• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik

27.08.2018

19:38

(VIDEO) NATO NA NOGAMA, ĐAVOLJE KOČIJE NE SMEJU U SRBIJU, evo zašto Zapad po svaku cenu želi da spreči isporuku Mi-35!

Društvo

(VIDEO) NATO NA NOGAMA, ĐAVOLJE KOČIJE NE SMEJU U SRBIJU, evo zašto Zapad po svaku cenu želi da spreči isporuku Mi-35!

Podeli vest

Na forumu "Armija 2018" u Rusiji, jednoj od najvećih izložbi oružja i vojne tehnike na svetu, delegacija Srbije, predvođena pomoćnikom srpskog ministra odbrane za materijalne resurse Nenadom Miloradovićem, najviše pažnje je posvetila borbenom helikopteru Mi-35, koji bi u narednom periodu trebalo da ojača srpsko vazduhoplovstvo

Prema najavama srpskih vlasti, Srbija će nabaviti četiri helikoptera Mi-35 i tri helikoptera Mi-17, a radi se na tome da prve „tridesetpetice" u Beograd stignu za veliku Vojnu paradu, koja se održava u novembru povodom pobede u Prvom svetskom ratu.

Reč je o helikopteru koga su u Srbiji nazvali "đavolje kočije", dok je nezvanična ruska oznaka za Mi-35 - "kokodil".

Prema rečima vojnog eksperta Svetozara Jokanovića, Mi-35 je zapravo izvozna oznaka najpoznatijeg ruskog borbenog helikoptera Mi-24V "krokodil", čija je serijska proizvodnja počela još daleke 1976. godine.

- Nakon brojnih unapređivanja ostao je u proizvodnji do današnjeg dana i na svetskom tržištu je i dalje tražen. Predstavnik je sovjetske koncepcije jurišnog borbenog helikoptera koja je podrazumevala oklopljeni i snažno naoružan helikopter, koji se više oslanja na veliku brzinu nego na svoje manevarske sposobnosti. Takav helikopter je uspešniji pri dejstvu iz naleta nego pri lebdenju ili malim brzinama -  navodi Jokanović.

SAMO TI ĆUTI! ENGLEZ EŠDAUN PRETI SRBIJI: Za metar KOSOVA Beograd će ostati BEZ VOJVODINE!

On ističe da Mi-35 danas zapravo i nije najbolji borbeni helikopter koji se proizvodi u Ruskoj Federaciji. Kako kaže, novi Mi-28 i Ka-52 su savremenije koncepcije i pružaju viši nivo zaštite posadi, imaju značajno bolje manevarske karakteristike, moćnije senzore i naoružanje, ali su i njihova prodajna cena, kao i troškovi održavanja, značajno viši.

- Pored toga što je ekonomičnije rešenje za zemlje poput Srbije, Mi-35 ima jednu osobinu koju njegovi konkurenti nemaju - pored vatrene podrške trupama na zemlji, ovaj helikopter može da služi za specijalni desant (u transportnoj kabini prevozi do osam vojnika sa ličnim naoružanjem), za transport naoružanja i opreme ili medicinsku evakuaciju ranjenika sa linije fronta."

Jokanović ocenjuje da je nabavka novog helikoptera veliki napredak srpske vojske i našeg vazduhoplovstva koje je bilo u teškom stanju.

- U Vojsci Srbije, kao uostalom i Vojsci Jugoslavije ranije, oseća se velika praznina zbog odsustva pravog borbenog helikoptera, tako da do koje god varijante Mi-35 da predstavnici Ministarstva odbrane Republike Srbije dođu na kraju pregovora. biće to veliki napredak u svakom smislu.

Na pitanje kakva varijanta Mi-35 bi najviše odgovarala Vojsci Srbije, Jokanović kaže da je to ona sa oznakom „M".

LAZANSKI: Oborili smo bombarder B2 - Zašto to tada niko nije smeo da objavi?

- Vojsci Srbije bi sasvim sigurno najviše odgovarao nov Mi-35M, i to upravo onakav kakav se ste videli na forumu 'Armija 2018'. Možda je na prvi pogled potpuno opremljen helikopter sa prilično izdašnim paketom naoružanja preskup, ali ako bi se upustili u detaljniju analizu, baš to jeste najpovoljnije rešenje. Svaka naknadna modernizacija helikoptera koštala bi mnogo više. Isto važi i za naknadne kupovine dodatnog naoružanja. Na primer, kada se ruska protivoklopna raketa 'Ataka' kupuje naknadno i 'na komad' može da dostigne cenu i preko dva puta višu od one koju ima kada se kupuje kao deo nekog krupnijeg paketa naoružanja. Ne treba smetnuti sa uma ni činjenicu da se takvo naoružanje ne kupuje onda kada vam zatreba."

Jokanović ističe da interes Vojske Srbije nije jedini koji utiče na izbor helikoptera i nivo njegove opremljenosti.

- Sve je značajniji uticaj interesa domaće industrije naoružanja. Taj interes se ponekad ne poklapa sa interesom vojske i konačna rešenja su rezultat kompromisa. Interes domaće industrije u kupovini helikoptera Mi-35 je samo dobijanje dobre platforme na koju će se integrisati što više domaćeg naoružanja... To bi uz osvajanje remonta ovih helikoptera u zavodu 'Moma Stanojlović' otvorilo prostor i za slične poslove sa drugim zemljama koje koriste taj tip, a iz nekih razloga bi im bilo jednostavnije da remontuju i modernizuju svoje helikoptere u Srbiji nego u Rusiji. Primer takvog posla videli smo nedavno kada je 'Moma' dobio posao remonta helikoptera Mi-171 makedonske policije. Ipak, nikako ne bi trebalo odustajati od uvoza onog za šta ne postoji odgovarajuća domaća zamena istih karakteristika. Takav je sistem za zaštitu helikoptera od protivničkih IC samonavođenih raketa - 'Prezident S' koji se nudi kao deo paketa Mi-35 - zaključio je Jokanović.

PANIKA U EGEJU! PUTINOVIH 50 BRODOVA ŠPIJUNIRA AMERE: Manija gonjena proganja Vašington, U SVEMU VIDE RUSE!

Inače, vojni analitičari navode da je Mi-35 jedna od izvoznih varijanti čuvenog desantno-jurišnog Mi-24, koji je najrasprostranjeniji borbeni helikopter u svetu, a trenutno se upotrebljava u čak 58 država.

Ujedno to je borbeni helikopter koji je istoriji učestvovao u najviše sukoba, korišćen je u preko 30 ratova, između ostalog u Siriji i Avganistanu, kao i u sukobima na prostoru bivše SFRJ, u Hrvatskoj i Makedoniji. Dva ovakva helikoptera koristile su i Jedinice za specijalne operacije u antiterorističkoj operaciji na KiM.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Kikani

pre 5 godina

Ma vodite vi računa o svom dvorištu, šta ćemo mi kao neutralna zemlja da nabavimo, kad i zašto, je samo naša stvar. Evo vam je Makedonija, Hrvatska, Crna Gors pa vežbajte se do mile volje.

Zoran 52

pre 5 godina

To je ono što nam treba, menjaju ceo bataljon vojnika. Zato i plaši amere jer d jstvuju sa velike daljine,čime su vojnici zaštićeni.

ST

pre 5 godina

Mi smo odbacili naših 9 kom jer su neisplative kante. Ali zato uskoro dolaze Super Cobre koje su SF za Rusku tehniku

Branko

pre 5 godina

" SAD CE I OVI - P A T U LJ C I " IZ HR DA PROTESTUJU KOJE AMERI KAO OVCE SISAJU, haaaaa haaaa haaaaa " !!!!??????

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija