• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/ Informer.rs

13.09.2018

09:22

MALI: OD 1. OKTOBRA ZNATNO VEĆE PENZIJE, do kraja godine povećanje plata u javnom sektoru

Društvo

MALI: OD 1. OKTOBRA ZNATNO VEĆE PENZIJE, do kraja godine povećanje plata u javnom sektoru

Podeli vest

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je jutros da će u Srbiji od 1. oktobra biti "nikada veće penzije", kao i da će u javnom sektoru do kraja godine biti povećane plate

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Mali je podsetio da se danas otvaraju ponude za Poljoprivrednu kompaniju Beograd (PKB).

- Videćemo šta će pisati u njima. Naša intencija je da PKB nađe partnera koji će obezbediti kontinuitet proizvodnje i dodatne investicije kako bi se i poljoprivredna proizvodnja i stočarstvo dalje razvijali i kako bi se obezbedila puna prava i zaštita zaposlenih - rekao je ministar finansija.

Mali očekuje, ako ponuda bude ispravna, još jednu uspešnu privatizaciju.

Kako je istakao, stopa rasta privrede u prvih šest meseci ove godine je 4,9 odsto.

- Rast BDP-a je među dve najveće stope rasta u Evropi u ovom trenutku. Raste nam i građevinska industrija i prerađivačka industrija i poljoprivreda. Stopa nezaposlenosti danas je 11,9, a 2013. godine je bila 25,9 - naveo je Mali.

printscreen

Prema njegovim rečima, u oblasti fiskalne politike Srbija ima suficit u budžetu već dve godine zaredom.

- Uštedeli smo više, i to je novac koji ostaje u budžetu. Što se investicija tiče, imamo 1,4 milijarde evra investicija u prvih šest meseci, što je za 15,6 odsto više nego prošle godine - rekao je Mali.

- Upravo zbog tih rezultata mi idemo sa nikada većim penzijama od 1. oktobra, idemo s povećanjem plata u javnom sektoru do kraja godine - naglasio je ministar i dodao da Srbija "ide ka zlatnom dobu".

- Sa ovim imamo realne osnove za povećanje penzija i osnove za povećanje plata. Stižemo i prestižemo i zemlje u okruženju i približavamo se tom nekom nivou od 500 evra prosečne plate. Stopa rasta od 4,9 odsto je najveća u poslednjih 10 godina - rekao je Mali.

Napominje da je minimalna cena rada podignuta na 155 dinara po satu.

- Prvi put smo prešli tu psihološku granicu od 27.000 dinara. Želimo da povećavamo prosečnu platu i da zajedno sa sindikatima i poslodavcima dođemo do toga da u narednih par godina minimalna zarada bude izjednačena s minimalnom potrošačkom korpom - istakao je ministar finansija.

Mali je istakao i da je predstojeća poseta predsednika Srbije Kini veoma važna.

- Očekujemo ne samo dobru prezentaciju Srbije i rezultata već očekujemo i potpisivanje bar desetak ugovora od milijardu i pet stotina miliona dolara, kao i nove investicije - zaključio je Mali.

ARAPI I KINEZI U TRCI ZA PKB: Stranci zainteresovani za naš poljoprivredni kombinat, OBEĆALI VELIKA ULAGANJA!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija