• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs

30.08.2018

15:43

STARIJI GRAĐANI NE DAJU SVOJE ORGANE! Izjavu protiv donacije do sada potpisalo 36 ljudi!

Društvo

STARIJI GRAĐANI NE DAJU SVOJE ORGANE! Izjavu protiv donacije do sada potpisalo 36 ljudi!

Podeli vest

Upravi za biomedicinu sporadično pristižu izjave o protivljenju doniranju. Iz Beograda "veto" stavilo 16 ljudi, iz Vršca 12, iz Šapca dvoje...

Protiv doniranja organa u slučaju moždane smrti, od 2. avgusta kada je počela primena novog zakona o transplantacijama, do srede izjasnilo se 36 ljudi, saznaju Novosti u Upravi za biomedicinu. Najviše onih koji su stavili "veto" na svoje organe je sa teritorije Beograda, ukupno 16, i Vršca, gde je izjave da se izričito protive doniranju organa potpisalo 12 ljudi.

U Šapcu su potpisane dve takve izjave, a po jedan potpisnik dosad je registrovan u Malom Iđošu, Vladičinom Hanu, Loznici, Vranju, Golupcu... Izabrani lekari tvrde da pacijenti u ogromnoj većini i ne pitaju za takvu mogućnost.

Izjave o protivljenju doniranja organa potpisuju se kod izabranog lekara. Doktorka Vesna Rakonjac, v. d. direktora Uprave za biomedicinu, potvrđuje da se one istog dana mejlom prosleđuju Upravi, a kasnije i poštom.

- To poptuno isključuje mogućnost da se uopšte razmatra uzimanje organa od osoba koje se tome protive u slučaju da dožive moždanu smrt - objašnjava dr Rakonjac.

Oni koji su izričito protiv doniranja organa za takvu odluku uopšte ne moraju da navode razlog. To nije predviđeno ni upitnikom koji je standardizovan. Upisuju se samo osnovni podaci, srednje slovo, godište, pol, ne i matični broj.

- Iz Uprave se te izjave prosleđuju transplantacionim centrima - objašnjava dr Rakonjac. - Na osnovu toga su obavezni da kad god imaju pacijenta kojem je dokazana moždana smrt poređenjem podataka ustanove da li se on izjasnio protiv doniranja organa, a obavezna je i dodatna provera preko registra Uprave za biomedicinu. Jer, ti centri su dužni da nas obaveste kad god imaju potencijalnog donora i onda će se proveravati da li je on eventualno bio protiv doniranja organa, pre nego što se razgovara sa porodicom.

Izjave protiv doniranja popunili su dosad, uglavnom usput, pacijenti koji su kod svog izabranog lekara dolazili po recepte za lekove - kaže dr Vesna Rakonjac. - Među njima su najbrojniji stariji pacijenti, a najstariji potpisnik izjave protiv doniranja organa je 1924. godište. On i bez te izjave ne bi mogao da bude donor.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Tajni plan Putina za Iran i Izrael! Ovo odlučio da uradi?! Oči celog sveta uprte u Rusiju: Ako je tačno, čeka nas još strašniji scenario!
NJIH CILJA

Tajni plan Putina za Iran i Izrael! Ovo odlučio da uradi?! Oči celog sveta uprte u Rusiju: Ako je tačno, čeka nas još strašniji scenario!

Oči sveta su trenutno uprte u situaciju na Bliskom istoku. Prvi put u istoriji Islamske Republike, Iran je u nedelju uveče direktno napao svog najvećeg neprijatelja Izrael. Prema Izraelu, ukupno je ispaljeno oko 300 projektila, ali su gotovo sve presreli izraelska vojska i njeni saveznici. Mnogi su odmah postavili pitanje kakva je uloga ruskog predsednika Vladimira Putina ovom sukobu.

16.04.2024

10:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija