• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.09.2018

14:22

NEBOJŠA STEFANOVIĆ U PKS: Od početka godine 11 krivičnih prijava zboz pranja novca!

Društvo

NEBOJŠA STEFANOVIĆ U PKS: Od početka godine 11 krivičnih prijava zboz pranja novca!

Podeli vest

Za prvih osam meseci ove godine podneto je 11 krivičnih prijava za 21 krivično delo pranja novca, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović

Ministar je u Privrednoj komori Srbije zajedno sa predsednikom Komore Markom Čadežom prisustvovao predstavljanju dokumenta o proceni rizika od pranja novca i finansiranju terorizma, gde je istakao da je Srbija uskladila svoje standarde sa međunarodnim standardima u borbi protiv pranja novca. 

- Danas predstavljamo dokument koji je pokazao da je Srbija ne samo posvećena i voljna da se bori protiv pranja novca i potencijalnog finansiranja terorizma, već da je spremna da u tu borbu uključi i privatni sektor - rekao je Stefanović.

MUP


žOn je istakao da je u interesu države da naša zemlja bude prepoznata kao zemlja u kojoj se ne može "prati nikakv prljav novac".

Ministar je zahvalio predstavnicima Ministarstva pravde, MUP-a, Ministarstvu finansija, NBS, privrednicima, advokatima koji su se potrudili da normativni okvir sprečavanja pranja novca i finansijskog terorizma bude unapređen donošenjem sedam zakona, kao i velikim brojem podzakonskih akata.

Tim dokumentom, kaže Stefanović, definisane su grane koje su najrizičnije za potencijalno pranje novca, a među njima su građevinski sektor, naročito tamo gde su kao investitor navedena fizička lica, banke i organizacije igara na sreću.

- Na osnovu metodologije Svetske banke želeli smo da donesemo nvu procenu rizika koju niko ne može da ospori. Ovaj dokument predstavlja objektivnost, stručnost i ideju vodilju kako da naš okvir unapredimo dalje - istakao je Stefanović.

MUP


Čadež je ukazao da Srbija u borbi sprečavanja pranja novca i finansijskog terorizma mnogo napredovala, a da je zasluga što je u donošenju dokumenta o Proceni sprečavanja pranja novca bio uključen i privatni sektor.

- PKS je sa Upravom za sprečavanje pranja novca još pre osam meseci potpisali sporazum o saranji. Nakon toga, od Subotice do Bujanovca, držali smo skupove i pozivali privrednike, a sa jednim ciljem - kako da uvedemo dobar sistem koji neće opteretiti kompanije da izdvajaju više vremena i novca na birokratske procedure, ali i sa druge strane da smanjimo rizik od pranja novca - objasnio je Čadež.

Podsetio je da je prethodna procena, koja je rađena 2012. godine, nije uključila privredu u tadašnju izradu.

Čadež je istakao da je donošenje te Procene od posebnog značaja za privredu, jer pranje novca i finansiranje, kako je naglasio, najviše štete nanosi privredi koja legalno posluje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija