• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/srbijadanas.com

28.08.2018

12:09

(FOTO) BORBA JE, IDEMO DALJE! Održana komemoracija Željku Cvijanoviću, porodica i prijatelji uputili POSLEDNJE ZBOGOM VELIKOM NOVINARU

Informer

Društvo

(FOTO) BORBA JE, IDEMO DALJE! Održana komemoracija Željku Cvijanoviću, porodica i prijatelji uputili POSLEDNJE ZBOGOM VELIKOM NOVINARU

Podeli vest

Komemorativni skup povodom smrti jednog od najboljih srpskih novinara Željka Cvijanovića održan je u u svečanoj sali Skupštine Beograda u prisustvu članova njegove porodice, prijatelja i kolega

Među okupljenima prisutan je veliki broj istaknutih ličnosti iz političkog, kulturnog i javnog života, među kojima i Ljiljana Smajlović, Milorad Vučelić, Andrija Mladenović, Nikola Selaković, Vladan Vukosavljević, Dragan J. Vučićević, Aleksandar Apostolovski, Aleksandar Vujović i Vladimir Radomirović.

 

Foto: Zoran Sinko

Komemoracija Željku Cvijanoviću


Oproštajnim govorima od Željka Cvijanovića na komemorativnom skupu oprostili su se novinar "Politike" Aleksandar Apostolovski, ministar kulture Vladan Vukosavljević, zamenik glavnog urednika Novog Standarda Aleksandar Vujović, predsednik UNS Vladimir Radomirović, njegov sin Andrej Cvijanović, supruga Matilda Veljković i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

 

Foto: Zoran Sinko

Supruga Matilda održala emotivan govor


Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević konstatovao je da odlaskom Željka Cvijanovića ostaje velika praznina u medijskom prostoru Srbije.

- Nije bio medijski glasnogovornik bilo čijeg, a naročito ne tuđinskog interesa. Isterivao je u svom pisanju pravdu za svoj narod koji kaže da "pravda drži zemlju i gradove" - rekao je ministar.

 

Foto: Zoran Sinko

Roditelji istaknutog novinara


Dragan J. Vučićević od kolege Cvijanovića oprostio se rečima:

- Željko je bio novinar. U te četiri reči sve je rečeno! Jer, Željko nije bio novinar iz poze, iz nužde, iz partijskog ili bilo kakvog drugog zadatka. On je jednostavno živeo novinarstvo. Bio je jedan od najboljih, renesansna ličnost, obrazovaniji i načitaniji od svih nas koji se danas i ovde bavimo ovim poslom. Njegovi tekstovi, udžbenički primeri stilskog savršenstva, ostaće najbolji putokaz mladim kolegama, onim malobrojnim koji još hoće da se na ozbiljan način bave novinarstvom. Željko je bio čovek sa stavom. Pisao je i govorio tačno onako kako je mislio..."

Zoran Sinko


Potresnim govorom od Željka Cvijanovića oprostio se i njegov sin Andrej:

- Kada se videlo da dolazimo do kraja zajedničkog puta, tata je bio sve smireniji. Govorio je: Borba je, idemo dalje. Dok sam noćas razmišljao šta da napišem u desetinu reči ja sam shvatio: Tata je Verovao.

Zoran Sinko

 

Od Cvijanovića se oprostila i njegova supruga Matilda Veljković rečima:

- Život sa Željkom bio je kao rolerkoster i ni za šta ga ne bih menjala.

Zoran Sinko

 

Cvijanović je bio glavni urednik portala "Novi Standard", a među kolegama i čitaocima ostaće upamćen kao jedan od najboljih poznavalaca međunarodne politike u Srbiji. 

U svojim analitičkim, stilski savršenim tekstovima sa nepogrešivom tačnošću predviđao je događaje od presudne važnosti za Srbiju, Balkan i ceo svet. 

Tako je, između ostalog, u jednom od tekstova za Informer, prvi u regionu, najavio pobedu Donalda Trampa na izborima u SAD. 

Bio je veliki patriota i dosledni borac za srpske nacionalne interese.

Cvijanović je rođen 1964. godine u Sarajevu. Završio je studije književnosti, a po izbijanju rata u Bosni i Hercegovini radio je kao urednik u agenciji "Srna" i listu "Javnost". 

Jedno vreme bio je šef dopisništva "Srne" u Beogradu. Po odlasku iz te agencije bio je urednik nedeljnika "Blic njuz", potom "Evrope", a onda osniva "Standard", pa "Novi standard".

Željko Cvijanović biće sahranjen u 13 sati na Novom bežanijskom groblju.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija