• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.M.

07.09.2018

18:57

NOVI ZAKON NEMA MILOSTI PREMA BAHATIM VOZAČIMA: Svakog meseca u zatvoru završi 140 pijanih vozača!

Društvo

NOVI ZAKON NEMA MILOSTI PREMA BAHATIM VOZAČIMA: Svakog meseca u zatvoru završi 140 pijanih vozača!

Podeli vest

U poslednjih pet meseci, otkako se primenjuje novi zakon o saobraćaju, čak 700 vozača zaglavilo je robiju jer su imali više od dva promila alkohola u krvi. Rekorder naduvao 4,59 promila

Više od 700 vozača u Srbiji poslato je na robiju u poslednjih pet meseci, zato što su bili za volanom sa više od dva promila alkohola u krvi!

Otkako je 3. aprila stupio na snagu novi, daleko oštriji zakon o saobraćaju, mesečno je u zatvor zbog ovog prekršaja išlo u proseku 140 vozača. Osim toga, još stotinak osoba našlo se iza rešetaka zbog brze i nasilničke vožnje.

Novi zakon propisuje da svako koga uhvate sa više od dva promila alkohola ide u zatvor 30 do 60 dana, uz novčanu kaznu koja ide i do 150.000 dinara i obavezno oduzimanje dozvole.

Manji broj
Čak 700 mortus pijanih vozača nije malo, ali je bar manje nego pre donošenja novog, oštrijeg i boljeg Zakona o saobraćaju
Damir Okanović

Ludačka vožnja

Prema statistici Saobraćajne policije, bilo je vozača koji su naduvali i preko četiri promila alkohola, što spada u rekordne brojke ne samo za ovu godinu.

- Među 700 vozača koji su u poslednjih pet meseci kažnjeni zatvorom zbog pijanstva, imamo i dva drastična primera. Rekorder je čovek iz sela kod Petrovca na Mlavi, kome je izmereno čak 4,59 promila, dok je jedan Novosađanin naduvao 4,05 promila. Pored pijanih vozača, prekršaje za zatvor pravili su uglavnom vozači koji su drastično prekoračili brzinu i takvih prijava bilo je oko stotinak - saznajemo u Saobraćajnoj policiji. 

326 osoba je poginulo u prvih osam meseci 2018, što je 10 odsto manje nego lane

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović kaže da, otkako je za vožnju sa preko dva promila propisana zatvorska kazna, broj mortus pijanih vozača se smanjio za desetak odsto.

Vozači - rekorderi u pijanstvu

Ilustracija

201 osoba je poginula od početka primene novog zakona, što je 20 odsto manje nego od aprila do avgusta 2017.


- Veća zaprećena kazna, pooštrena kontrola na putevima, kao i sudska praksa da mortus pijane vozače po skraćenom postupku šalju u zatvor od 30-60 dana, polako daje rezultate. Primera radi, sudije u Kruševcu neće ni da razgovaraju sa pijanim vozačima, već ih odmah teraju u zatvor, pa tamo više nikome ne pada ni na pamet da seda za volan pijan, bar tako pokazuje statistika. Međutim, mi smo u poslednjih pet meseci i pored svega imali na putevima 700 potencijalnih ubica, koji samo igrom slučaja i zahvaljujući intervenciji policije to nisu postali. Naučno je dokazano da osoba sa dva promila alkohola u krvi ima 80 puta veću šansu da izazove nezgodu od one trezne i zato apelujem na ljude da se ne igraju ni tuđim ni svojim životima -kaže Okanović za Informer.

23.300 saobraćajnih nesreća desilo se od 1. januara do 31. avgusta ove godine

Oštre kazne

Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić kaže da ne postoji dovoljno velika kazna za one koji sedaju za volan mortus pijani.

- Ne mogu uopšte da razumem čoveka koji pod dejstvom alkohola seda za volan, pogotovu sa dva i više promila. Na stranu to što su njemu refleksi u stanju pijanstva oslabljeni, ali taj čovek i ne rasuđuje normalno. Suluda vožnja mu postaje zabavna, jer mu alkohol uliva lažnu sigurnost... Predlagao sam da se tim ljudima trajno oduzimaju dozvole, ali taj predlog nije prošao. Dobro je da su barem zakoni pooštreni - kaže Vujanić.

 pelinkovca. Dobio je 30 dana zatvora, platio je kaznu od 150.000 dinara i oduzeta mu je dozvola na devet meseci.

STEFANOVIĆ: Uskoro digitalni zapisnik o uviđaju udesa!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija