• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Net.hr

29.08.2018

22:12

HRVATSKI ISTORIČAR RASTURIO  USTAŠE: Niko zdravog razuma neće više u "LIJEPOJ NJIHOVOJ" NEGIRATI JASENOVAC!

Društvo

HRVATSKI ISTORIČAR RASTURIO USTAŠE: Niko zdravog razuma neće više u "LIJEPOJ NJIHOVOJ" NEGIRATI JASENOVAC!

Podeli vest

Jedne od najtiražnijih novina objavljuju revizionističke tekstove u kojima je ustaški logor Jasenovac, nad kojim su se zgražali čak i nacisti, prikazan kao sportsko-rekreacioni centar. Hrvoje Klasić piše o svedočanstvima preživelih logoraša Jasenovca i jednog nacističkog generala te već viđenom scenariju relativiziracije, umanjivanja i negiranja zločina

Krajem avgusta 1941. prvi logoraši počinju pristizati u Jasenovac. Masovna ubistva hrvatskih Srba i Jevreja u tom trenutku traju već mesecima. Ovaj najveći i najzloglasniji logor, "balkanski Aušvic", postaće mesto užasa i smrti za desetine hiljada nevinih ljudi.

Maljem po lobanji

O Jasenovcu su napisani brojni naučni i publicistički radovi. I iako je bilo manipulacija brojem žrtava, niti jedan istoričar koji se ovom temom bavio nije dovodio u pitanje sam karakter logora.

Uz sve naučne radove koji ukazuju na nezamisliv teror posebno je bolno čitati svedočanstva onih koji su u Jasenovcu "boravili" ili o njemu dobivali saznanja iz prve ruke.

'Zatukli su ih čekićem. Ubijanje je trajalo tri i pol sata'

Ilija Jakovljević, Hrvat, pristaša HSS u logoru je proveo nešto više od godine dana. U njegovoj knjizi "Konclogor na Savi" možda najpotresniji prizor koji opisuje je onaj o odnosu ustaša prema srpskoj deci.

- Još su početkom meseca odveli i odneli nekoliko stotina u onu staru tursku kuću kraj pravoslavne crkve. Zastavnik Ante i još jedan zatukli su ih čekićem. Ubijanje je trajalo tri i pol sata. Na Antunovo ih je opet nestalo oko četiri stotine. Oblepljeni su prozori na jednoj kući, kako se radi kada se tamane stjenice. Ugušili su ih ciklonom".

Egon Berger u Jasenovcu je proveo 44 meseca i svedočio svakodnevnom teroru. "Grupa koljača išla je prema našim barakama i zaustavila se pred barakom drugova Srba. Dok je jedan dio koljača ušao u samu baraku, dotle su pred njom Ljubo Miloš, Modrić, Kojić, koji su imali u ruci drvene maljeve, čekali.

Public

Dok su ustaše koje su ušle u baraku izbacivale jednog po jednog zatvorenika, dotle su ih oni s maljevima dočekivali i maljem po lobanji za jedan nepuni sat stvorili čitavu hrpu pobijenih".

I nacisti zgraženi

O zverstvima u Jasenovcu, ali i susednim selima piše u svojim memoarima i Hitlerov "čovek" u NDH, general Edmund Glaise von Horstenau. Jedan od "najupečatljivijih" prizora je onaj iz Crkvenog Boka, srpskog sela na Savi u koje su "upali ustaški zločinci iz susednog koncentracionog logora Jasenovac (mesto užasa)".

Von Horstenau piše da je "u ovo nesretno mesto nagrnulo u dva navrata oko 500 propalica od 15 do 20 godina pod vođstvom dvojice ustaških natporučnika, sve su ubijali, silovali su žene i mučili ih do smrti, ubijali decu", te nastavlja kako je lično vidio "u Savi leš žene kojoj su izvađene oči, a u polni organ ugurano drvo".

SAMO TI ĆUTI! ENGLEZ EŠDAUN PRETI SRBIJI: Za metar KOSOVA Beograd će ostati BEZ VOJVODINE!

Na osnovu svega što je doživeo tokom svog mandata u NDH za nemačkog generala nije bilo dileme da su ustaše i njihov Poglavnik pre svega "banda ubica i zločinaca" i "neljudski sadisti".

Stepinac je pisao kako je 'Jasenovac ljaga za NDH'

Uostalom, i nadbiskup Stepinac imao je saznanja što se događa u Jasenovcu. Nije bio baš glasan u osudi, ali je u jednom pismu Paveliću, osvrnuvši se na sedam katoličkih sveštenika koji su umrli u logoru između ostalog rekao da je "čitav Jasenovac sramotna ljaga za NDH".

HARADINAJ BI DA TAČIJU ZABRANI DA PREGOVARA SA VUČIĆEM! Zločinci međusobno zaratili, Srbija na pragu pobede!

Nažalost, u današnjoj Hrvatskoj, niti radovi svetskih istoričara, niti ovde pomenuta i brojna nepomenuta svedočanstva više nisu relevantan izvor. Na osnovu selektivnih i tendencioznih interpretacija hrvatskih revizionista sada čak i jedne od najtiražnijih dnevnih novina pišu o Jasenovcu kao mestu gde "je bilo i zabave...sportskih utakmica... koncerata, kazališnih predstava..." i gde su logoraši čak imali i skečeve u kojima su "ismejavali" zapovednike logora.

Tako za novinara Milana Ivkošića izgleda "Jasenovac očišćen od ideologizacije, pristranosti i komunističkih krivotvorina". Ne znam samo je li se i svedočanstva Hitlerovog opunomoćenika ili zagrebačkog nadbiskupa takođe ubrajaju u komunističke krivotvorine.

Svetska zavera Jevreja, masona i komunista

Ali, sve je to već viđen scenarij. Poput onih koji pokušavaju relativizirati, umanjiti i negirati nacističke zločine, svedoci smo istog pristupa kada su u pitanju i ustaški zločini. I jednima i drugima ono što se događalo u logorima je mit, preuveličavanje i deo svetske zavere za koju su po potrebi krivi Jevreji, masoni, komunisti, Srbi itd.

Postoji naravno po tom pitanju i velika razlika. U razvijenim društvima oni koji tako razmišljaju ne pišu kolumne u jednim od najtiražnijih novina niti im se knjige promovišu na nacionalnim televizijama.

'Glasnoća rasista povezana je s tišinom većine'

wikimedia.org

I nije to samo pitanje funkcionisanja pravne države nego i odnosa svakog člana društva prema takvim pojavama. Jer, kako je nedavno prilikom posete Aušvicu rekao nemački ministar vanjskih poslova "mislim da je glasnoća rasista i antisemita povezana s tišinom većine".

STIGLA NAPLATA! HRVATSKA U KOLEKTIVNOJ DEPRESIJI , a samo pre 30 dana Srbiji su nabijali na nos kako su vicešampioni sveta!

I u Hrvatskoj postoje oni koji su glasni i oni koji su tihi. Problem je samo što već neko vreme nisam siguran koji predstavaljaju većinu, a koji manjinu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stojan

pre 5 godina

Sta je EU, gnezdo fasista sto dozvoli Ustasama, najgorim zlocincima sveta, da negiraju svoj zlocin.

Izbori 2024

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde je prijavljen netanak!
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde je prijavljen netanak!

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija