• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

23.08.2018

10:42

AMAN, HRVATI STIDITE LI SE VI IČEG! PONIŠTILI PRESUDE OSUĐENIM USTAŠAMA: Sudovi u 'lijepoj njihovoj' prekrajaju istoriju!

Društvo

AMAN, HRVATI STIDITE LI SE VI IČEG! PONIŠTILI PRESUDE OSUĐENIM USTAŠAMA: Sudovi u 'lijepoj njihovoj' prekrajaju istoriju!

Podeli vest

Hrvatski sudovi rehabilitovali su nadbiskupa Alojzija Stepinca, Arsena Pozaića, Niku Ljubićem, Jurja Ostermana, Luku Aždajića i Tijasa Mortigija, urednika ustaških listova "Hrvatski narod" i "Spremnost". U pet slučajeva Državno pravobranilaštvo nije se žalilo na sudske odluke, prenose zagrebačke "Novosti"

Tako je ovo leto rehabilitovan Arsen Pozaić, ustaški doktor, koji je jedan od trojice potpisnika pisma Hitleru u kom ga 1940. godine moli da osnuje nezavisnu hrvatsku državu. On je 1945. godine osuđen na smrt vešanjem, između ostalog, za aktivno ustaštvo, pokretanje masovnog odlaska u logore, te mučenja i ubijanja stanovništva.

Odbijena dva zahteva

Do sada su županijski sudovi odbili dva zahteva za reviziju, eksplicitno zbog ratnih zločina. Jedan od njih je i zahtev za rehabilitaciju Vladimira Krena, komadanta vazdušnih snaga NDH, odlikovanog od Pavelića i Hitlera, koji je osuđen i streljan posle Drugog svetskog rata.

U slučaju Stepinca Županijski sud u Zagrebu je pre dve godine možda srušio i rekord jer je postupak u kom je bilo oko 4.000 stranica završio i poništio presudu za samo pet radnih dana. Stepinac je osuđen na 16 godina zatvora jer je, između ostalog, bio na čelu odbora koji je obavljao prisilno pokrštavanje Srba u katoličku veru, što je prema tadašnjem jugoslovenskom zakonu smatrano za ratni zločin. 

Međutim, zagrebački Županijski sud smatra da "prinudno prevođenje na drugu veru nije taksativno propisano kao modalitet počinjenja ratnog zločina u važećem Kaznenom zakonu ili drugog dela koje je Hrvatska dužna progonjati po pravilima međunarodnog prava".

Hrvatski istoričar Hrvoje Klasić kaže da je u većini ovih slučajeva presuda samo poništena, ali se u javnosti stvara percepcija da su ti učesnici ratnih zločina rehabilitovani, odnosno nevini.

USTAŠKA SMRDARIJA! Sramotan tekst o Jasenovcu: U LOGORU JE BILO ZABAVE, ovakva boleština može da izađe samo u Hrvatskoj!

- To se dobro vidi u slučaju Stepinca, vi možete utvrditi da nisu poštovane sudske procedure koje danas imamo ili da je bilo političkih pritisaka, ali da nekog proglasite nevinim morali bi srušiti sve argumente, što je u njegovom slučaju nekoliko hiljada strana. Slično je sa postupkom rehabilitacije Draže Mihailovića u Srbiji, čije je suđenje, prema mišljenju stranih stručnjaka, bilo na većem nivou nego kolaboracionistima u Francuskoj, Velikoj Britaniji ili Norveškoj - rekao je Klasić.

Public

Kako dodaje, pravnici su dokazali i niz proceduralnih grešaka u Nirnberškom procesu, ali nikom u Nemačkoj ne pada na pamet da traži poništenje presude, odnosno, to se u svetu trenutno i isključivo radi u republikama bivše Jugoslavije, na našu sramotu.

Većinom su zahteve za rehabilitaciju u Hrvatskoj podneli naslednici osuđenih ratnih zločinaca. Pored emotivne satisfakcije, tu je i ona materijalna, jer gotovo svi osuđenici su imali vredne nekretnine.

Hrvatski sudovi dosad su poništili presude ili rehabilitovali šest osoba osuđenih za ratne zločine počinjene za vreme NDH.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
bole

pre 5 godina

Nikome nije jasno da je Evropa od takvih stvorena, greška je bila što posle drugog svetskog rata sve zemlje koje su podržavale fašizam trebalo im se ime i klica zatrti.

bole

pre 5 godina

Nikome nije jasno da je Evropa od takvih stvorena, greška je bila što posle drugog svetskog rata sve zemlje koje su podržavale fašizam trebalo im se ime i klica zatrti.

argamedon

pre 5 godina

nacisticka hrvatska je privatna vatikanska pedofilska zabava .

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija