• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Sekulić - M. M. Duduković

22.08.2018

18:23

U SRBIJU USKORO STIŽE JEDNA OD NAJVEĆIH INVESTICIJA DO SADA: Kinezi ulažu 994 miliona dolara u fabriku guma kod Zrenjanina! Zaposliće u startu čak 1.500 ljudi!

Društvo

U SRBIJU USKORO STIŽE JEDNA OD NAJVEĆIH INVESTICIJA DO SADA: Kinezi ulažu 994 miliona dolara u fabriku guma kod Zrenjanina! Zaposliće u startu čak 1.500 ljudi!

Podeli vest

Kineska kompanija "Šandong Linglong" planira izgradnju fabrike radijalnih guma u Slobodnoj trgovinskoj zoni kod Zrenjanina, u koju će uložiti skoro milijardu evra. Očekuje se da ugovor o ovoj investiciji bude sklopljen u septembru prilikom posete predsednika Vučića Kini

Kineska kompanija za proizvodnju automobilskih guma "Šandong Linglong" planira da uloži čak 994,4 miliona dolara u izgradnju najsavremenije fabrike u Zrenjaninu, gde će u startu zaposliti 1.500 radnika, kaže za Informer ministar privrede Goran Knežević.

On navodi da će to biti najveća direktna investicija u Srbiji i otkriva da država vodi intenzivne pregovore sa Kinezima kako bi se posao što pre zaključio. Potpisivanje ugovora sa "Šandong Linglongom" očekuje se tokom zvanične posete predsednika Aleksandra Vučića Kini, koja je planirana od 17. do 20. septembra!

 Ogroman projekat
Ovo je možda i najbolja vest za srpsku privredu u poslednje vreme. Reč je o ogromnom projektu koji će se raditi bar pet do šest godina Goran Knežević, ministar privrede

Vest godine

Ministar Goran Knežević smatra da će zbog ulaganja Kineza Zrenjanin i ceo taj kraj doživeti privredni procvat.

- Ovo je velika, možda i najveća i najbolja vest u poslednjih nekoliko godina za srpsku privredu! Kinezi su spremni da ulože skoro milijardu dolara u našoj zemlji, a ključni projekat im je izgradnja najmodernije fabrike auto-guma u Zrenjaninu. Izgradnja fabrike planirana je za april 2019. godine u slobodnoj trgovinskoj zoni Zrenjanina, a posao će dobiti u startu 1.500 ljudi. To je zaista ogroman projekat koji će se raditi bar pet do šest godina i koji će od Zrenjanina napraviti jedan od najrazvijenijih centara u Srbiji - ističe Knežević.

Kinezi: Pravićemo 13,6 miliona radijalnih guma

Informer

Na zvaničnom sajtu Šangajske berze, kompanija "Šandong Linglonga" označila je Srbiju kao "investicioni cilj u inostranstvu". Navodi se i da kineska kompanija planira da u fabrici u Srbiji godišnje proizvodi 13,62 miliona komada radijalnih guma visokih performansi.
Kinezi su objavili da planiraju da izgradnju fabrike guma u Zrenjaninu započnu u aprilu 2019. i da se gradnja odvija u tri faze, pri čemu bi poslednja faza bila završena u martu 2025. godine.

Prema njegovim rečima, Srbija se za ovu investiciju izborila, iako su je želele mnoge zemlje u okruženju.

Informer

- Predsednik Vučić je lično primio više puta predstavnike kompanije "Šandong Linglong". On se jako zalagao da investiraju baš kod nas, a ne u neku od zemalja u okruženju. Za ovaj posao su se borile Mađarska, Bugarska i Moldavija, ali se mi radujemo što "Šandong Linglong" želi da napravi fabriku baš u Srbiji. Verujemo da će ugovor biti potpisan tokom Vučićeve državne posete Kini, tokom koje će se sastati i sa predsednikom Si Đinpingom - ističe Knežević.

Tanjug

ŠTA SU RADIJALNE GUME

Informer

* Prave se za automobile i traktore
* Poslednjih godina istisnule su tzv. dijagonalne gume, skuplje su od njih, ali duže traju
* Imaju stabilnu gazeću površinu i profil im se malo deformiše prvi vožnji
* Između slojeva gume, "radijalke" imaju platno, a ispod gazećeg sloja poseban platneni prsten

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić kaže za Informer da će buduća fabrika predstavljati veliki ponos za ovaj grad.

- Ogromna je stvar što će se zahvaljujući velikoj investiciji kineske kompanije otvoriti 1.500 novih radnih mesta! Fabrika će biti otvorena jugoistočno od Zrenjanina, u slobodnoj trgovinskoj zoni, i proizvodiće gume visokog kvaliteta pomoću najsavremenije tehnologije. Uz to, biće ispoštovani i svi ekološki standardi - kaže Janjić.

Novi privredni centar

On dodaje da će ova investicija Zrenjaninu vratiti simbol industrijskog grada i da će dosta doprineti razvoju privrede u celoj Srbiji.

- Mi smo se potrudili da promovišemo naš grad kao dobro mesto za investiranje i samo prošle godine je otvoreno 3.000 radnih mesta, dok će ove godine biti otvoreno još 1.600. Bićemo najponosniji ako Kinezi od sledeće godine počnu sa izgradnjom fabrike guma - kaže Janjić.

Jedva čekaju
Bićemo najponosniji ako Kinezi od sledeće godine počnu sa izgradnjom fabrike guma u Zrenjaninu
Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina

Ekonomista Ljubodrag Savić smatra da je i najvećim skepticima jasno da je investicija vredna milijardu dolara velika stvar za našu zemlju.

- Ostaje nam samo da sačekamo da ova fabrika počne da se gradi i "nema zime" za Zrenjanin, ali i celu Srbiju. Ovo je odlična stvar za našu ekonomiju i privredni sektor, a posebno je dobro što je investitor odabrao baš Srbiju, a ne neku drugu zemlju u Evropi - kaže Savić.

RTB Bor: Kinezi i Rusi pre Kanađana

Tanjug

Za privatizaciju Rudarsko-topioničarskog basena Bor prijave su u predviđenom roku poslale kompanije: "Zijin majning grup" iz Kine, UGC iz Rusije i "Dajmond filds risorsis" iz Kanade.
Kao što je Informer već pisao, favorit u trci za kupovinu RTB Bora je kineska državna kompanija "Zijin majning grup", koja je spremna da uloži najmanje 350 miliona dolara u najveći srpski rudnik. Pored njih, velike šanse ima i ruski UGC, kojim upravlja Konstantin Strukov, 108. najbogatiji Rus, sa bogatstvom od oko 950 miliona dolara. Kanadska kompanija, sa druge strane, ima nešto manje šanse da preuzme RTB Bor od Kineza i Rusa.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
stara vest

pre 5 godina

* Poslednjih godina istisnule su tzv. dijagonalne gume, skuplje su od njih, ali duže traju dijagonalne gume se ne preve već 40 godina

Banjo

pre 5 godina

Sve je ovo lepo citati ali dajte sta da se otvori u zapadnoj srbiji. Priboj prijepolje nova varos uzice. Sve ode u vojvodinu i na jug.

Izbori 2024

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija