• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

03.09.2018

12:57

JAPANKA NEGIRA GENOCID U SREBRENICI: Prof. Jukije Osa: Taj slučaj treba opet istražiti, HAG NIJE DOPRINEO MIRU!

Društvo

JAPANKA NEGIRA GENOCID U SREBRENICI: Prof. Jukije Osa: Taj slučaj treba opet istražiti, HAG NIJE DOPRINEO MIRU!

Podeli vest

Prof. Jukije Osa, sa japanskog Rikio univerziteta, govori za naš list o Srebrenici. Događaji u Podrinju nemaju nikakve veze sa genocidom, a Hag trpeo politički uticaj, nije doveo do pomirenja

Iako nisam sudija nego univerzitetski profesor zainteresovan za prevenciju događaja, smatram da u Srebrenici jula 1995. srpska vojska nije počinila genocid. Dogodilo se svakako masovno ubistvo, ali formulacija "genocid" ne stoji.

Pomoć gde je najpotrebnijaPredsednik ste japanske humanitarne asocijacije AAR? 
- Tu funkciju obavljam volonterski, ali sa velikom ljubavlju. Nismo velika humanitarna organizacija kakvih danas ima u svetu, ali smo značajni jer se trudimo da radimo na svakoj tački zemaljske kugle gde ima potrebe. Naša organizacija se trudi da što bolje prouči stvarne potrebe unesrećenih i da pomoć odnese tamo gde je najpotrebnija, i u tome je njen kvalitet.

Nemam ništa protiv novog istraživanja događaja u Podrinju koji je inicirala Vlada Republike Srpske, međutim mora se voditi računa da se ne povredi dostojanstvo žrtava. Možda, novi izveštaj eksperata pokaže i zašto se ovaj zločin zaista dogodio.

Ovako, u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti", govori profesorka Jukije Osa sa Univeriziteta Rikio u Tokiju, koja je 2007. doktorirala u Japanu upravo na temi - Srebrenica. 

Profesorka, koja događaje na Balkanu prati još od 1991, kada je kao član humanitarne organizacije AAR prvi put došla u naš region, otkriva da njena izučavanja imaju i praktičnu vrednost jer su poslužila tamošnjem ministarstvu odbrane i vojsci da se upoznaju sa trendovima u međunarodnom humanitarnom pravu.

- Sada sam u Beogradu povodom istraživanja dometa Haškog tribunala. Taj sud nikad nije funkcionisao u sistemu međunarodnog prava, nego je njegova uloga bila da doprinese miru u regionu Balkana. Dakle, njegova uloga je bila geografski omeđena. To što je u njemu za 25 godina rada okrivljeno ubedljivo najviše Srba dovodi u sumnju njegovu objektivnost, nije doprineo miru i poverenju naroda.

ULTIMATUM! HRVATI TRAŽE OD SRBIJE DA IH NAORUŽA! Zahtevaju da im predamo 500 TENKOVA, AVIONE, HELIKOPTERE...

Na glavnom Nirnberškom procesu 1945. osuđena su 24 nemačka ratna zločinca, a na Tokijskom procesu 28. U Hagu - čak 105 Srba...

- Dobra stvar na oba suđenja je to što se jasno sankcionisalo nedozvoljeno ponašanje vojnika i političara u ratu, ali u presudama je bilo i nepravdi, što je manjkavost. Ipak su to bila suđenja koja su organizovali pobednici u ratu. Kada je u pitanju Hag, svako može da donosi svoje zaključke.

Iza haških suđenja ostalo je mnogo dokumenata?- Za ozbiljnu naučnu studiju gotovo sva se moraju pregledati. Analizom pojedinačnih slučajeva ne dobija se konkretna slika.

DALJE RUKE OD SRBIJE! Vilmer: Beograd ne sme da plati cenu ZLA KOJE SU POSEJAL I DALJE SEJU 'VELIKI'!

Susreli ste se ovih dana i sa Duškom Tadićem, prvim haškim osuđenikom koji je 1997. dobio 20 godina zatvora?- Njegov slučaj, pored lične drame, nosi i najmanje tri presedana u vezi sa međunarodnim sudovima. Prvo, kada je počelo suđenje nastao je ozbiljan spor oko legitimiteta samog suda. Drugo što sam uočila jeste da se "presedan Tadić" koristi kao kriterijum za suđenja u međunarodnim sukobima, ali i sukobima koji nemaju međunarodni karakter. Treće što mi je bilo interesantno u njegovoj optužnici jeste pokušaj da se dokaže da je, navodno, država njemu naredila da vrši zločine. Razgovor sa Tadićem mi je rasvetlio mnoge nedoumice.

Tokijski procesi su traumatizovali Japance posle Drugog rata, a naročito dve bačene atomske bombe.- Poznavala sam čoveka iz Hirošime koji je nedavno umro i koji se do kraja života pitao: Zašto mi niko nikad nije rekao - izvini? Na spomeniku u Hirošimi piše da je napravljen da podseti da se nikad više ne ponovi ova greška, ali ne i ko je počinio grešku - Japanci, SAD, pilot koji je bacio bombu... Svesni smo da je žrtvama to bitno. Protiv Amerikanaca nikad nisu pokrenuti postupci... Amerikance niko nije gonio i zato jer su Hladnim ratom nastupile nove okolnosti i sklopljena nova savezništva.

FRKA U LAŽNOJ DRŽAVI KOSOVO, HITNO ZASEDANJE PARLAMENTA: Opozicija bi da spreči Tačija da sa Srbijom razmeni teritorije!

Usledilo je vojno rivalstvo sa Rusijom na Dalekom istoku, pa su SAD i Japan postali najveći saveznici?- Tako je do danas. Japanci su u međuvremenu dosta promenili svoju svest i ako me pitate da li je naše savezništvo sa SAD iskreno, mislim da uprkos istoriji, jeste.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sumadinac neprskani

pre 5 godina

pa dovoljno je samo pogledati godine rodjenja na tim mezarima i svima ce biti jasno da su tu sahranjeni muskarci stasali da mogu da nose oruzje . njihova smrt ne sluzi na cast srbima ali genocid sigurno nije . sta tek mi da kazemo kada su nam onomad 41-ve nemci upali u kragujevacke skole i pokupile svu decu pa pravo sa njima na streljanje . red je da se konacno sprovede nezavisna istraga i stavi tacka na taj zlocin . isto kao sto je i red da oni koji su pored lepe prilike da napakoste narodu koga nemogu da smisle uz to od srebrenice napravili porodicne nevladine biznise jednom pocnu da odgovaraju za to .a o priznanju zlocina pocinjenih po bratunackoj opstini i da ne govorim .

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija