• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.08.2018

18:12

STIGLA NAPLATA! HRVATSKA U KOLEKTIVNOJ DEPRESIJI , a samo pre 30 dana Srbiji su nabijali na nos kako su vicešampioni sveta!

Društvo

STIGLA NAPLATA! HRVATSKA U KOLEKTIVNOJ DEPRESIJI , a samo pre 30 dana Srbiji su nabijali na nos kako su vicešampioni sveta!

Podeli vest

Samo šest nedelja je Hrvatskoj bilo potrebno da iz euforije nakon osvojene vicešampionske titule na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Rusiji, padne u kolektivnu depresiju, a može biti samo još gore, piše Jutarnji list

Ako u moru floskula koje postoje u novinarstvu ima neka koja se najčešće koristi u ovo doba godine, tada je to najava prema kojoj krajem svakog avgusta stiže ''vruća politička jesen, pise ovaj zagrebački dnevnik.

Iz godine u godinu, i u vremenima kriza, ali i onda kad nije bilo baš tako loše, najavljivala se vruća politička jesen, kao kletva od koje nema spasa svakome kome je, kako se navodi, sudbina odredila da živi u Hrvatskoj.

- Problem s kletvama je u tome da se, verovali u to ili odbacivali kao bapsko gatanje, jednom ipak - ostvare. Nije prošlo četrdeset dana otkako se čitava Hrvatska kupala u euforiji zbog uspeha fudbalske reprezentacije, a šest sedmica kasnije ponovno smo država koja se nalazi u kolektivnoj depresiji. A može biti samo još gore - piše Jutarnji u komentaru povodom štrajka u hrvatskim brodogradlištima i nakon što je obelodanjen iskaz bivše ministarke finansija Martine Dalić Tužilaštvu.

Iz njenog iskaza se, naime, vidi da je premijer Andrej Plenković lagao Sabor i javnost, odnosno da je bio upoznat sa svim zbivanjima u vezi sa aferom "Hotmejl" povezanu sa Agrokorom.

Najpre je, podseća se, regionalna N1 tv objavila svedočenje Dalićeve, iz kojeg se vidi da je premijer Plenković u svom izjašnjavaju u ime vlade u Saboru prećutao pojedine informacije jer je zatajio dva susreta s bivšim vlasnikom Agrokora Ivicom Todorićem.

ŠIPTARI U PANICI: Srbi imaju podršku Trampa za pitanje Kosova!

- Štrajkovi u brodogradilištima u Puli i Rijeci prete socijalnom eksplozijom. Najvećim istarskim gradom odjekivalo je ''IDS lopovi'' i ''Mafija, mafija'', nezadovoljni radnici Uljanika su župana Valtera Flegu polivali vodom i pivom i gađali kikirikijem, a centrom Pule zaorio se - Marko Perković Tompson. Tamo gđe su njihovi preci pevali Bandieru rosu, današnji škverani protestuju uz Tompsonovu ''Lijepa li si" - piše Jutarnji.

Za to vreme su ispred zgrade rečkog 3. maja, radnici postavili vešala s užetom, a istakli su i transparent "Uprava, vrati 500 miliona, da barem 3. maj preživi".

Kao da su tridesete, radnicima se obraćaju pisci koji poručuju da je čitava Hrvatska s njima jer i pisci, učitelji, umetnici, novinari i radnici dele njihovu sudbinu teskobe kako će preživeti sledećih mesec dana. 

SAMO TI ĆUTI! ENGLEZ EŠDAUN PRETI SRBIJI: Za metar KOSOVA Beograd će ostati BEZ VOJVODINE!

- Zastupate poštenje koje sve manje vredi, ali i onu pravu Evropu u nestajanju - Evropu radničkih prava - stoji u proglasu uz poziv umetnicima i radnicima u obrazovanju i kulturi da u što većem broju podrže štrajkače Uljanika i 3. maja.

Ne stoji ni desnica, piše list i napominje da se na internet portalim tih stranaka Plenković iz dana u dan optužuje za izdaju nacionalnih interesa.

U Petrinji je, zbog pretnji braniteljskih udruženja, otkazan Festival ojkače koji je trebalo da bude održan u organizaciji Srpskog kulturnog društva Prosvjeta ''jer je većina ljudi uplašena i ne usuđuje se da dođe u Petrinju na festival''". 

Istovremeno, konstatuje Jutarnji, dok ministarka kulture "kukavno ćuti", saradnik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Miodrag Demo se hvali opstrukcijom kulturnog nasleđa ove države, koje, prema njemu, nije dovoljno hrvatsko: "Na današnji dan 1991. godine ovde je bio hrvatski predsednik, na današnji dan 1991. godine četnici su počeli da napadaju Vukovar, a mi treba ovde da imamo nekakvo srpsko veselje", rekao je Demo.

LAZANSKI: Oborili smo bombarder B2 - Zašto to tada niko nije smeo da objavi?

Za to vreme su, konstatuje Jutarnji, u Splitu nepoznati vandali opet oštetili spomen-ploču Prvom splitskom partizanskom odredu, a biskupi poručuju da je "funkcionalni pristup obrazovanju i vera u merljivost obrazovni proces, božanstvo neoliberalnoga mita". 

Tanjug/AP

Pritom se, dodaje se, ne nazire kraj ove anarhije. 

Uskoro će desni fundamentalisti ponovno početi da traže raspisivanje referenduma kojim manjinama žele da smanje politička prava, možda se otvori i pitanje zabrane pobačaja, kao što nema garancija da za nekoliko meseci ovo što proživljavaju radnici 3. maja i Uljanika, neće iskusiti zaposleni u Petrohemiji, Brodosplitu i ko zna gde još, piše list i zaključuje:

- Kako su bile lepe jeseni u Briselu, negde razmišlja Andrej Plenković dok se približava vruća politička jesen.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Kikani

pre 5 godina

Pitate se kako se ne vidi kraj toj euforiji? Kad budete videli kraj biće kasno!

Branko

pre 5 godina

" BRAVO HRVATI, DUGO STE I IZDRZALI KAO DRZAVA 23 G, DIBRO HE REKAO POK VLADO GOTOVAC DA VI NIKAD NISTE IMALI DRZAVU I DA VI NE ZNATE VODITI DRZAVU haaaaa haaaa haaaaa " !!!!!????? " UZ POMOC EU, NATO, KAJOVA, F - 16, TURIZMA STE IZDRZALI 23 G, haaaa haaaa haaaaa " !!!!!????? PA VI DA NEMATE TOGA VI BI IZDRZALI 5 -6 MJ, SA NARAVNO 49 MILIJARDI € DUGA KOLIKO STE USPWLI ZA 23 G DA NAZIDATE '' !!!????

Branko

pre 5 godina

" JA MISLIM DA BI VI BILI NAJSRETNIJI NAROD KAD BI PROIZVODILI HLEB SA NAZIVOM - TOMSON - ONDA BI SVI HRVATI I SVAKI DAN IMALI TOMSONA NA STOLU, POCIBJALI BI DAN I ZAVSAVALI DAN SA TOMSONOM, STA TREBA VECA SRECA " !!!!?????

Deda Nole

pre 5 godina

Bas me je nasekirala ustaska vrela politicka jesen moracu da smirim nerve jednom vrucom leskovackom pljeskavicom.

Slavka

pre 5 godina

Hrvati imaju kompleks od Srba jer su i.oni.Srbi rimokatolici.kao.i.Bosnjaci.jer.su.Srbi.muslimanske veroispovesti.a.Crnogorci.su.Srbi.jer.je.Crna gora geografski.pojam.to je.istorija.i.cinjenicw!

Ljubo

pre 5 godina

Zamislite ,sa sigurnoscu znam ,devedesete godine ,neprijateljski nastrojeni protiv srpskog kuceta u dvoristu ,a ne samo naroda ,Hrvati i Muslimani iz BiH i Sandzaka se zakleli da ce " zlatnim kasikama " jesti posle istrebljenja i sloma Srba i svega srpskog na tim prostorima .Voda iz reke Drine se nosila u Split na ceremonije i hramove ,da bi se hrvatsko- muslimanska koalicija osvestala i bogoslovila ( muslimani " Bosnjaci - hrvatsko cvece ) .I gle cuda ,gde su sad ,sta bi izmedju njih ,a sto je jos gore po njih vidi sta je ipak i gde sada Srbija i jos Republika Srpska .Long live Russia.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija