• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.08.2018

15:21

(VIDEO) SRBIJA NABAVLJA PUME! Jedan od najmoćniijh HELIKOPTERA NA SVETU braniće naše nebo!

Društvo

(VIDEO) SRBIJA NABAVLJA PUME! Jedan od najmoćniijh HELIKOPTERA NA SVETU braniće naše nebo!

Podeli vest

Predsednik Srbije najavio je da će naša zemlja pored ruskih helikoptera MI 17 i MI 35i H145M, nabaviti i helikopteri AS-332 "Super Puma"

Informer ekskluzivno predstavlja helikopter koji bi uskoro mogao da bude jedna od udarnih pesnica naše aviojacije.

Koristi ga 38 država

Danas u svetu 38 država koristi helikoptere Super Puma i Kuguar, a u našem okruženju helikopter su nabavile Albanija (4 komada) i Bugarska (12 helikoptera). U Evropi ga još koriste Francuska, Grčka, Holandija, Nemačka, Slovenija, Španija, Švajcarska, Švedska i Turska.

Interesantno je da je čak u marta 1984. Super Puma promovisana u Beogradu i to na prostoru današnjeg Muzeja vazduhoplovstva. Za tri dana helikopter AS-332M je imao desetak pokaznih letova gde je helkopter pokazao izuzetne letne mogućnosti a organizovana je i stručna prezentacija uz bogat propagandni materijal. Prezentaciji su prisustvovali kako predstavnici tadašnje JNA tako i ljudi iz VTI, Mašinskog fakulteta i drugih naučnih ustanova.

Helikopter AS-332 ima posadu od 2-3 člana, a u zavisnosti od varijante nosivost 19 do 24 vojnika ili 3700 do 4100 kilograma tereta kao i 4.500 kilograma spoljašnjeg tereta. Ima maksimalnu brzinu od 262 km/h, a dolet 618-814 km i vrhunac leta 6.100 metara. Postoje čak oko 50 varijanti za prevoz veoma važnih ličnosti a novembra 2000. godine poletela je varijanta sa oznakom EC225 koji predstavlja novu generaciju civilnih verzija Super Pume.

HARADINAJA PLAŠE SRPSKI TENKOVI NA KOSMETU: Nada se i da će ih NATO braniti, ali poručuje i da nema pomeranja granice!

Od 1990. vojne varijante Super Pume se reklamiraju pod novom oznakom AS-532 nazvanu "Cougar", a od 1992. godine helikoptere proizvodi Eurocopter koji je nastao spajanjem francuske firme Aerospatiale i nemačke DASA (Daimler-Benz Aerospace AG). Januara 2014. Eurocopter Group je preimenovana u Airbus Helicopters. 

(VIDEO/FOTO) ŠOK U NATO, PUTIN DIGAO 1.077 AVIONA, 900 TENKOVA, 300 BRODOVA I 262.000 VOJNIKA! Nepregledne kolone na istoku Rusije!

VUČIĆ U BATAJNICI: SAD STE VIDELI MOĆNA KRILA SRBIJE - USKORO OSAM MIGOVA 29!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milo

pre 5 godina

To sada puštate propagandu zato jer Hrvatska kupuje od Amerike eskadrilu od 12 Apači borbenih aviona a dobiva na poklon i još 6 Kajova voriorsa i 16 MLRS lansera?

Kažu

pre 5 godina

Neki hrvatski mediji pišu da RH dobiva na poklon od Amerike do kraja godine 16 MLRS lansera koji gađaju do 300km(dobivaju rakete koje gađaju do 50km a ove će morati da kupe) a dobiva na poklon još i 6 helića Kajova Voriors i da kupuje eskadrilu od 12 američkih borbenih helikoptera Apači ali još nije potvrđeno a i zarada od turizma nije za milijardu veća kako se mislilo da će biti i ove godine nego za pola milijarde!

thomas

pre 5 godina

Samo 4 MRLSa sa sposobnost ispaliti balistickih raketa. Ostala 12 sa "planiranih" 24 PzHaubica (nemci prodali samo 12+3 kom.) za topnicki bataljon (Nato-Standart: 3x po 8 orudza) oklopne Brigade.

Fudbaler

pre 5 godina

VS je sve neophodno da bi mogla da bude najja;a vojna sila na Balkanu.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17