• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

21.09.2018

20:45

ARHIJEREJ SPC IRINEJ BULOVIĆ: Ukrajina već ima svoju kanonsku pravoslavnu crkvu!

Društvo

ARHIJEREJ SPC IRINEJ BULOVIĆ: Ukrajina već ima svoju kanonsku pravoslavnu crkvu!

Podeli vest

Priznavanje autokefalnosti crkve u Ukrajini neće pomoći Ukrajini da izgradi ujedinjenu crkvu, nego će dovesti do pucanja jedinstva pravoslavlja, smatra arhijerej Srpske pravoslavne crkve, episkop backi Irinej Bulović

- Ukrajina ima kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu koja ima status autonomne lokalne crkve koja odgovara Moskovskoj patrijaršiji. Ona uživa priznanje svih pravoslavnih crkava bez izuzetka i ostaje u punom zajedništvu sa njima - poručio je arhierej Irinej.

On je podsetio da, pored kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, koja nije ni od koga tražila autokefalnost, u Ukrajini postoje tri raskolnička udruženja, kao i "agresivna unijatska zajednica".

Njegove reči objavljene su na sajtu Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije, i to je prva reakcija Srpske pravoslavne crkve na najnovije delovanje carigradskog patrijarha Vartolomeja u vezi sa pripremom davanja "ukrajinske autokefalnosti".

Ta delovanja oštro je osudila i Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije, ocenivši ih kao invaziju na kanonsku teritoriju druge pomesne crkve.

Arhijereji Sinoda Beloruske pravoslavne crkve takođe su protestovali zbog tog poteza carigradskog patrijarha.

- Pregovori o autokefalnosti upravo se i vode s tim raskolnickim ''crkvama'' i istovremeno sa državnim vlastima Ukrajine, bez prisustva kanonske crkve i protivno njenim željama - poručio je vladika Irinej.

On je, takođe, kritikovao nedavne izjave patrijarha Vartolomeja o tome da "vaseljenski presto" ima pravo da donosi odluke prema sopstvenom pravu i na sopstvenu inicijativu, prenebregavajući prethodno utvrđene granice autokefalnih pomesnih crkava i bez obzira na njihov stav ili protivljenje.

On je upozorio na dalekosežne posledice poteza koje donosi Vaseljenska patrijaršija.

- Oni uklanjaju barijere za brojne naknadne podele i raskole u svetu pravoslavnog hrišćanstva- objasnio je.

- Stiče se utisak da će svaka raskolnička denominacija dobiti oproštaj i da će biti rehabilitivana, a naposletku će steći i status autokefalne crkve - istakao je episkop Irinej.

 

KRVOPROLIĆE NA POMOLU! Mitropolit Ilarion: Ako ukrajinska crkva proglasi autokefalnost, RUSKI NAROD ĆE USTATI DA BRANI SVETINJE!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ana

pre 5 godina

OCU MOJU CRNOGORSKU CRKVU KOJU SU MI UKINULI I STRPALI ME U TUĐU.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59