• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D. - J. M.

11.09.2018

20:59

KO UDARI ŠKOLSKOG DRUGA MORAĆE DA MU NOSI TORBU: Donet pravilnik o društvenokorisnom radu u školama Srbije!

Društvo

KO UDARI ŠKOLSKOG DRUGA MORAĆE DA MU NOSI TORBU: Donet pravilnik o društvenokorisnom radu u školama Srbije!

Podeli vest

Učenici koji se potuku, razbiju ili ukradu nešto u školi, neopravdano izostaju sa časova ili izmene podatak u dnevniku od ove školske godine biće kažnjeni i društvenokorisnim radom, predviđa novi Pravilnik o obavljanju društvenokorisnog rada. Ovaj pravilnik bi, kako saznajemo, trebalo da stupi na snagu za desetak dana u svim školama Srbije

Tako će, na primer, nasilniku koji pretuče školskog druga biti naloženo da mu određeno vreme nosi školsku torbu, pomaže tokom nastave, pa čak i oko domaćeg zadatka, a kazna, kako se navodi, može da se traje dnevno od 15 do 45 minuta.

Novi sistem kažnjavanja podrazumeva i da će oni oni koji unište, oštete ili preprave podatke u dnevnicima morati da naprave prikaz o važnosti javnih isprava, ili sastav o istorijskim događajima u kojima je uništavana značajna dokumentacija.

- Društvenokorisni rad će za ozbiljnu povredu discipline i

Odgovornost

Đaci moraju da odgovaraju za učinjena nedela i da nauče da misle o tuđim osećanjima kada nekog udare

Jasna Janković, Unija sindikata prosvetnih radnika

zricati škola, ali će obavestiti roditelja. Učenik će kaznu odrađivati u školi ili van nje, ali pod nadzorom nastavnika. Mogu da budu kažnjeni i oni koji dolaze u školu neprikladno odeveni, đaci koji narušavaju higijenu školskih i drugih prostorija, oštećuju imovinu drugih učenika i ne poštuju propisana pravila ponašanja u školi - stoji u Pravilniku.

Takođe, propisano je da će oni koji polome ili unište deo školske imovine morati da ga vrate u pređašnje stanje ili da kupe novi.

- Za one koji u školi koriste alkohol, duvan, drogu, koji unose oružje i petarde ili učestalo čine lakše prekršaje deo društvenokorisnog rada biće izrada prezentacije, briga o prostoru, pomoć domaru, učestvovanje u predavanjima koja ostvaruju stručnjaci iz oblasti u kojoj je prekršaj načinjen.

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Beograda Milorad Antić kaže da će društvenokoristan rad uroditi plodom, pogotovo kod dece koja su nasilna.

Aktivnosti društvenokorisnog rada:

* Produžetak obaveze redara
* Pisanje sastava na temu prekršaja
* Osmišljavanje, izrada i uređivanje panoa na određenu temu
* Uređivanje učionice, biblioteke, produženog boravka, trpezarije, svečane sale
* Pomoć u produženom boravku
* Pomoć učenicima kojima je potrebna podrška u učenju
* Pomoć dežurnom nastavniku za vreme odmora
* Pomoć stručnom saradniku u pripremi radionice
* Pomoć u obavljanju administrativnih poslova, kovertiranje, prekucavanje tekstova
* Briga o bezbednosti mladih učenika
* Organizovanje posebne humanitarne akcije
* Pomoć domaru u radionici, uređenje parka i prostora oko škole, čišćenje snega, lišća, okopavanje cveća, farbanje ograda, klupa, održavanje sportskih terena
* Učestvovanje u organizaciji predavanja MUP-a, Crvenog krsta
* Pomoć u trpezariji i upoznavanje sa zaštitom na radu
* Ostvarivanje predavanja za odeljensku zajednicu na temu bezbednosti, nasilja ili druge oblasti u okviru koje je učenik prekršio pravila
* Učestvovanje u organizovanju sportskih, muzičkih, kulturnih i drugih aktivnosti

- Ovaj pravilnik treba vrlo pažljivo koristiti. Nisam za to da se kažnjavaju deca koja se neprikladno obuku ili naprave prestup koji se može rešiti i razgovorom, jer se tu gubi smisao kazne. Međutim, odlična je stvar da đaci koji uništavaju imovinu skupljaju smeće ili lišće oko škole, čiste klupe... Ovaj program namenjen je za problematičnu decu, ali i kao preventiva za sve - ističe Antić.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasna Janković smatra da će ovaj pravilnik umnogome doprineti vaspitanju dece, ali samo ako se bude primenjivao po pravilu bez "popuštanja".

- Odraslu osobu je teško vaspitati, ali decu, naročito onu u osnovnoj školi koja tek stiču navike, i te kako možete. Zato mislim da ima mnogo prostora za ovaj vid društvenokorisnog rada u školama i da deca moraju da se uče lepom ponašanju. Moraju da shvate da sve ono loše što urade ima svoje posledice, da moraju da odgovaraju za učinjena dela i da nauče da misle o tuđim osećanjima kada nekog udare, otmu užinu, išaraju klupu... Da bi ovo opstalo, moramo biti svi složni i poštovati pravila od početka do kraja bez povlastica - naglašava Jankovićeva.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija