• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

10.09.2018

21:07

(FOTO) ŠVEĐANIN ZBOG SRPKINJE PREŠAO U PRAVOSLAVLJE I POSTAO SRBOLJUB:  Ova priča je dokaz da PRAVA LJUBAV zaista nema granice!

Društvo

(FOTO) ŠVEĐANIN ZBOG SRPKINJE PREŠAO U PRAVOSLAVLJE I POSTAO SRBOLJUB: Ova priča je dokaz da PRAVA LJUBAV zaista nema granice!

Podeli vest

Šveđanin Fredrik Done (39) iz Geteborga prešao je u pravoslavlje i postao Srboljub zbog ljubavi prema Srpkinji Tanji Silađi (40) iz Vršca! Fredrik i Tanja su već 19 godina zajedno i imaju četvoro dece koja su sva krštena u pravoslavnoj crkvi. Svoju ljubav krunisali su nedavno velikom svadbom u Vršcu po svim pravoslavnim običajima

Fredrik kaže da se sada oseća kao pravi Srbin, što je i pokazao na svadbi, pošto je kitio trubače, ispijao rakije, tamanio sarme, a čak je i pucao iz puške!

Šveđani hoće novu svadbu

Velikom srpskom svadbom najviše je bila oduševljena mladoženjina porodica koja je mladencima poželela da se što pre razvedu kako bi dogodine bila nova svadba.
- Mi, naravno, nećemo da ih poslušamo, ali možda ponovo napravimo proslavu za godišnjicu braka - kaže Fredrik Srboljub.

Obožava Srbiju

Naš zet, koji se sada zvanično zove Fredrik Srboljub Silađi Done, na tečnom srpskom jeziku nam je objasnio zašto je zbog Tanje odlučio da promeni gotovo sve u svom životu.

- Moja supruga Tanja je Srpkinja iz Vršca, ali je kao i ja odrasla u Geteborgu, išli smo zajedno u srednju školu i u vezi smo 19 godina. Uprkos tome što je detinjstvo provela u Švedskoj, njoj su njeni srpski koreni i pravoslavna vera izuzetno bitni, a ja sam odlučio da to prihvatim i da joj se pridružim. Sve četvoro dece krstili smo u pravoslavnoj crkvi, a krajem avgusta to sam uradio i ja u manastiru Mesić kraj Vršca. Čak sam i ime promenio, pa sam sada Srboljub. Žena i deca su mi pravoslavci, red je bio da i ja postanem pravi Srbin, zar ne? Na kraju smo se 1. septembra venčali u pravoslavnoj crkvi i napravili veliku svadbu po svim srpskim običajima - priča nam Fredrik Srboljub.

UŽAS! ČAK 29 RADNIKA STRADALO NA POSLU OD POČETKA 2018, radno mesto postalo opasno po život!

Njega je fascinirao već prvi susret sa našom zemljom, još pre 17 godina.

- U Srbiju smo prvi put zajedno došli još 2001. godine. Sećam se da smo se malim "fijat unom" dovezli iz Švedske, obišli njen Vršac, Beograd, Kopaonik... Bilo mi je fenomenalno i već tada sam se zaljubio u Srbiju, vaše običaje, hranu, ali i u pravoslavnu veru. Obišli smo brojne crkve i manastire gde su me posebno fascinirale ikone. U manastiru Mesić, koji mi se tada izuzetno svideo, kupio sam svoju prvu ikonu Svetog Teodora Vršačkog. I eto, šta vam je život, 17. godina kasnije sam se krstio u tom istom manastiru, Sveti Teodor mi je kućna slava, a i prvog sina sam tako nazvao - priča nam ovaj simpatični Skandinavac, koji sa Tanjom pored Teodora (13) ima i Leju (13), Vidara (9) i Milu (8).

O Fredrikovoj i Tanjinoj svadbi i dalje se priča u Vršcu.

UHAPŠENE VOĐE ŠKALJARSKOG KLANA! Braća Jovica i Igror Vukotić, privedeni u Turskoj IMALI LAŽNA DOKUMENTA!

- Tanjina porodica iz Srbije i 30 mojih rođaka iz Švedske bili su oduševljeni veseljem koje smo napravili. Sve je bilo po pravoslavnim običajima, uz srpsku hranu i piće i pucanje iz puške. Za muziku su moja žena i njena porodica tražili tamburaše, jer je to običaj u Vojvodini, ali sam ja to odbio i rekao da ću se venčati samo uz trubače. Slušao sam Bobana Markovića i Gorana Bregovića na koncertima u Švedskoj i želeo sam takvu muziku na svadbi. Na kraju sam bio u pravu jer je bilo zaista fenomenalno - priča nam naš oduševljeni sagovornik.

Sarma, prase, rakija

Fredrik nam je na kraju rekao da je ponosan što je sada Srbin i pravoslavac.

- Ovde su ljudi mnogo srdačniji i druželjubiviji nego u Švedskoj. Uz to su hrana i piće najbolje na svetu. Moram da priznam da obožavam sarme, prasetinu, kulen, švargle... Od pića sam, takođe, sve probao - i pivo i vino i rakiju. Volim šljivu, dunju, kajsiju, viljamovku, ne biram, a što se piva tiče, smatram da je i najlošije koje sam probao u Srbiji bolje nego bilo gde drugde - rekao nam je na kraju Srboljub.

Tanja: Moji komunisti, ja pravoslavka

Srboljubova žena Tanja Silađi nam je objasnila odakle kod nje, koja je rođena u Švedskoj, tolika ljubav prema Srbiji i pravoslavlju.
- Moji roditelji su u Švedsku došli šezdesetih godina i ja sam se tu rodila. Međutim, oni su Jugosloveni i komunisti i nisu bili posvećeni pravoslavlju. Kada sam napunila 18 godina, shvatila sam da nisam kao oni i želela sam da do tančina ispitam svoje pravo poreklo. Tako sam se okrenula pravoslavlju i ono je dugo sastavni deo mog života. A, ako Bog da, jednoga dana ću se sa svojom porodicom vratiti u Srbiju - priča nam Tanja.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija