reakciju ministarstva spoljnih poslova BiH, gde Švajcarska treba da objasni svoj postupak detaljno. Franke kupuju i drugi narodi, a dominiraju SRPSKA TRI PRSTA. I ovaj koordinatni sistem mi je sumnjiv. Kako baš pred izbore u BiH izbacuju ovako provokativnu novčanicu?"
Orao4Ever
"O, baš je dobro ovo objašnjenje za geometrijske ose, a kako bi bilo da to objasne pričom o troprstašima iz komšiluka"
Gloria Dalmata
"Reakcije Bošnjaka i Albanaca u Švicarskoj i njihove ratne traume samo daju mali uvid kolika su bila četnička zvjerstva. Nova generacija četnika bi htjela da se to jednostavno ili zaboravi ili da se pokažu Bošnjaci i Albanci - koji su eto glupi, zatucani i kao takvi zaslužuju genocid."
ErikBerne





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Paja

pre 5 godina

Napisite sta stvarno znace ta tri prsta i strelice pored a ne ovako da lozite narod!

Goran

pre 5 godina

Aha a kako to samo vama smeta i nikome vise u svetu, bas mi zao sto nisu orlovi na novchanici ili ljiljani ovako svi sto ste otisli u pechalbu ima da gledate tri prsta svaki dan ama ima da ih sanjate, a za vasu info. To je dogovor vlade srbije sa swiss....bas u unat vama svima

Mare

pre 5 godina

Mogli bi i mi neku novcanicu sa tri prsta da napravimo a kome se ne svidja nek se pokupi i ode u Pakistan

21VEK

pre 5 godina

Koji to zaostali narodi mogu da milse da su tri prsta srpska a znak su Svete Trojice ili da su dva prsta hrvatska a znak su pobede i znače viktoria?

Vladdimir

pre 5 godina

Pa naravno da ste glupi i zatucani kad ste mogli i da pomislite da je ideja Svajcarske banke bila da stave "tri prsta" na novcanicu... I jos ste dobili objasnjenje o cemu se radi... Zabole Svajcarce mnogo za Bosnjacke izbore i albanske fudbalere... Kao i za sve vas...

SS

pre 5 godina

I sami švajcarci su van ose,jer koliko ima šiptara tražiće uskoro i švicu za svoju državu.

Jole

pre 5 godina

He,he,he ! Pa ako im se ne svidja novcanica, neka nam je posalju u Srbiju !!!

Provincijalac

pre 5 godina

Ovo nikada nisu bila srpska tri prsta. Srpska tri prsta su spojena, kao kada se krstimo a ovo je kontra.

Nikola Savić

pre 5 godina

Tri prsta sa koja su se zaklinjali ustanici Miloša Velikog pred početak Drugog srpskog Ustanka, a u istorijsko pamćenje Srba devedesetih godina vratili Vuk Drašković i Srpski pokret obnove simbolizuju na najbolji način Kraljevinu Srbiju koju je poštovao i diviojoj se, nàpredni deo čovečanstva, koji je izvojevao pobedu u, Prvom svetskom ratu. Ovim gestom, Švajcarska odaje priznanje, našim precima i slavnoj, Kraljevini Srbiji!

Vjekoslav

pre 5 godina

SPO je pokrenuo sve vredno pa i tri prsta a da je SPO vladao umesto Slobodana svet bi znao o Srbima samo lepe stvari

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija