• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blic.rs

31.08.2018

11:26

PARE ĆE DA TEKU BRŽE! Evo SEDAM NOVINA U PLAĆANJU koje će nam olakšati život od 22. oktobra!

Društvo

PARE ĆE DA TEKU BRŽE! Evo SEDAM NOVINA U PLAĆANJU koje će nam olakšati život od 22. oktobra!

Podeli vest

Od 22. oktobra u Srbiji bi trebalo da počne primena sistem instant plaćanja, koji će omogućiti prenos novca sa računa na račun 24 sata, vikendom i praznicima odnosno non-stop tokom 365 dana

Predstavljamo vam ključne novine koje će itekako olakšati život građanima - za nekoliko sekundi slanje i prijem novca, prenošenje novca primaocu na osnovu broja mobilnog telefona, dobijanje računa za vodu, mobilni, kablovsku... preko mobilnog ili Internet bankarstva a zatim na isti način i mogućnost lakog plaćanja.

1. Hitna plaćanja

Banke koje budu pružale usluge instant plaćanja biće u obavezi da omoguće izvršavanje instant plaćanja na šalterima u okviru svojih ekspozitura, kao i korišćenjem elektronskih kanala poput internet i mobilnog bankarstva. Opciono mogu i da izaberu jedno ili drugo, ali najkasnije do 1. aprila 2019. godine, nakon čega moraju omogućiti instant plaćanja klijentima na svim kanalima.

Zoran Sinko


- Sva plaćanja do 300.000 dinara koja klijenti označe kao hitna unošenjem slovne oznake "H" u polje hitno na nalogu biće izvršena kao instant plaćanja, što znači da će za svega nekoliko sekundi onaj kome je plaćanje namenjeno dobiti sredstva na svom računu, a onaj ko plaća potvrdu da je plaćanje izvršeno i sredstva odobrena - objašnjavaju u Narodnoj banci Srbije.

2. Ne mora broj tekućeg računa, dovoljan i broj mobilnog telefona

Ono što će platni sistem Narodne banke Srbije takođe omogućiti jeste prenošenje novca primaocu, a da se ne mora znati njegov broj tekućeg računa, već je dovoljno znati broj njegovog mobilnog telefona.

- Sistem za instant plaćanja daje mogućnost da klijenti povežu broj svog mobilnog telefona sa svojim tekućim računom tako da ukoliko neko želi da im uplati novac nije potrebno da zna broj tekućeg računa već je dovoljno da ima broj telefona memorisan u imeniku na svom mobilnom uređaju. Ovakvi servisi su jako popularni u skandinavskim zemljama - ukazuju u NBS.

3. Podaci o računima za struju, mobilni, vodu, kablovske mogu da se dostavljaju e-banking i m-banking, a onda se tako i plate

Novina koju donosi sistem za instant plaćanja jeste i usluga prezentovanja podataka o računu ili tzv. "Electronic Bill Presentment and Payment". Šta to praktično znači? Veliki izdavaoci mesečnih računa za usluge poput mobilnih operatora, operatora kablovske televizije, preduzeća koja se bave snabdevanjem električnom energijom i vodom, pružaoci ostalih komunalnih usluga, imaće mogućnost da podatke o tim računima u elektronskoj formi, korišćenjem odgovarajućih poruka dostavljaju u e-banking ili m-banking aplikacije na zahtev korisnika tih aplikacija - građana i privrede.

Beta

- Banke koje budu pružale ovaj servis će klijentu omogućiti da u svojoj e-banking ili m-banking aplikaciji pošalju zahtev za dostavljanje podataka o računu. Taj zahtev banka će preko platnog sistema NBS proslediti ka izdavaocu računa koji na osnovu tog zahteva dostavlja podatke o računu. Podaci o računu se prikazuju u aplikaciji korisnika i ukoliko korisnik želi da izvrši plaćanje klikne na opciju "plati" nakon čega se prikazuje popunjen platni nalog, podacima iz računa, koji klijent potvrđuje - kažu u NBS.

4. Plaćanje putem QR koda od 1. aprila 2019.

Poseban deo koji uređuje Odluka o opštim pravilima za izvršavanje instant transfera odobrenja su instant plaćanja na prodajnom mestu. Po odluci sve banke koje trenutno pružaju uslugu izdavanja ili prihvatanja platnih instrumenata, na primer kartica biće u obavezi da od 1. aprila 2019. godine omoguće instant plaćanja na prodajnom mestu (fizičkim i internet prodajnim mestima) i to najmanje korišćenjem dvodimenzionalnog bar koda tzv. QR (Quick Response) koda.

- Praktično će biti moguće dve situacije. Potrošač na prodajnom mestu u svojoj m-banking aplikaciji generiše QR kod koji trgovac skenira kako bi inicirao plaćanje sa računa potrošača, a na ime prodate robe ili pruženih usluga. Drugi model plaćanja bi bio kada trgovac na svom tabletu ili pametnom telefonu ima aplikaciju koja mu omogućava da generiše QR kod koji sadrži podatke o iznosu kupovine, računu trgovca i identifikatoru transakcije. Potrošač skenira QR kod nakon čega se formira platni nalog u m-banking aplikaciji koji potrošač dodatno potvrđuje - ističu u Narodnoj banci.

5. Oznaka IPS - Instant plaćanja Srbija

Kako bi potrošač i trgovac mogli nedvosmisleno da identifikuju platni instrument za instant plaćanja predviđeno je da banke obezbede elektronsku i vizuelnu prepoznatljivost platnog instrumenta kojim se inicira instant plaćanje, kao i prodajnog mesta na kojem se to plaćanje može obaviti. One će koristiti jedinstvenu oznaku IPS, koja predstavlja skraćenicu od reči "Instant Plaćanja Srbija" u aplikativnim rešenjima za korisnika i na prodajnom mestu.

Public

6. Osim QR koda, moći će da se koristi i NFC tehnololgija

Banke će moći da ponude i druga platna rešenja koja nisu bazirana na QR kodu (npr. na NFC tehnologiji), ali je QR kod izabran zbog činjenice da NFC tehnologiju nemaju svi modeli pametnih telefona.

7. Moguće je iskoristiti stare naloge bez kockice za hitno, dovoljno upisati slovnu oznaku "H"

Odluka o obliku, sadržini i načinu korišćenja obrazaca platnih naloga za izvršenje platnih transakcija u dinarima izmenjena je kako bi se obezbedilo da svi platni nalozi do 300.000 dinara koje korisnik označi kao hitne budu izvršeni kao instant plaćanje. S obzirom na to da će korisnici moći da iniciraju instant plaćanje na šalterima u okviru ekspozitura pružalaca platnih usluga kao uplatu gotovog novca na račun drugog korisnika bilo je potrebno dodati novi element na nalogu za uplatu „način izvršenja - "hitno", pa je u tom smislu izmenjen i izgled obrasca naloga za uplatu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija