• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika/Informer.rs

01.09.2018

11:06

OBEĆANJE ISPUNJENO! Posle septembarskih penzija ukidanje smanjenja!

Društvo

OBEĆANJE ISPUNJENO! Posle septembarskih penzija ukidanje smanjenja!

Podeli vest

Zakon o privremenom umanjenju penzija biće ukinut zaključno sa isplatom septembarskih penzija, piše u Nacrtu izmena i dopuna Zakona o PIO koji je objavio dnevni list Politika u izdanju od subote, 1. septembra

Zakon o privremenom umanjenju penzija na snazi je od oktobra 2014. godine, i njime su penzije više od 25.000 dinara smanjene za 22 i 25 odsto.
Novi nacrt predvidja izmene obračuna penzija za poslednju godinu radnog staža i to tako što oni koji odu u penziju početkom godine neće više morati da čekaju tri meseca da zvanična statistika objavi podatke o prosečnoj godišnjoj zaradi, već će im penzija biti obračunata tako što će prosečna mesečna primanja za januar te godine biti pomnožena sa 12.

Penzioneru kome se ne mogu utvrditi godišnji lični koeficijenti ni za jednu kalendarsku godinu, godišnji lični koeficijent iznosiće jedan.
Onome ko nema utvrdjeni staž osiguranja za celu kalendarsku godinu, godišnji lični koeficijent utvrdjivaće se srazmerno stažu osiguranja navršenom u toj kalendarskoj godini.

Nacrtom je predvidjeno oročavanje trajanja privremenih penzija na tri godine.
Nacrt predvidja drugačiji obračun prevremene starosne penzije kod radnika sa beneficiranim radnim stažom koji odlaze u prevremenu starosnu penziju uz smanjene visine penzije.

- Ukoliko neko ko je imao beneficiju tokom radnog veka i ostvario 40 godina radnog staža i ima 54 godine, a treba mu 56 da bi po zakonu otišao u starosnu penziju penali će mu se obračunavati samo dve godine, dok ne ispuni zakonski uslov za punu starosnu penziju
- navodi Politika.

Kako prenosi list, granica se može maksimalno snižavati do 50 godina života za osiguranike koji rade ili su radili na poslovima sa maksimalnim stepenom uvećanja staža osiguranja.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nenad Stanimirović

pre 5 godina

Penzioneri su se najviše žrtvovali za Srbiju. Slede bolja i lepša vremena za penzionere. Smanjenje penzija je bilo nužno.

Jaca

pre 5 godina

Lepe vesti za naše najstarije građane, njima će ovo puno značiti, herojski su podneli teret finansijske konsolidacije i država treba da im bude zahvalna na tome, naravno kada god može da radi na tome da im se dodatno poboljšava situacija, siguran sam da će tako i biti.

Fudbaler

pre 5 godina

Penzioneru kome se ne mogu utvrditi godišnji lični koeficijenti ni za jednu kalendarsku godinu, godišnji lični koeficijent iznosiće jedan. Svako pove'anje done'e penyionerima boljitak,ovo je jako važno za našu državu.

Cukarica

pre 5 godina

Znamo da su reforme bile bolne, ali su bile i neminovne. Sada sledi povecanje penzija.

Vladimir

pre 5 godina

Пензионери су то заиста заслужили својим одговорним и преданим радом према држави више од 30 година и са овим повећањем пензија њима је загарантован бољи и лепши живот.

Ljiljana Stojadinovic

pre 5 godina

Da li ce muskarci imati umanjenja,tj.kaznene poene,ako su otisli u penziju sa 40 god.staza i 62.god zivota,samo dok ne napune 65.god.zivota? Hvala.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija