• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.M.D. - K.P.

18.08.2018

17:01

TUŽNO! Šarčević najavio gašenje 40 srednjih škola zbog malog broja đaka

Društvo

TUŽNO! Šarčević najavio gašenje 40 srednjih škola zbog malog broja đaka

Podeli vest

Čak 40 srednjih škola ugasiće se u Srbiji ove i naredne godine zbog sve manjeg broja učenika, najavio je ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević! Neke od tih škola biće pripojene drugima ili će njihovi učenici biti prebačeni u druge obrazovne ustanove

Šarčević je napomenuo da je Ministarstvo prosvete bilo prinuđeno na ovakvu odluku, jer u neke škole u Vojvodini i na jugu Srbije ide tek po četiri đaka. Ovome u prilog ide i podatak da u Srbiji danas ima 36.000 srednjoškolaca manje nego 2010, što je oko 8.500 đaka po generaciji (pogledajte statistiku).

DUG PROCES

Ministar Šarčević naglašava za Informer da je do sada već ugašeno 14 škola (pogledajte tabelu), dok će ostalih 26 tu sudbinu doživeti tokom ove ili do početka sledeće školske godine. On objašnjava da će se ceo proces odvijati u nekoliko faza, a prvi na udaru biće najdrastičniji primeri. 

Broj učenika upisanih u srednje škole

Školska godina Broj učenika

2010/2011.  285.596
2011/2012.  283.173
2012/2013.  280.422
2013/2014.  270.356
2014/2015.  261.156
2015/2016.  253.997
2016/2017.  250.011
2017/2018.  249.09

- Školske ustanove sa malim brojem đaka biće ugašene, a odeljenja pripojena drugim, većim školama. Takođe, u pojedinim gradovima gde postoje dve škole sa malo đaka obe će biti ugašene i od njih će se formirati nova škola. Prinuđeni smo na ovakav korak jer nam srednje škole pohađa sve manji broj broj učenika, a najdrastičnijih slučajeva imamo u Vojvodini i na jugu Srbije, gde ima škola sa manje od deset đaka - objašnjava ministar, i dodaje da je dobar primer Apatin, gde u jednoj tehničkoj školi ima 700 đaka, dok u drugoj samo četiri.

Neće biti otpuštanja

U Ministarstvu prosvete kažu da nakon gašenja škola neće biti otpuštanja nastavnog kadra već će biti napravljene liste tehnoloških viškova i oni će biti raspoređeni na druga radna mesta.
- Važno je reći da ne smanjujemo broj zaposlenih u nastavi, ovo je samo malo manji broj zaposlenih u administraciji jer škole koje imaju po stotinak učenika ne treba da imaju i dva direktora i dva sekretara - kažu u ministarstvu.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković napominje da su brojke iz godine u godinu sve strašnije i da populacionim merama moramo podsticati majke da rađaju kako školske klupe ne bi zvrjale prazne.

- Činjenica je da se svake godine u septembru, kada deca kreću u prvi razred, suočavamo sa brojkama koje nam pokazuju da se u Srbiji rađa sve manje i manje dece. Takođe, svake godine u junu isto to iznova shvatamo, jer ostaje sve više slobodnih mesta u srednjim školama. Koliko je situacija dramatična, najbolje pokazuje brojka da svake godine imamo oko 4.500 srednjoškolaca manje nego prethodne. Potrebno je potsticati majke da rađaju, jer ako ovako nastavimo, stanje ne može biti bolje već samo gore - upozorava Jankovićeva.

Do sada ugašene škole

Kragujevac
* ugašene Politehnička i Druga tehnička škola, spojene u Srednju tehničku
Nova Varoš
* ugašene gimnazija "Pivo Karamatijević" i Tehnička škola, spojene u jednu školu
Niš
* ugašene tehničke škole "Milutin Milanković" i "12. oktobar", spojene u Tehničku školu
Kuršumlija
*ugašene dve gimnazije, spojene u Kuršumlijsko-podujevsku gimnaziju
* ugašene ekonomska škola i tehnička škola "Đuro Đaković", spojene u Kuršumlijsko-podujevsku ekonomsko-tehničku školu
Kladovo
* ugašene srednje škole "Sveti Sava" i Tehnička škola
Babušnica
* ugašene gimnazija "Vuk Stefanović Karadžić" i Tehnička škola

PRAKTIČAN POTEZ

Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola kaže da je Vlada Srbije donela odluku da nijedna srednja stručna škola ne može da radi bez 12 odeljenja, odnosno 300 đaka.

- U Srbiji imamo veliki broj škola sa malim brojem đaka i one donose velike troškove. Zato je potrebna racionalizacija i spajanje odeljenja da od dve škole pravimo jednu ili da odeljenja pripajamo drugim školama. To je veoma odgovoran potez države i za svaku pohvalu. U svim manjim gradovima imamo problem sa malim natalitetom, a to se najbolje vidi upravo u praznim klupama - dodaje on.

KRAJ NELEGALNIM FAKULTETIMA! Ministar Šarčević najavio zatvaranje i kazne do čak DVA MILIONA ZA NEAKREDITOVANE OBRAZOVNE USTANOVE




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Margo

pre 5 godina

Sta ce biti sa preimenovanjem skola u Raskoj oblasti? Desanka Maksimovic, V. Karadzic....?

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija